Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σας αφορά: Νέα παράταση για τις 120 δόσεις!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης

3 Ιουνίου 2019 19:04
Σας αφορά: Νέα παράταση για τις 120 δόσεις!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

Απόφαση με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια στον τηλεοπτικό σταθμό TRT της Θεσσαλίας, η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει ευθυγράμμιση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Τις επόμενες ημέρες, όπως πρόσθεσε, η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

120 δόσεις: Πάνω από 45.000 οι αιτήσεις!

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι φορολογούμενοι για την ένταξη των οφειλών τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτό προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) υποβλήθηκαν περισσότερες από 45.000 αιτήσεις από οφειλέτες.

Το ύψος των οφειλών που αφορούν οι αιτήσεις αυτές ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 311 εκατ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα 91 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ενδιαφερόμενων. Σημειώνεται ότι λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση σε ημερομηνία μετά από αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

120 δόσεις: Τα μαύρα σύννεφα - Ποιοι μένουν εκτός;

Μια κρίσιµη λεπτοµέρεια στη ρύθµιση των 120 δόσεων προς τις Εφορίες λειτουργεί ως µέγας «κόφτης» για την ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δηµοσίουσε αυτήν. Οι οφειλέτες αυτοί βρίσκονται αντιµέτωποι µε ψυχρολουσία όταν καταλαβαίνουν ότι δεν µπορούν να εντάξουν ήδη ρυθµισµένες οφειλές µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων µόνο και µόνο επειδή ήταν περισσότερο συνεπείς σε σχέση µε άλλους οφειλέτες του Δηµοσίου.


Και αυτό όχι επειδή το προβλέπει το πνεύµα του νόµου µε τον οποίο θεσπίστηκαν οι 120 δόσεις, αλλά µόνο το γράµµα του νόµου, όπως τον ερµηνεύουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών. Πιο συγκεκριµένα, οι διατάξεις µε τις οποίες θεσπίστηκε η ρύθµιση των 120 δόσεων προβλέπει ότι µπορούν να ενταχθούν σε αυτήν και οφειλές οι οποίες έχουν ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων (ή 24 δόσεων για έκτακτες οφειλές).

Αυτό ήταν µια εξτρά διευκόλυνση για τους φορολογούµενους που χρωστούν και αναγκάζονται να πληρώνουν δόσεις οι οποίες είναι υψηλές λόγω του περιορισµένου αριθµού τους. Και αυτό διότι είναι διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο να εξοφλεί ένας οφειλέτης το χρέος του σε 12 δόσεις και πολύ διαφορετικό και εύκολο να την εξοφλεί σε έως 120 δόσεις και µάλιστα µε το ίδιο επιτόκιο. Μπαίνοντας στην ειδική εφαρµογή του Taxisnet στην οποία υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθµιση των 120 δόσεων, πολλοί φορολογούµενοι που είχαν ρυθµίσει οφειλές µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων διαπιστώνουν ότι το ρυθµισµένο ποσό δεν είναι διαθέσιµο για ρύθµιση σε έως 120 δόσεις.

Ο λόγος; Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών στάθηκαν στη γενική διάταξη της ρύθµισης που προβλέπει ότι εντάσσονται στη ρύθµιση οφειλές οι οποίες «έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως και την 31.12.2018». Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη; Οτι όσοι φορολογούµενοι έκαναν χρήση της δυνατότητας που είχαν να προχωρήσουν στη ρύθµιση µε τις 12 δόσεις οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσµες διαπιστώνουν ότι δεν µπορούν να επαναρυθµίσουν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις. Γιατί τιµωρούνται; Επειδή ήταν πιο συνεπείς από άλλους οι οποίοι άφησαν τους φόρους τους απλήρωτους αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι πολλοί φορολογούµενοι που είχαν εντάξει τις οφειλές τους στη ρύθµιση των 100 δόσεων του 2015 αναγκάζονταν προκειµένου να µην τη χάσουν να ρυθµίσουν εµπρόθεσµα τις νέες φορολογικές τους οφειλές.


Ετσι, πολλοί τίθενται εκτός 120 δόσεων. Για παράδειγµα, ένας φορολογούµενος κλήθηκε µε το εκκαθαριστικό σηµείωµα του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων του 2018 να καταβάλει το ποσό των 3.000 ευρώ σε τρεις διµηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεµιά. Ο φορολογούµενος προχώρησε στην ένταξη της συνολικής οφειλής στην πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων πριν από την 31η Ιουλίου 2018 που έληγε η πρώτη από τις τρεις δόσεις. Ο συγκεκριµένος φορολογούµενος διαπιστώνει ότι δεν µπορεί να εντάξει την οφειλή που έχει αποµείνει (άλλες τρεις δόσεις) στη ρύθµιση των 120 δόσεων.

Αν αντίθετα είχε αφήσει απλήρωτες και τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήµατος, θα µπορούσε να εντάξει το σύνολο της οφειλής του στις 120 δόσεις. Τις αµέσως επόµενες ηµέρες, πιθανόν και σήµερα, αναµένεται να εκδοθεί η αναλυτική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων για τη ρύθµιση των 120 δόσεων. Μέχρι στιγµής η ρύθµιση γνωρίζει µεγάλη επιτυχία, καθώς περισσότεροι από 30.000 φορολογούµενοι έχουν ήδη ρυθµίσει τις οφειλές τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share