Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Στη δημοσιότητα όλα τα δομικά προβλήματα μετά τις ζημιές – ρεκόρ!

Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει..πώς θα δοθούν λύσεις;

29 Ιουνίου 2019 14:14
ΔΕΗ: Στη δημοσιότητα όλα τα δομικά προβλήματα μετά τις ζημιές – ρεκόρ!

Στη δημοσιότητα δόθηκαν όλα τα δομικά προβλήματα της ΔΕΗ μετά τις ζημιές – ρεκόρ! Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα παραμένει για το ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί;

Οι ζημιές μετά από φόρους ήταν στα 205,1 εκατ. ευρώ και στα 218,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήρθαν να επιβεβαιώσουν και επισήμως τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και της διοίκησης της εταιρείας να καθησυχάσουν την αγορά ότι δεν καταρρέει, εντούτοις ανακοίνωσε και λειτουργικές ζημιές στα 51,3 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και στα 66,4 εκατ. ευρώ μαζί με αυτές.

Προ ημερών, κυκλοφόρησε ένα email των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ που προεξοφλούσε ζημιές άνω των 250 εκατ., ευρώ. Και μπορεί τα αποτελέσ,ατα που ανακοινώθηκαν, να είναι καλύτερα από εκείνα που περιλάμβανε το εσωτερικό email ωστόσο δεν αναιρείται το γεγονός πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.


Η επιχείρηση έκλεισε το 2018 με ζημιά 900 εκατομμυρίων ευρώ (έστω κι εάν αυτό το νούμερο είναι στην πραγματικότητα υπερδιογκωμένο και παραπλανητικό καθώς περιλαμβάνει μεγάλες και εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), έχει σοβαρότατο πρόβλημα εισπραξιμότητας καθώς οι οφειλές που έχουν οι καταναλωτές αγγίζουν τα 2,7 δισ. Δηλαδή οι πελάτες της χρωστούν χοντρικά περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου της.

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εάν το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τελικά ταμειακό ή συστημικό, καθώς και σε ποια κατεύθυνση θα επιχειρηθεί να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις για το μέλλον της.

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είπε πως το πρόβλημα της ΔΕΗ «δεν είναι συστημικό» και πως οι ζημιές των 900 εκατομμυρίων είναι ήδη ένας μύθος που έχει καταρρεύσει. Όπως εξήγησε, σε αυτές τις ζημιές έχουν, δια της δημιουργικής λογιστικής, συνυπολογιστεί 350 εκατ. ευρώ από την αξία των προς πώλησης λιγνιτικών μονάδων, 150 εκατ. ευρώ από το κόστος της εθελουσίας εξόδου και 200 εκατ. από νομικές διαμάχες για τις οποίες δεν έχουν ακόμη υπάρξει δικαστικές αποφάσεις.

Από την άλλη είναι οι παράγοντες της αγοράς που επισημαίνουν την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση τη ΔΕΗ και τις πιέσεις που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση.

Πηγή: newmoney

ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά»!

Μεγάλες αυξήσεις στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 30-50% κρύβει η προοπτική κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη μικρή ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Σύμφωνα με δηλώσει του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο», «από το 2010 στο 2014 η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%, ενώ την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα μηδέν. Η πολιτική της ΝΔ είναι επιστροφή στο 2014, αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από την τριχοτόμηση».

Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο της τριχοτόμησης αφορά «μικρή ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, δεύτερον τον ΑΔΜΗΕ, που εμείς δεν πουλήσαμε το 66% όπως ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά κρατήσαμε το 51% και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή την κινέζικη State Grid με 24%, φτιάχνοντας μια εταιρεία-μοντέλο που διπλασίασε την αξία της από το 2015 μέχρι σήμερα και φυσικά πώληση του 17% του πακέτου ΔΕΗ, της μεγάλης ΔΕΗ +0,80%, για να πέσει το Δημόσιο από το 51% στο 34%».

«Αυτό ήταν το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το 2014, αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ και σήμερα», εκτίμησε ο υπουργός, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι «επανέρχεται η ΝΔ με πρόταση να πωληθεί ποσοστό του, για να πέσει το Δημόσιο κάτω από το 51% και κ. Χατζηδάκης ο ίδιος δήλωσε ότι και σε αυτή την αγοροπωλησία, την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ, προνομιακή θέση θα έχει η κινεζική State Grid».

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της ΔΕΗ!

Είδηση σοκ για την ΔΕΗ: Ξαφνικός θάνατος!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share