Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σας αφορά : Mείωση ΦΠΑ σε 7.500 προϊόντα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!

28 Μαΐου 2019 12:13
Σας αφορά : Mείωση ΦΠΑ σε 7.500 προϊόντα!

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ολοκλήρωσε ανάλυση της αξίας μείωσης του αναλογούν ΦΠΑ στα προϊόντα που μετατάσσονται από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε συντελεστή ΦΠΑ 13%, σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης των οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, οι ετήσιες αγορές ανά νοικοκυριό σε είδη διατροφής, μη αλκοολούχα ποτά και αλκοολούχα ποτά ανέρχονταν σε 3.668,40 ευρώ.

Στην άσκηση θεωρητικής αντικατάστασης του ΦΠΑ 24% με ΦΠΑ 13% στα προϊόντα που ορίζει ο νόμος 4611/2019. Το ποσό αυτό μειώνεται σε 3.582,41 ευρώ, μείωση 85,99 ευρώ ή 2,34%.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου το 26% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων (όλα τα σημεία πώλησης).

Όσον αφορά το κανάλι του σούπερ μάρκετ, η συγκεκριμένη μείωση αφορά περίπου κατά μέσο όρο το 15% του αριθμού των ειδών (περίπου 7.500 κωδικοί προϊόντων), μεγέθη που διαφέρουν ανάλογα με την «γκάμα» προϊόντων που παρέχει κάθε κατάστημα.

Οι σημαντικότερες εξοικονομήσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στα αρτοσκευάσματα, στα αλλαντικά, στα δημητριακά και στα σνακς.

Αυτοί οι υπολογισμοί αφορούν το ιδεατό σενάριο της μείωσης των τιμών σε πλήρη αντιστοιχία με τη μείωση του ΦΠΑ, κάτι που όπως έχει ανακοινωθεί από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί εξίσου από τη μικρή λιανική.

Επίσης, οι υπολογισμοί υποθέτουν ότι δεν θα αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες, π.χ. δεν θα στραφεί ο καταναλωτής στα προϊόντα με μειωμένο ΦΠΑ αυξάνοντας τις πωλήσεις τους.

Ο αυξημένος ΦΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων και των προμηθευτών του.

Η κυλιόμενη 6μηνιαία Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2019, κατέγραφε τον υψηλό ΦΠΑ ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα για τον κλάδο σε ποσοστό 45%.

Παρά τις αλλαγές, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Συντάξεις Ιουνίου: Ποια ταμεία πληρώνουν σήμερα 28/5/19;

Ποια ταμεία πληρώνουν σήμερα 28/5/19 τις συντάξεις Ιουνίου;

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους χρήματα; ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα δώσουν σήμερα (28/5) τις συντάξεις στους δικαιούχους.

Αναλυτικότερα:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις σήμερα 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις σήμερα 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.

Επιδόματα - Συντάξεις: Πληρωμές εν όψει εκλογών!

Έρχεται «βροχή» πληρωμών από το Δημόσιο καθώς εκταμιεύονται συντάξεις και επιδόματα τις ημέρες πριν και μετά την Κυριακή των εκλογών. Ακολουθούν αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών:
Συντάξεις Ιουνίου 2019
Το Δημόσιο θα δώσει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα πληρώσουν τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα πληρώσουν την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.

Κοινωνικό επίδομα Αλληλεγγύης και επιδόματα
Επίσης, θα πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς η 25η του μήνα που είναι η σταθερή ημερομηνία καταβολής τους είναι Σάββατο. Αναλυτικά, θα εξοφληθούν τα δικαιούμενα ποσά σε όλους όσοι πληρώνονταν μέχρι το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί μετά από τους ηλεκτρονικούς και διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΑ. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται για τον Μάιο.

Την ίδια μέρα θα γίνει και η πληρωμή της β' δόσης για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ. Το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτηση Α21.

Επίδομα ενοικίου 2019: Στις 24 Μαΐου θα γίνει η πληρωμή της Β δόσης και των αναδρομικών. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου μηνός, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

ΕΦΚΑ: Στις 31 Μαΐου, η καταβολή των εισφορών Απριλίου

Αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι εισφορές Απριλίου 2019 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του φορέα.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Παρασκευή 31η Μαΐου 2019, ενώ, την ίδια ημερομηνία, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή)

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιουνίου: Ποιους αφορά;

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα δηλαδή την Παρασκευή 24 ΜαΪου 2019.

Η απόφαση ελήφθη για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων.

Στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, η καταβολή θα γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των συντάξεων

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.
-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share