Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αυτή είναι η τελική ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας!

Είναι οριστικό...

24 Ιουνίου 2019 16:34
Αυτή είναι η τελική ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας!

Την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα είναι απολύτως ηλεκτρονική, πλην της έκδοσης του πιστοποιητικού βαρών. Η πλατφόρμα για τη ρύθμιση δανείων πρώτης κατοικίας θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα τέλη του 2019.

Η εν λόγω ρύθμιση είχε ανακοινωθεί από τις 30 Απριλίου 2019, οπότε είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά ταύτα, το έργο καθυστέρησε για κάποιες εβδομάδες προκειμένου να είναι απολύτως λειτουργική η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Πρώτη κατοικία: Τεράστια αγωνία για 150.000 δανειολήπτες!

Τεράστια αγωνία για 150.000 δανειολήπτες για την πρώτη κατοικία! Τι αναφέρουν οι πληροφορίες;

Η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η διασύνδεσή της με τα στοιχεία των τραπεζών και του φορολογικού μηχανισμού.

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται 150.000 δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, οι οποίοι, ακόμα κι αν θέλουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, δεν μπορούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων δεν είναι έτοιμη και το σύστημα αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκρισή τους για την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.

Ουσιαστικά, οι δανειολήπτες βρίσκονται ξεκρέμαστοι από την 1η Μαρτίου και ο χρόνος που θα τους δοθεί για να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου πλαισίου προστασίας θα είναι μόλις 4 μήνες, από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2019, οπότε και λήγει η ισχύς του νέου νόμου.

120 δόσεις: Οι παγίδες οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις!

Το υπουργείο Οικονομικών πέρα από τις αποφάσεις, που θα λάβει για τους μικρομεσαίους και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, όσοι προτίθενται να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για να «ξεφορτωθούν» τα χρέη τους, θα πρέπει να έχουν κατά νου δύο διατάξεις.

Αρθρο 104, στοιχείο γ:

«αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται».

Αν λοιπόν, σε κάποιο φορολογούμενο έχει γίνει κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού για χρέη στην εφορία, αυτή η κατάσχεση παραμένει ακόμα και μετά από την υπαγωγή στις 120 δόσεις, αλλά τα ποσά από την κατάσχεση συνυπολογίζονται στο ποσό της δόσης.

Αρθρο 105:

«Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε α) να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη».

Με λίγα λόγια το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, αλλά μπορεί να εγγράψει υποθήκη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share