Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019

Χτυπούν «κόκκινο» οι αντικειμενικές αξίες - Δείτε σε ποιές περιοχές!

Αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα!

18 Ιουνίου 2019 09:50
Χτυπούν «κόκκινο» οι αντικειμενικές αξίες - Δείτε σε ποιές περιοχές!

Νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με μια αύξηση των τιμών των ακινήτων στις λαϊκές συνοικίες, που θα έβαζαν φωτιά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.
Το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να χτυπήσει περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων.

Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και οι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.

Χτυπούν «κόκκινο» οι αντικειμενικές αξίες - Δείτε σε ποιές περιοχές!

Με τον χάρτη της κτηματαγοράς να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν κάνει άλμα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων.

Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων. Αυτό αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη αναπροσαρμογή τον περασμένο Ιούνιο είτε κράτησε τις τιμές ζώνης σε χαμηλά επίπεδα είτε δεν τις ακούμπησε καθόλου για να μη βάλει φωτιά στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ.

Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, αλλά και ο Πειραιάς. Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης στον Πειραιά ανέρχεται σε 900 ευρώ το τετραγωνικό όταν η μέση κατώτατη τιμή πώλησης των νέων κατοικιών έχει «πετάξει» στα 2.150 ευρώ το τετραγωνικό.

Ωστόσο, από τις αυξήσεις που έρχονται δεν θα γλιτώσουν λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης και του Ιλίου, στις οποίες οι τιμές ζώνης που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τον υπολογισμό των φόρων κινούνται κάτω από τις τιμές της αγοράς.

Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, ενώ η ανώτερη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 950 ευρώ το τετραγωνικό, οι τιμές πώλησης νέων κατοικιών κινούνται μεταξύ 1.100 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι δύο παγίδες και πως να τις αποφύγετε!

Ιδιαίτερη προσοχή σε δύο σημεία της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία κρύβουν παγίδες υπερφορολόγησης.

Ειδικότερα:


1) Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2018 απέκτησαν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των 9.500 ευρώ προερχόμενα αποκλειστικά από εκμισθώσεις ακινήτων πρέπει να εξετάσουν με προσοχή εάν τα τεκμήρια διαβίωσης που τούς βαρύνουν προσδιορίζουν τα τεκμαρτά εισοδήματά τους σε επίπεδα υψηλότερα των 9.500 ευρώ.

Εάν τα εισοδήματα από μισθώματα είναι σημαντικά χαμηλότερα των 9.500 ευρώ αλλά τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο των 9.500 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί, με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό φόρου προς πληρωμή.

Για να αποφύγει την πρόσθετο φόρο, ο φορολογούμενος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου» από το περίσσευμα των εισοδημάτων των παρελθόντων ετών για να ξεπεράσει τα τεκμήρια.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι δύο παγίδες και πως να τις αποφύγετε!

Σε κάθε τέτοια περίπτωση:

α) Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα έχει χαρακτηριστεί ως "εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα" και θα έχει φορολογηθεί με 22% από το πρώτο ευρώ, σύμφωνα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

β) Περαιτέρω, επί του φόρου που θα έχει προκύψει με τον συντελεστή 22% θα έχει επιβληθεί προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση επί της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος να έχει φθάσει το 44%!

γ) Εάν το φορολογητέο εισόδημα που θα έχει προσδιοριστεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης έχει υπερβεί και το επίπεδο των 12.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογισθείσα με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% στο άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του φορολογητέου εισοδήματος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share