Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συντάξεις: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα για όλα τα Ταμεία!

Μπαράζ πληρωμών!

3 Ιουλίου 2019 15:54
Συντάξεις: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα για όλα τα Ταμεία!

Η νέα κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες του μήνα Ιουλίου θα προχωρήσει σε μπαράζ πληρωμών ,καθώς θα πληρωθούν οι συντάξεις Αυγούστου, επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, επίδομα ενοικίου στέγασης 2019, επίδομα παιδιού Α21, και ΚΕΑ. Δείτε όμως και τα αναδρομικά έως και 7.218 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι!

Αναλυτικά:

Στις 25 Ιουλίου θα πληρωθούν το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα ενοικίου ενώ στις 26 Ιουλίου θα πληρωθεί το ΚΕΑ.

Επίσης στις 26 Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Αυγούστου για τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών).

Παράλληλα στις 26 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις και τα επιδόματα των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και των υπολοίπων ταμείων θα καταβληθούν την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.

Τέλος οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν απο το ΕΤΕΑΕΠ την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019.

ΕΦΚΑ: Πώς να υπολογίσετε σωστά τις συντάξεις σας!

Με εγκύκλιο του ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τον σωστό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων (χηρείας), βάσει των διατάξεων του ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Κανονισμών (ΕΚ) 883/04 & 987/09 και των Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας (ΔΣΚΑ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης γήρατος και με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ένα τουλάχιστον έτος κατοικίας:

Θα λαμβάνονται υπόψη, πέραν των περιόδων κατοικίας στην Ελλάδα και οι χρόνοι κατοικίας σε χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, στην Ελβετία ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει ΔΣΚΑ, όπως αυτές γνωστοποιούνται στα ευρωπαϊκά έντυπα Ε205/SED Ρ5000 (για τον υπολογισμό του ποσού) ή στα έντυπα σύνδεσης ΔΣΚΑ. Να σας θυμίσουμε ότι δόθηκε παράταση καταβολής εισφορών Μαΐου 2019!

Εάν, σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλων χωρών της Ε.Ε., του ΕΟΧ, την Ελβετία ή χωρών ΔΣΚΑ, δεν πιστώνονται και, επομένως, δεν γνωστοποιούνται στα σχετικά ευρωπαϊκά/διακρατικά έντυπα χρόνοι κατοικίας, θα λαμβάνονται υπόψη και, ως περίοδοι κατοικίας, οι χρόνοι ασφάλισης που γνωστοποιούνται από τους ξένους ασφαλιστικούς φορείς στα ανωτέρω έντυπα.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του συνυπολογισμού περίοδοι κατοικίας στο εξωτερικό που προκύπτουν από άλλου τύπου βεβαιώσεις (π.χ. βεβαίωση δήλωσης κατοικίας από δημοτικές υπηρεσίες της Γερμανίας, της Αυστρίας, κλπ), παρά μόνο ως πρόσθετο στοιχείο για τον προσδιορισμό των περιόδων κατοικίας στην Ελλάδα.

Τέλος, με την προϋπόθεση ότι διαπιστώνονται τουλάχιστον 15 έτη κατοικίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίζεται από τις ελληνικές περιόδους κατοικίας και δεν επηρεάζεται σε περίπτωση που η συνολική κατοικία υπολείπεται των 40 ετών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share