Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

120 Δόσεις: Ποια είναι η νέα κατηγορία που εντάσσεται;

Σας αφορά!

15 Μαΐου 2019 13:28
120 Δόσεις: Ποια είναι η νέα κατηγορία που εντάσσεται;

Τι καινούριο ισχύει για την ρύθμιση των 120 δόσεων; Ποια είναι η νέα κατηγορία που εντάσσεται;

Και οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, µε παρακράτηση σήµερα από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις, θα ενταχθούν τελικά στο σχήµα των 120 δόσεων. Στόχος είναι να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της µηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που µένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Ανάσα για όσους αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα Ταµεία, µε παρακράτηση σήµερα σε 40 µηνιαίες, καθώς θα επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής της οφειλής!

Η ρύθµιση αναµένεται να ενσωµατωθεί σήµερα στο νοµοσχέδιο µε νοµοτεχνική βελτίωση, ώστε να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους, που θα µπορέσουν να «αποχωρήσουν» από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια. Την επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις για το υπόλοιπο των οφειλών των συνταξιούχων ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόµη και σε αυτές που έχουν ρυθµιστεί, προβλέπουµε µε νοµοθετική διάταξη ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί µπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις», τόνισε χθες ο κ. Πετρόπουλος.

Ο ίδιος παρουσίασε ενδεικτικό παράδειγµα, σύµφωνα µε το οποίο, αν κάποιος όφειλε 20.000 ευρώ, µπορούσε να συνταξιοδοτηθεί και να συµψηφίσει τις οφειλές που είχε σε 40 δόσεις, αν όµως έβγαζε σύνταξη 500 ευρώ, στο τέλος δεν θα του έµενε για 40 µήνες τίποτα στο χέρι. Με τη νέα ρύθµιση θα απλώσει την αποπληρωµή του υπολειπόµενου χρέους σε έως 120 δόσεις και θα λαµβάνει έτσι υψηλότερη σύνταξη. Προσοχή, η εν λόγω ειδική κατηγορία συνταξιούχων θα µπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων το υπόλοιπο της οφειλής που δεν έχει εξοφληθεί, ενώ ποσά που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε το προϊσχύον θεσµικό πλαίσιο οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που όφειλαν έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούµενοι που όφειλαν έως 15.000 ευρώ και οι αγρότες µε χρέη έως 4.000 ευρώ συνταξιοδοτούνται και το χρέοςτους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις. Για παράδειγµα ελεύθερος επαγγελµατίας µε οφειλές 18.000 ευρώ, συνταξιούχος από τον Φεβρουάριο του 2018 µε κύρια σύνταξη 850 ευρώ. Από τη µηνιαία του σύνταξη παρακρατούνται 450 ευρώ για την αποπληρωµή της οφειλής σε 40 δόσεις, µε αποτέλεσµα να του µένουν στο χέρι 400 ευρώ. Έχει αποπληρώσει 7.200 ευρώ σε 16 µήνες, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019. Το υπολειπόµενο χρέος του είναι 10.800 ευρώ. Αν αυτό απλωθεί σε 120 δόσεις, η παρακράτηση από τη σύνταξη πέφτει στα 90 ευρώ. Αυτό σηµαίνει πως θα µένουν πλέον στον συνταξιούχο 760 ευρώ στην τσέπη. Ο κ. Πετρόπουλος επανέλαβε πως η 13η σύνταξη θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου σε όλους τους συνταξιούχους, προσθέτοντας πως είναι ακατάσχετη.

Έως 36 για επιχειρήσεις

Στο µεταξύ, στην αύξηση του αριθµού των δόσεων της ρύθµισης για τα νοµικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τις επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονοµικών. Με νοµοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στη Βουλή, ο ελάχιστος αριθµός των µηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές αυξάνεται από τις 18 που ήταν αρχικά σε 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές ο αριθµός των δόσεων αυξάνεται από τις 30 στις 36 µηνιαίες δόσεις.

120 δόσεις: Όλα τα βήματα για να ενταχθείτε στη ρύθμιση!

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου και για τη ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Για τα χρέη προς την εφορία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019, αλλά χωρίς να αποκλείεται και μικρή παράταση.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση των χρεών προς τα Ταμεία η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται στα ακόλουθα βήματα:

Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.
Η ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία
Η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στον κόμβο με τους κωδικούς του taxis, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή.

Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.

Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120 θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος.

Συγκεκριμένα θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση, που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share