Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Έξτρα φόρο 758 ευρώ καλούνται να πληρώσουν ορισμένοι φορολογούμενοι!

Προσοχή δείτε ποιους αφορά!

5 Ιουλίου 2019 10:07
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Έξτρα φόρο 758 ευρώ καλούνται να πληρώσουν ορισμένοι φορολογούμενοι!

Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ και καλούνται να τον πληρώσουν 1.599.930 φορολογούμενοι.
Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Από το σύνολο των φορολογουμένων, οι 3.059.862 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ενώ οι «τυχεροί» είναι οι 596.907 (11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου (συνολικά 176 εκατ. ευρώ).

Έτσι τέλος Ιουλίου αρχίζει ο φορολογικός «καύσωνας» της πληρωμής των φόρων αρχής γενομένης από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι ακόμη κι αν υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωσή τους την τελευταία ημέρα, στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, αν έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν 3,4 δισ. ευρώ για φόρο στα εισοδήματα του 2018, ενώ άλλα 2,9 δις ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2019.


Παράλληλα, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, φέρνει τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της πρώτης δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την «λυπητερή» θα πληρώσουν για ακόμα μία φορά όσοι έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Κτηματολόγιο: Δείτε ποιες περιοχές παίρνουν παράταση - Προσοχή δεν ισχύει για όλους!

Κτηματολόγιο: Δείτε ποιες περιοχές παίρνουν παράταση - Προσοχή δεν ισχύει για όλους!

Διευκρινίσεις για τις περιοχές που παίρνουν παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έως και την 30η Σεπτεμβρίου αφορά τις περιοχές της χώρας που η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου.

Το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι είναι ανακριβείς οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα «περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, σε όλη τη χώρα, κατά έξι μήνες».

Διευκρινίζει λοιπόν ότι «οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο -που πλέον συγκεντρώνει δηλώσεις και για νησιά του Αιγαίου- ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο, αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα».

Κτηματολόγιο

Πρόστιμα σε όσους δεν υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις

Το ΥΠΕΝ τονίζει ότι «η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όμοιες της προαναφερθείσας και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη».

Το Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό θα λάβουν την προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share