Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αλλάζουν τα επιδόματα! Τι γίνεται με ΚΕΑ, οικογενειακά, γεννήσεων;

Δηλώσεις Βρούτση και Μιχαηλίδου!

10 Ιουλίου 2019 10:03
Αλλάζουν τα επιδόματα! Τι γίνεται με ΚΕΑ, οικογενειακά, γεννήσεων;

Ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επανέλαβε πως πυρήνας της κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης.

Αυτή θα είναι η πρώτη παρέμβαση σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Όπως πρόεσθεσε ο κ. Βρούτσης:

«Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Αναφερόμενος πριν λίγο καιρό σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κανένα από τα επιδόματα που δίνονται δεν κόβεται, και υπενθύμισε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ και αυτό θα ενισχυθεί.

Παράλληλα, η πρώτη μέρα της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ήδη. Η νέα υπουργός Εργασίας έπιασε δουλειά, καθώς οργανώνει και στελεχώνει το γραφείο της. Τα στοιχήματα είναι μεγάλα, καθώς εκκρεμεί να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ (το γνωστό οικογενειακό επίδομα), το νέο «επίδομα γέννησης» στα 2000€ για κάθε νέα γέννα και οι διάφορες κλίμακες. Αλλαγές έπονται και στο ΚΕΑ (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης), καθώς και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στόχος της υπουργού είναι να αυξήσει την πίτα, από τα 760 εκατ.€ που είναι σήμερα στο 1 δισ.€.

Ανάσα: Επίδομα 250 ευρώ σήμερα στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς!

Σήμερα Τετάρτη (10.7.2019) θα καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ ολόκληρο το επίδομα αεροθεραπείας των 250 ευρώ για τη θερινή περίοδο 2019! Δείτε ακόμα για τις Συντάξεις Αυγούστου 2019: Πότε θα πιστωθούν ανά ταμείο;

Σύμφωνα με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, δικαιούχοι του επιδόματος αεροθεραπείας είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Το επίδομα θα καταβληθεί:

-Στους δικαιούχους συνταξιούχους

-Στους συνταξιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ετών 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 κρίθηκαν ότι έχουν ανάγκη του επιδόματος αυτού.

ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Το επίδομα είναι απαλλαγμένο από κάθε κράτηση ή φόρο. Όσοι κρίθηκαν δικαιούχοι του επιδόματος αεροθεραπείας και για οποιοδήποτε λόγο το επίδομα αυτό δεν καταβληθεί την ανωτέρω ημερομηνία, μπορούν να ζητήσουν την καταβολή της παροχής αυτής, με αίτηση που θα υποβληθεί στο Ε΄ Τμήμα της Δ/νσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γ.Λ.Κ. ή στη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του Ε.Φ.Κ.Α., κατά περίπτωση, το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Ποιοι εξαιρούνται

Το επίδομα αεροθεραπείας δεν δικαιούνται:

-οι ανάπηροι οι οποίοι έλαβαν ή δικαιούνται να λάβουν επίδομα αεροθεραπείας και από άλλη πηγή (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, π.χ. πρώην ΙΚΑ, Κοινωφελείς Οργανισμούς κ.λ.π.),

-οι ανάπηροι που δικαιούνται λουτροθεραπεία το έτος 2019 από τη Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου (ΔΕΠΑΘΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

-οι νέοι συνταξιούχοι που η σύνταξή τους είναι πληρωτέα μετά την 30.09.2019 ή που η διαταγή εγγραφής τους στα Μητρώα των συνταξιούχων θα εκδοθεί μετά την 31 Οκτωβρίου του 2019 (παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4605/1966).

ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 μη μισθωτών ασφαλισμένων
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών.

Όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες με εμπρόθεσμη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30ή Αυγούστου 2019.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share