Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανησυχίες για τις παροχές ανέφερε το Eurogroup! Τι θα συμβεί μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης;

Σκληρή στάση για το πλεόνασμα!

9 Ιουλίου 2019 08:37
Ανησυχίες για τις παροχές ανέφερε το Eurogroup! Τι θα συμβεί μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης;

Το Eurogroup μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις παροχές του τελευταίου διμήνου από την προηγούμενη κυβέρνηση.. Εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από την σύντομη συζήτηση του Eurogroup!

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τα συμπεράσματα της τρίτης έκθεσης εποπτείας της Κομισιόν. Ουσιαστικά, το Eurogroup έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξέκοψε τη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι θεμέλιος λίθος του προγράμματος από την αρχή. Είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015. Δεν είναι που εφευρέθηκε από τη διαδικασία εποπτείας. Είναι προαπαιτούμενο για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Είναι δύσκολο να δω πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους χωρίς αυτό», είπε Ρέγκλινγκ ESM και τόνισε αρκετές φορές ότι ESM είναι ο μεγαλύτερος και πιο μακροπρόθεσμος πιστωτής της Ελλάδας, για αυτό- ξεκαθάρισε- πάντα θα αναζητά προσεκτικά τις επιπτώσεις των όποιων μέτρων στο ΑΕΠ και στο Χρέος.

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του ESM, επιβεβαιώνουν πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης για το θέμα των πλεονασμάτων, οι οποίες εν πολλοίς θα κριθούν στην αποφασιστικότητα και πειστικότητα των πρώτων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων, που θα ληφθούν.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε και για τη μείωση του αφορολόγητου, κάτι που άφησε ανοιχτό.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι γνωρίζει πως η μεταρρύθμιση της φορολογίας είναι στους στόχους της νέας κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι αυτά θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών. Ετσι επί της ουσίας άνοιξε «παράθυρο» για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, αρκεί να έχουν το αναπτυξιακό πρόσημο που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα, καλεσμένος στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι. «Είναι μια καλή ευκαιρία για τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έκρυψε την ανησυχία του Eurogroup για τις παροχές της απελθούσης κυβέρνησης τους τελευταίους δύο μήνες.

«Ανυπομονούμε να δουλέψουμε με τη νέα κυβέρνηση», είπε αρχικά, ενώ αναφερόμενος στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, είπε «Αναφέρει τις ανησυχίες που έχουν προκύψει πρόσφατα. Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 χρόνια. Αλλά ανησυχούμε για κάποιες αποφάσεις τους τελευταίους δύο μήνες. Κάποιες από αυτές δεν είναι καλές για την ανάπτυξη, είναι πισωγύρισμα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ τα ληξιπρόθεσμα είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Ολα αυτά δεν είναι καλά για την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ακόμη ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Καλωσορίζω ιδιαίτερα τον νέο υπουργό Οικονομικών που τον ξέρω καλά και ανυπομονώ να συνεργαστούμε», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών. «Ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι γνωστή προσωπικότητα, έχω δουλέψει μαζί του σε προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς αποχαιρέτισαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, για τον οποίο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια γράφτηκε και λέχθηκε ότι έβαλε «πλάτη». Αφού, λοιπόν, έπλεξε το εγκώμιο του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη για την αποτελεσματικότητα κι αποφασιστικότητα τους και εξέφρασε την ελπίδα για ανάλογη ποιότητα συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση, σημείωσε ότι αν και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη. Κατέληξε δε: ξέρω κόμματα σε άλλες χώρες, που έχασαν με πολύ μικρότερο ποσοστό.

Σημαντικές εξελίξεις: Το Eurogroup θα δώσει το 1 δισ.!

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση του 1 δις ευρώ, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Πιερ Μοσκοβισί.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων στη Γερμανία) και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Πρώτο θέμα στο Eurogroup η αποδέσμευση δόσης €1 δισ. για την Ελλάδα

Τα εν λόγω κεφάλαια δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Η αποδέσμευση της δόσης του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Να σας θυμίσουμε: Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα...

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις "απαραίτητες" ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share