Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Χρηματιστήριο: Που κυμάνθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών;

Απώλειες στο κλείσιμο!

29 Μαΐου 2019 18:08
Χρηματιστήριο: Που κυμάνθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών;

Που κυμάνθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο; Με ήπιες απώλειες το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών!

Ανεπαίσθητη ήταν η διόρθωση που καταγράφηκε στην Αθήνα, σε μια κακή συνεδρίαση για την Ευρώπη, όπου σημειώνονται απώλειες άνω του 1%.

Αντίθετα, η ελληνική αγορά επηρεάστηκε αρχικά από την πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των θέσεων εργασίας στην Γερμανία, αλλά το ενδιαφέρον για τις τράπεζες και ορισμένα blue chips κράτησαν τα πρόσφατα επίπεδα τιμών.

Τελικώς, με ένα ντεμακιγιάζ αγορών στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 793,06 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,20%.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός μεγάλου πωλητή στην Eurobank ο οποίος έβαλε 5 εκατ. πώληση, τα απέσυρε μετά και τελικά κατάφερε να πωλήσει περίπου 1 εκατ. μετοχές.

Υπεραπόδοση για την Motor Oil στα 21,46 ευρώ με άνοδο 6,55%.Βουτιά 5,41% για τον ΟΛΠ στα 21,85 ευρώ. Αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές της Εθνικής και Eurobank στα 2,12 ευρώ και 0,82 ευρώ αντίστοιχα. Βουτιά 3,94% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,44 ευρώ. Κέρδη 1,67% για την Alpha Bank στα 1,52 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 91,9 εκατ,.ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 εκατ.ευρώ ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι ραγδαίες πολιτικές αλλαγές φέρνουν την ανατροπή στο Χρηματιστήριο!

Οι ραγδαίες πολιτικές αλλαγές φέρνουν την ανατροπή στο Χρηματιστήριο! Νέα σελίδα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά!

Η εξασφάλιση κατά ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης συνθήκης, δηλαδή των εκλογών ήταν αυτή που έφερε τεράστιο άνοδο στις τράπεζες – έως και 27% - αλλά και τζίρο 171 εκατ. ευρώ Παρά τις αργίες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, οι ξένοι επενδυτές διακρίνουν ότι, η πολιτική αλλαγή, στην οποία ποντάρουν, αρχίζει να συντελείται. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θεωρούν ότι, η αυτοδυναμία της Ν.Δ θα έλθει εξαιτίας της δυναμικής που έφεραν οι ευρωεκλογές – διαφορά των 9,5 μονάδων- είτε γιατί συντελούνται τεκτονικές αλλαγές σε έτερο πολιτικό κόμμα, όπου τον έλεγχο αποκτά πολιτικός προσκείμενος στη ΝΔ.

Οι τελευταίες προκάλεσαν ράλι ανακούφισης έως 6,09% προς τις 776 μονάδες καθώς το χρηματιστήριο την σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης και κυρίως τις πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι, μια φιλικότερη προς τις επενδύσεις κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την απαραίτητη συνθήκη, δηλαδή 160 βουλευτές προκειμένου να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έφθασαν να έχουν απόδοση έως και 3,008% πραγματοποιώντας μια άνοδο και συνεχίζοντας την καλή πορεία που ξεκίνησε πριν από τις εκλογές. Στο χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές έδωσαν μεγάλο προβάδισμα στις τράπεζες καθώς Πειραιώς και Αlpha bank σημείωσαν άνοδο 27,4% και 16,3% αντίστοιχα. Μικρότερη ήταν η άνοδος στις μετοχές της Εθνικής με 6% και Eurobank 7,5% καθώς οι τίτλοι έχουν τρέξει περισσότερο το τελευταίο διάστημα και θεωρούνται ως ένα βαθμό ακριβότερες από τις δυο πρώτες.

Η υπεραπόδοση στις τράπεζες προεξοφλεί πιο γρήγορες αλλαγές στις τράπεζες καθώς οι εκλογές θα φέρουν μια φιλικότερη κυβέρνηση που θα στρέψει το ενδιαφέρον της, κυρίως στις επενδύσεις, και κυρίως, στην χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω των τραπεζών. Μάλιστα, η εικόνα των τραπεζών ήταν εντυπωσιακή καθώς όποιοι πωλητές εμφανίστηκαν το μετάνιωσαν, καθώς οι αγοραστές ωθούσαν υψηλότερα τις τιμές. Πιο σαφής θα είναι η εικόνα σήμερα που οι αγορές είναι ανοικτές και δούμε την αντίδραση και τις κινήσεις των short επενδυτών. Πολύ θετική ήταν η εικόνα και στα υπόλοιπα blue Chips καθώς η ΔΕΗ κατέγραψε άνοδο 11%, ο Μυτιληναίος 7%, η Ελλάκτωρ 15% , ο ΟΛΠ 11,7%.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share