Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έσκασε τώρα: Νέο επίδομα ανάσα από 200 έως 380 ευρώ τον μήνα!

Σας αφορά!

28 Ιουνίου 2019 08:41
Έσκασε τώρα: Νέο επίδομα ανάσα από 200 έως 380 ευρώ τον μήνα!

Επίδομα: Από 200 έως 380 ευρώ το μήνα θα λάβουν φοιτητές που θα τύχουν των υποτροφιών ΕΚΟ του ΙΚΥ, με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Χτες Πέμπτη 27/6 εκδόθηκε η απόφαση η οποία καθορίζει τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι! Αναδρομικά: 8.303 απόστρατοι θα δουν επιπλέον λεφτά στις συντάξεις τους!

Το ΙΚΥ θα προκηρύξει προπτυχιακές υποτροφίες ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται σε 3.771 οι οποίες αποσκοπούν στην υποστήριξη φοιτητών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους και στη διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσώπων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).

Οι υποτροφίες αυτές θα έχουν την μορφή μηνιαίου επιδόματος που μπορεί να ανέλθει στα 380 ευρώ το μήνα. Οι αιτήσεις όταν θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα υποτροφιών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του ΥΠΠΕΘ στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr.

Οι υποτροφίες χορηγούνται για διάστημα εννέα (9) μηνών (από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019,σε ημερομηνίες που θα αποφασίζονται από το ΙΚΥ και ανέρχονται σε 380 ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν εκτός του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους και 200 ευρώ μηνιαίως για τους υπόλοιπούς υποτρόφους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποτροφίας έχουν οι Έλληνες και Αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της Χώρας!

Οι προϋποθέσεις που ορίζει η απόφαση:

- Το Κατά Κεφαλήν Εισόδημά τους κατά το προηγούμενο της υποτροφίας φορολογικό έτος 2017 δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (7.500) βάσει φορολογικής δήλωσης στην οποία ο Υποψήφιος περιλαμβάνεται ως υπόχρεος ή Εξαρτώμενο Μέλος.

- Δεν λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υποτροφία του ΙΚΥ ή άλλου Δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα για οποιαδήποτε αιτία.

- Δεν είναι πτυχιούχοι Ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ. (δ)Δεν διαμένουν σε φοιτητική εστία και δεν τους παρέχεται στέγαση από το ΑΕΙ όπου φοιτούν ή άλλο φορέα.

- Δεν έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου και έχουν επιτύχει στο εξήντα τοις εκατό (60%) των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του ακαδημαϊκού έτους που προηγείται της υποτροφίας (2017-2018), πλην των πρωτοετών.

Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση οι φοιτητές Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής καθώς και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).

Επίσης δεν μπορούν να λάβουν την υποτροφία οι φοιτητές που περάτωσαν το τελευταίο έτος σπουδών, οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ σε ειδικό αριθμό θέσεων και σε ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων.

Εισοδηματικά κριτήρια:

Α.1 Λαμβάνουν 60 μόρια οι Υποψήφιοι με Κατά Κεφαλήν Εισόδημα έως δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€ 2.500).

Α.2 Λαμβάνουν 40 μόρια οι Υποψήφιοι με Κατά Κεφαλήν Εισόδημα έως πέντε χιλιάδες ευρώ (€ 5.000).

Α.3 Λαμβάνουν 20 μόρια οι Υποψήφιοι με Κατά Κεφαλήν Εισόδημα έως επτά χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€ 7.500). Τα μόρια των περιπτώσεων A1, A2, A3 δεν αθροίζονται.

Koινωνικά Κριτήρια

Β.1. Οικογενειακή κατάσταση.

Υποψήφιος που είναι:

- Γονέας με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 12 μόρια.

- Γονέας με τρία τέκνα (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 10 μόρια.

- Γονέας Μονογονεϊκής Οικογένειας, λαμβάνει 10 μόρια.

- Εξαρτώμενο Μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 8 μόρια.

- Εξαρτώμενο Μέλος γονέα με τρία τέκνα (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 4 μόρια.

- Εξαρτώμενο Μέλος Μονογονεϊκής Οικογένειας λαμβάνει 4 μόρια.

- Ορφανός από δύο γονείς, εφόσον δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του, λαμβάνει 6 μόρια. Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 25ου έτους θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου 2019. Ο υπολογισμός αυτός ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του Υποψήφιου.

Εξαρτώμενο Μέλος με ένα ή περισσότερα αδέλφια που σπουδάζουν -ως προπτυχιακοί φοιτητές σε ΑΕΙ της Ελλάδας-εκτός του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους και εκτός του τόπου όπου ο Υποψήφιος και τα εν λόγω αδέλφια του ή οι γονείς τους διαθέτουν κατοικία κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία, λαμβάνει 5 μόρια.

Ο Υποψήφιος που έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% λαμβάνει 15 μόρια. Ο υποψήφιος που έχει εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις ως πάσχων από σοβαρές ασθένειες, λαμβάνει 15 μόρια.

Όσοι σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας λαμβάνει 30 μόρια ο Υποψήφιος που σπουδάζει εκτός του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας του και του τόπου όπου ο ίδιος ή οι γονείς του, εφόσον είναι Εξαρτώμενο Μέλος, ή ο σύζυγος εφόσον είναι έγγαμος, διαθέτουν κατοικία κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Οι Υποψήφιοι οφείλουν να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση, όταν αυτή ανοίξει, όλα τα υποχρεωτικά πεδία της ηλεκτρονικής Αίτησης όπως αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση και ειδικότερα να δηλώσουν μεταξύ άλλων (α) τον ατομικό τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και (β) τους ΑΦΜ των γονέων εφόσον είναι Εξαρτώμενα Μέλη ή (γ) τον ΑΦΜ του συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής Αιτήσεων θα οριστεί με απόφαση του Δ.Σ. και αναφέρεται στην Πρόσκληση. Το Δ.Σ. δύναται να παρατείνει την προθεσμία με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του IKY (www.iky.gr),

Σε περίπτωση που ο υπότροφος λάβει στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 πριν την αποπληρωμή της υποτροφίας, το επίδομα συμψηφίζεται με την υποτροφία. Αν ο υπότροφος έχει εισπράξει το σύνολο της υποτροφίας, παραιτείται του δικαιώματος είσπραξης στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Ο υπότροφος υποχρεούται να επιστρέψει αμέσως το στεγαστικό επίδομα στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, λάβει το στεγαστικό επίδομα και το συνολικό ποσό της υποτροφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό που αντιστοιχεί στο στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 θα αναζητηθεί/ανακτηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Τμήματος/Σχολής του υποτρόφου κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Απόφαση βόμβα για την Εφορία: Ξεμπλοκάρονται χιλιάδες λογαριασμοί!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share