Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτή είναι η "παγίδα" για τις οικογένειες με ενήλικα τέκνα!

Τι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι;

12 Ιουλίου 2019 08:37
Φορολογικές δηλώσεις: Αυτή είναι η

Αυτή είναι η "παγίδα" για τις οικογένειες με ενήλικα τέκνα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις! Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι ιδιαίτερα; Ποιες είναι οι φοροπαγίδες που κρύβονται;

Σε κάθε περίπτωση οικογένειας με εξαρτώμενο άγαμο τέκνο ηλικίας άνω των 18 ετών (ενήλικο άγαμο τέκνο που συνοικεί με τους γονείς του ή είναι φοιτητής και έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ), το τέκνο αυτό, αν κατά το προηγούμενο έτος απέκτησε έστω και ένα πενιχρό εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από οποιανδήποτε άλλη πηγή, υποχρεούται κατά το τρέχον έτος να υποβάλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα στερούνται κάθε χρόνο το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγών από τη φορολογία ακινήτων ή εισπράττουν αδίκως σημαντικά μειωμένα ποσά επιδομάτων εξαιτίας μιας φοροπαγίδας, που λειτουργεί κάθε χρόνο με την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Φορολογικές δηλώσεις

Με τον τρόπο αυτό, προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα για το τέκνο, το οποίο αθροίζεται στο υπόλοιπο οικογενειακό εισόδημα και εάν το τελευταίο ξεπεράσει με τον τρόπο αυτό τα προβλεπόμενα όρια, τότε χάνεται και το δικαίωμα είσπραξης επιδόματος παιδιού ή άλλων επιδομάτων ή ακόμα και η έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Έξτρα φόρο 758 ευρώ καλούνται να πληρώσουν ορισμένοι φορολογούμενοι!

Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ και καλούνται να τον πληρώσουν 1.599.930 φορολογούμενοι.
Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενοι

Από το σύνολο των φορολογουμένων, οι 3.059.862 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ενώ οι «τυχεροί» είναι οι 596.907 (11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου (συνολικά 176 εκατ. ευρώ).

Έτσι τέλος Ιουλίου αρχίζει ο φορολογικός «καύσωνας» της πληρωμής των φόρων αρχής γενομένης από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι ακόμη κι αν υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωσή τους την τελευταία ημέρα, στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, αν έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν 3,4 δισ. ευρώ για φόρο στα εισοδήματα του 2018, ενώ άλλα 2,9 δις ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

undefined
Παράλληλα, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, φέρνει τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της πρώτης δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την «λυπητερή» θα πληρώσουν για ακόμα μία φορά όσοι έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share