Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Πώς θα εντοπίσετε το ακίνητο σας δωρεάν;

Σας αφορά!

23 Μαΐου 2019 14:45
Κτηματολόγιο: Πώς θα εντοπίσετε το ακίνητο σας δωρεάν;

Πώς θα εντοπίσετε το ακίνητο σας δωρεάν για το Κτηματολόγιο που έχει πάρει παράταση; Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χρεωθεί για να καταφέρουν να εντοπίσουν τα ακίνητα τους με όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν!

Ωστόσο, όσο εύκολο κι αν ακούγεται, στην πράξη ο εντοπισμός ενός γεωτεμαχίου είναι ιδιαίτερα δύσκολος – ιδίως για το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα – στην πλειονότητά του – αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές όπου πολλά ακίνητα είναι πολύ δύσκολο να οριοθετηθούν, επειδή τα όρια μπορεί να μην είναι σαφή, η σχέση του ιδιοκτήτη με τη γη έχει διαρραγεί, δεν υπάρχουν συμβόλαια καθώς η χρησικτησία αποτελεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον τρόπο κτήσης της κυριότητάς τους.

Ο εντοπισμός ενός ακινήτου είναι η νούμερο ένα προϋπόθεση για μια επιτυχημένη δήλωση στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν τα όρια των γεωτεμαχίων τα οποία αφορούν τα δηλούμενα ακίνητα κατοχυρώνουν την ακίνητη περιουσία τους και λιγοστεύουν τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά στο μέλλον, όπως είναι για παράδειγμα η λάθος καταγραφή.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν μια σειρά από διαθέσιμες εφαρμογές (με πανελλαδική ή τοπική χρήση), πέρα από τη διαθέσιμη εφαρμογή του Κτηματολογίου για κινητά τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές, που οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν και να καταγράψουν τα όρια της ακίνητης περιουσίας τους. Σημειώνεται πως αυτές οι εφαρμογές είναι δημιούργημα των αναδόχων που «τρέχουν» τη φάση της συλλογής δηλώσεων.

-Γιατί δυσκολεύονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο;

-Πώς γίνεται η οριοθέτηση του ακινήτου εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τοπογραφικό;

-Για ποιες περιοχές θα ανακοινωθούν νέες παρατάσεις;

Κτηματολόγιο: Ένας μήνας περιθώριο για τις διορθώσεις!

Ότι αφορά το κτηματολόγιο και τις αλλαγές που γίνονται κάθε μέρα το Athensmagazine.gr σας ενημερώνει για θέματα που σας αφορούν! Ένας μήνας περιθώριο δόθηκε για τις διορθώσεις!

Πρόκειται για το στάδιο της προανάρτησης και αφορά σε 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα που έχουν 726.951 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τα οποία δήλωσαν στο Κτηματολόγιο το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Ένα μήνα περιθώριο και συγκεκριμένα έως τις 24 Ιουνίου 2019 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων για να ελέγξουν και να διορθώσουν, στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη, τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεων που έγιναν στο Κτηματολόγιο το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιπλέον παράταση έως και έξι μήνες που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφορά στη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης και όχι τη διαδικασία της προανάρτησης που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων από τη Μ. Δευτέρα.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, έως και την περασμένη Παρασκευή πάνω από 65.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μπήκαν στο Taxisnet στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου και από εκεί στην εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες- e- Κτηματολόγιο» ώστε να ελέγξουν και να εκτυπώσουν αποσπάσματα από την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρονικά αίτηση επανεξέτασης υπέβαλαν 5.100 ιδιοκτήτες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share