Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

ΕΟΠΥΥ: Τιμές φωτιά σε μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις!

Σας αφορά:

2 Ιουλίου 2019 09:13
ΕΟΠΥΥ: Τιμές φωτιά σε μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις!

Με το σταγονόµετρο πραγµατοποιούν από χθες οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ τις απεικονιστικές τους εξετάσεις, καθώς τέθηκε σε εφαρµογή το νέο µέτρο του Οργανισµού, βάσει του οποίου µπαίνει πλέον πλαφόν ανά µηχάνηµα που διαθέτουν τα διαγνωστικά κέντρα. Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ φέρνει τα πάνω κάτω και για τους ασφαλισµένους, καθώς όταν τα διαγνωστικά κέντρα ή τα διαγνωστικά εργαστήρια θα ξεπερνούν το πλαφόν τους, θα αναζητούν υποχρεωτικά άλλη µονάδα προκειµένου να κάνουν την εξέτασή τους.

undefined
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε µια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να περιορίσει τις δαπάνες για απεικονιστικές εξετάσεις, έθεσε σε εφαρµογή το νέο σύστηµα, το οποίο, εκτός από νέα «κουρέµατα» στην αποζηµίωση των διαγνωστικών κέντρων και των µικρών εργαστηρίων, φέρνει και νέες δυσκολίες στους ασφαλισµένους του Οργανισµού. Και αυτό διότι σε περίπτωση που βρίσκονται σε ανάγκη και πρέπει να κάνουν άµεσα µία εξέταση, τότε θα αναγκάζονται, αν δεν βρίσκουν ελεύθερο ραντεβού, να πληρώνουν το ποσό της εξέτασης από την τσέπη τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τρέχουν από διαγνωστικό κέντρο σε διαγνωστικό κέντρο για να βρουν ελεύθερο µηχάνηµα. Να σηµειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επικαλέστηκε στην επιχειρηµατολογία του τον µεγάλο αριθµό των εξετάσεων που πραγµατοποιούνται στη χώρα µας, τονίζοντας ότι είµαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε εξετάσεις.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τη διοίκηση του Οργανισµού, συγκρινόµενη µε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθµό µαγνητικών τοµογράφων ανά 1 εκατοµµύριο κατοίκους. Επίσης, είναι στη δεύτερη θέση σε αριθµό αξονικών τοµογράφων, γεγονός που µπορεί να οδηγεί στην προκλητή ζήτηση των συγκεκριµένων απεικονιστικών µεθόδων. Από τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι το πλαφόν ανά µηχάνηµα θα µειώνεται περισσότερο για όσα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν πολλά ίδια µηχανήµατα. Οπως αναφέρεται, σε όσα διαγνωστικά κέντρα διαθέτουν περισσότερα του ενός µηχανήµατα της ίδιας κατηγορίας θα επιβάλλεται κλιµακωτά µείωση του µηνιαίου ορίου εξετάσεων κατά 10% ανά επιπλέον σύστηµα.

undefined

Περισσότερες εξετάσεις
Τα νέα όρια στον αριθµό των εξετάσεων εφαρµόζονται την ώρα που τα σύγχρονα συστήµατα απεικόνισης έχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιούν περισσότερες εξετάσεις από αυτές που θα επιτρέπονται, ενώ ταυτόχρονα σήµερα, ακόµη και στον ιδιωτικό τοµέα, υπάρχει αναµονή για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, οι µειώσεις στην αποζηµίωση των απεικονιστικών εξετάσεων φαίνεται πως επιφέρουν άλλο ένα χτύπηµα στον κλάδο των διαγνωστικών εξετάσεων, µετά και τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ και φθάνουν ακόµη και το 70% (clawback και rebate). Κάτι που τους οδήγησε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αποζημιώσεις για τα γυαλιά οράσεως!

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αποζημιώσεις για τα γυαλιά οράσεως!

Μέχρι τις 30 Ιουνίου προβλέπεται ότι θα μπορούν να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απ ευθείας για γυαλιά οράσεως που προμηθεύτηκαν από καταστήματα οπτικών, καθώς αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα μετά την άρνηση των οπτικών να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να πληρώνονται με κουπόνια ( voucher) και οι ασφαλισμένοι να μη χρειάζεται να καταβάλουν από την τσέπη τους τα χρήματα και στη συνέχεια να διεκδικούν το ποσό (100 ευρώ) από τον Οργανισμό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ώστε μέχρι τότε να γίνονται οι απ’ ευθείας πληρωμές στους ασφαλισμένους.

Όμως ο μήνας τελειώνει και οι ασφαλισμένοι είναι στον αέρα αφού δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αποζημιώσεις

Τι ζητούν οι οπτικοί
Γι αυτό και η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά να δοθεί παράταση στις απ’ ευθείας πληρωμές έως τις 31.12.2019 ώστε -όπως αναφέρει- να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση πως θα διαχειριστεί το θεμα.

«Με αυτά τα δεδομένα και αφού δεν ισχύει εν τοις πράγμασι ο τρόπος αποζημίωσης των οπτικών ειδών, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση, οι ελάχιστοι κανόνες της χρηστής διοίκησης επιβάλλουν την αναστολή της εφαρμογής της και την αποζημίωση των ασφαλισμένων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα τουλάχιστον μέχρι την 31.12.2019, ώστε για το ζήτημα να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση και μην δημιουργηθεί νέα σύγχυση στους ασφαλισμένους, τους επαγγελματίες αλλά και στις κατά τόπους διευθύνσεις του Οργανισμού» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών και ζητά να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εδώ και μήνες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναμένουν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν συμβάσεις των οπτικών με τον Οργανισμό

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Επίδομα ανάσα: 500 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

ΟΑΕΔ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα εργασίας;

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr.

 
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share