Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Τι χρειάζεται να ξέρετε για την συμπληρωματική παροχή μητρότητας του ΟΑΕΔ;

Απάντηση σε ένα μείζον ζήτημα!

29 Μαΐου 2019 14:14
Τι χρειάζεται να ξέρετε για την συμπληρωματική παροχή μητρότητας του ΟΑΕΔ;

Η καταβολή επιδόματος μητρότητας ξεκινά από τη γέννηση του παιδιού (ληξιαρχική πράξη) ή με την επιστροφή της εργαζόμενης μητέρας και αφού ήδη έχει λάβει το εξάμηνο επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ;

Η συμπληρωματική παροχή μητρότητας του ΟΑΕΔ, καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες παρέχουν εξαρτημένη εργασία και διέπεται από τις ρυθμίσεις του ΠΔ 776/1977 (ΦΕΚ 250/Α’), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν από τις όμοιες του ΠΔ 221/1997 (ΦΕΚ 168/Α’) . Δικαιούχοι της ανωτέρω συμπληρωματικής παροχής μητρότητας είναι επίσης και οι τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, όμως αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα που τους χορηγήθηκε η άδεια και το επίδομα λοχείας από τον ΕΦΚΑ – τ. ΙΚΑ (άρθρο 44 παρ. 2 Ν.4488/2017 (ΦΕΚ 137/Α’)).

Η καταβολή της ανωτέρω παροχής ισούται προς τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των υπό του ΙΚΑ καταβληθέντων επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας και των αποδοχών, τις οποίες δικαιούται η ασφαλισμένη κατά τον χρόνο ενάρξεως της αδείας κυοφορίας, σύμφωνα με την οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση ή με τον πράγματι καταβαλλόμενο μισθό της βάσει της ατομικής συμβάσεως εργασίας της, κατά το μέτρο που ο μισθός αυτός δεν υπερβαίνει εκείνον που αντιστοιχεί στην εκάστοτε ισχύουσα ανώτατη ασφαλιστική κλάση του Ι.Κ.Α. (άρθρο 3 παρ. 1 Π.Δ. 776/1977 (ΦΕΚ 250/Α’)). Συνεπεία των ανωτέρω η παροχή μητρότητας είναι ίση με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε ο ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ περαιτέρω προκειμένου για την λόψη της η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή δι’ αντιπροσώπου, στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ σχετική αίτηση μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής των από τον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας (άρθρο 4 παρ. 1 Π.Δ. 776/1977 (ΦΕΚ 250/Α’)).

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς!

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι τα παιδιά (βρέφη- νήπια) των δικαιούχων του ΟΑΕΔ, 8 οκτώ μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2019) έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση
Ολοκληρώνεται την Παρασκευή (31/5), η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούςτου ΟΑΕΔ.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι τα παιδιά (βρέφη- νήπια) των δικαιούχων του ΟΑΕΔ, 8 οκτώ μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2019) έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς είναι δωρεάν


Η λειτουργία των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr. Το ωράριο λειτουργίας των Σταθμών ξεκινά την 6:45 και τελειώνει στις 16:00. Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν. Οι γονείς – κηδεμόνες των βρεφών-νηπίων για να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τις εργάσιμες ημέρες από την 9.00 μέχρι 14.00.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν προσωρινοί Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής για βρέφη από 8 μηνών έως και 17 μηνών, από 18 μηνών έως και 30 μηνών και από 31 μηνών έως την προσχολική ηλικία. Μέσα σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών οι δικαιούχοι, δύνανται να υποβάλουν ενστάσεις στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share