Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

13η σύνταξη: Πότε θα καταβληθεί στους υπόλοιπους δικαιούχους;

Δείτε αναλυτικά...

21 Μαΐου 2019 15:44
13η σύνταξη: Πότε θα καταβληθεί στους υπόλοιπους δικαιούχους;

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι η 13η σύνταξη πιστώνεται την Τρίτη 21/5 στους λογαριασμούς 7.700 πρώην δημοσίων υπαλλήλων, που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν είχε λάβει την Παρασκευή 17/5 την 13η σύνταξη, η οποία τους καταβάλλεται σήμερα.

Τεράστια ανατροπή με τις συντάξεις! Δείτε πότε θα καταβληθούν!

Τεράστια ανατροπή η απόφαση του ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων! Νωρίτερα θα καταβληθούν τα χρήματα για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων!

Οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα, δηλαδή την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ποια είναι τα σημεία sos για την 13η σύνταξη και τις κρατήσεις;

Ποια είναι τα σημεία sos για την 13η σύνταξη και τις κρατήσεις; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή πρέπει να να γνωρίζουν τα εξής:

Τη νέα παροχή του ΕΦΚΑ θα λάβουν 6 κατηγορίες συνταξιούχων:

-22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα «13η σύνταξη» με βάση το ποσό της προσωρινής. Όταν δικαιωθούν την οριστική τους σύνταξη θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της 13ης σύνταξης, ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

-34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα θα λάβουν 13η σύνταξη. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.

-800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.

-350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501- 600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.

-600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601- 1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.

-772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους
Όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:

-Όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 1η Μαΐου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά την «13η σύνταξη» που δικαιούνται.

-Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

-Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους.

-Η «13η σύνταξη» δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μάιου κάθε έτους.

-Το ποσό της «13ης σύνταξης» προβλέπεται να έχει κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ - 6%) ενώ θα παρακρατηθεί και ο φόρος που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδηµα του συνταξιούχου. ∆εν θα υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. υπέρ ΑΚΑΓΕ) και δεν προβλέπεται να γίνει οριζόντια παρακράτηση φόρου 20% όπως συνέβη µε τα αναδροµικά.

-Η «13η σύνταξη» υπολογίζεται µε βάση τη µεικτή κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαµόρφωση του ποσού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share