Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

20.000 αδήλωτα Airbnb έπιασε η ΑΑΔΕ!

Κι 130 ΑΦΜ με αδήλωτα κέρδη!

14 Ιουλίου 2019 15:32
20.000 αδήλωτα Airbnb έπιασε η ΑΑΔΕ!
Follow us on Google News

Γύρω στα 20.000 αδήλωτα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb έπιασαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διασταυρώνοντάς τα με το ηλεκτρονικό μητρώο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι 130 ιδιοκτήτες ακινήτων, με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν τα είχαν δηλώσει στην εφορία. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping). Επειτα από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώθηκε ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Πρόκειται για τον αριθμό ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Να σας θυμίσουμε το πιο διάσημο Airbnb!

undefined

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε ήδη την εντολή να σταλεί το συντομότερο δυνατόν αίτημα προς την Airbnb, προκειμένου να δοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων στην πλατφόρμα. Οι έλεγχοι όμως δεν έχουν τελειώσει. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κλπ), πέρα από την Airbnb.

Περισσότερα από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οσο για εκείνους που πιαστούν να μην τα έχουν δηλώσει, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κλπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

undefined

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν και 130 AΦM για αδήλωτα εισοδήματα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ για το συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Επιπλέον, παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των κανόνων για την απευθείας διαβίβαση των στοιχείων από τις πλατφόρμες που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία με στόχο την άμεση υιοθέτηση τους.

Καθυστέρηση πληρωμών από τον ΟΑΕΔ!

Ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τις πληρωμές του Ιουνίου 2019 για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 30.333 θέσεων.

«Προκειμένου να υπολογιστούν με ακρίβεια οι επιπλέον ημέρες απασχόλησης για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα «Προώθηση της Απασχόλησης, μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης και προς αποφυγήν τεχνικών σφαλμάτων, θα υπάρξει ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών στους ωφελούμενους για το μήνα Ιούνιο 2019. Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα γίνει γνωστή η ημερομηνία καταβολής των αποδοχών στους ωφελούμενους».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share