Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019

Εφορία: Απλήρωτοι φόροι 2,7 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο!

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων!

11 Ιουνίου 2019 07:51
Εφορία: Απλήρωτοι φόροι 2,7 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,901 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,734 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν διαμορφωθεί στα 104,318 δισ. ευρώ με τα 18,437 δις. ευρώ να έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέβασε ταχύτητα. Τα φέσια των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 265 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 228 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Με χρέη προς την Εφορία εμφανίζονται 3.913.465 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 1.205.540 από έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλοι 620.617 βρίσκονται στον… προθάλαμο των αναγκαστικών μέτρων.

Εφορία: Απλήρωτοι φόροι 2,7 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο!

Το ποσοστό οφειλετών που βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχει ανέλθει πλέον σε 66,02% από 50,92% που ήταν στο τέλος του 2016, 60,21% το 2017 και 64,14% που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2018.

Μέσω των κατασχέσεων που έγιναν κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των ρυθμίσεων που τρέχουν εισπράχθηκαν μέχρι τον Απρίλιο 1,639 δισ. ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές .

Οι εισπράξεις του πρώτου τριμήνου από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, έφτασαν στα 924 εκατ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 985 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την Ειδική Μονάδα για τους μεγαλοφειλέτες έφτασαν στα 200 εκατ. ευρώ έναντι περσινών εισπράξεων 235 εκατ. ευρώ.

Αρρυθμίες εμφανίζει ειδικά το Κέντρο Είσπραξης Μεγάλων Φορολογούμενων. Μετά τον Ιανουάριο, όπου «έκλεισαν» 317 υποθέσεις, η πορεία είναι φθίνουσα και είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε μόλις 1 έλεγχος. Ειδικά, δε, όσον αφορά στις φρέσκες υποθέσεις, από την αρχή του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί 30 έλεγχοι. Και οι εισπράξεις ανέρχονται μόλις σε 14,8 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ανάσα: Πέντε αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων!

Βελτιώσεις στη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία σε έως 120 δόσεις γίνονται μετά την τρίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους φορολογουμένους που θέλουν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις δεν θα κλείσει στις 28 Ιουνίου, αλλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση αυτή δίνει την ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για αλλαγές και βελτιώσεις που θα καθιστούν τη ρύθμιση πιο ελκυστική ώστε να υπαχθεί σε αυτή όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.

Είναι αναγκαία
Παρά τις ενστάσεις των δανειστών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που αποτυπώνονται στην έκθεση της Κομισιόν, οι οποίοι βλέπουν ότι οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία προκαλούν δημοσιονομικό κόστος από 600 εκατ. ευρώ έως και 1,2 δις. ευρώ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο πάντα στις εθνικές κάλπες, υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι απολύτως αναγκαία.

Μάλιστα στην Πειραιώς έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο με πέντε αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Με τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή σε όλους τους οφειλέτες που επιθυμούν τώρα να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία, οι οποίοι φούσκωσαν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ φόρων και εισφορών. Οι οφειλές στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από 85 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ξεπέρασαν τα 140 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 64%. Από τα 140 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 104 δισ. ευρώ είναι χρέη που έχουν στην Εφορία σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι. Περίπου οι 4 στους 5 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ ενώ πάνω από 1,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

120 δόσεις: Πέντε αλλαγές στη ρύθμιση - Μεγάλη ανάσα!

Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το λίφτινγκ στη ρύθμιση των 120 δόσεων συνοδεύεται με κίνητρα για τους συνεπείς φορολογουμένους, όσους δηλαδή πληρώνουν στην ώρα τους, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει, και από τις τράπεζες, να επιβραβευθούν οι συνεπείς για να μην αυξηθεί ο «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard) που συνδέεται με οποιαδήποτε ρύθμιση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έχουν επεξεργαστεί στην Πειραιώς προβλέπουν τα εξής:

1. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μόνο για μεγάλες οφειλές.
Οφειλέτες που έχουν χρέη έως 20.000 ευρώ δεν υπάγονται απευθείας στη ρύθμιση. Δεν θα υπάρχει δηλαδή καμία προϋπόθεση. Η ΝΔ εκτιμά ότι όπως λειτουργεί σήμερα η ρύθμιση είναι «περιπτωσιολογική», καθώς βάζει εισοδηματικά κριτήρια και εξαρτά το ύψος των δόσεων από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ακόμη και για μικρές σχετικά οφειλές.

Αντίθετα, η πρότασή της αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύουν μόνο για μεγάλες οφειλές και όχι για τους πολλούς φορολογουμένους που προσπαθούν σήμερα να παραμείνουν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ετσι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση.

2 Κούρεμα ελάχιστης δόσης.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση προτείνεται να μειωθεί στα 20 ευρώ τον μήνα από 30 ευρώ που ισχύει σήμερα. Με τη μείωση της ελάχιστης δόσης θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι με πολύ μικρές οφειλές της τάξης των 400 και 500 ευρώ να κερδίσουν περισσότερες δόσεις για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 40.850 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ο αριθμός τους έχει φθάσει πλέον στα 2.137.009 σε σύνολο 3.940.098 οφειλετών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι πολύ μικροί οφειλέτες ανέρχονταν σε 2.096.159 ΑΦΜ. Σήμερα ένας στους δύο οφειλέτες της Εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

3 Μείωση του επιτοκίου.
Το επιτόκιο της ρύθμισης από 5% ετησίως θα μειωθεί στο 3%. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ρύθμιση είναι «ακριβή», καθώς οι οφειλέτες επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%, όταν το Δημόσιο – με διάταξη που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση – επιβαρύνεται με επιτόκιο 3% για τις δικές του οφειλές προς τους ιδιώτες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

4 Αύξηση δόσεων για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη ΝΔ η ρύθμιση είναι «ετεροβαρής», υπό την έννοια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον ίδιο αριθμό δόσεων με τα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι για τα νομικά πρόσωπα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών οφειλών σε 24 δόσεις και των έκτακτων οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι μέχρι και 120 δόσεις που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα.

5 Κίνητρα για τους συνεπείς οφειλέτες.
Τα στελέχη της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση είναι «άδικη», καθώς δεν περιλαμβάνει καμία επιβράβευση για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα. Ετσι, για να αποκατασταθεί η «αδικία» της ΝΔ για τις αλλαγές στις 120 δόσεις, συνοδεύεται με κίνητρα για τους συνεπείς. Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση, το λεγόμενο Λευκό Μητρώο, μέσω του οποίου θα πριμοδοτηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Οσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα φόρους και εισφορές θα κερδίζουν μια θέση στο Λευκό Μητρώο και θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση. Θα κερδίσουν στοχευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα και αλλαγή από φορολογικούς ελέγχους. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, για την ένταξη στο Λευκό Μητρώο θα λαμβάνονται υπόψη:

– Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

– Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και φοροδιαφυγής.

– Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

Τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά, τα οποία αναζητούν σωσίβιο στη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Μέχρι στιγμής περίπου 100.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές που έχουν στην Εφορία, ρυθμίζοντας χρέη που συνολικά υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share