Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αλλάζουν από σήμερα οι χρεώσεις στα κινητά! - Τι θα ισχύσει;

Σας αφορά!

15 Μαΐου 2019 13:03
Αλλάζουν από σήμερα οι χρεώσεις στα κινητά! - Τι θα ισχύσει;

Αλλάζουν από σήμερα οι χρεώσεις στα κινητά τι καινούριο θα ισχύσει και θα πρέπει να το γνωρίζετε; H νέα αυτή ρύθμιση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που είναι κάτοχοι συμβολαίου και καρτοκινητής!

Δεν ισχύει για εταιρικούς πελάτες!

Ειδικότερα, οι καταναλωτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πληρώνουν για κάθε κλήση από και προς σταθερό ή κινητό, έως 0,19 ευρώ/λεπτό προ ΦΠΑ και για κάθε SMS έως 0,06 ευρώ/SMS προ ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι η νέα αυτή ρύθμιση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που είναι κάτοχοι συμβολαίου και καρτοκινητής και δεν ισχύει για εταιρικούς πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις).

Νέες μειωμένες χρεώσεις ισχύουν από σήμερα για διεθνείς κλήσεις και διεθνή SMS, που πραγματοποιούνται από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΕΤΤ προς τους καταναλωτές, οι νέες μειωμένες χρεώσεις ισχύουν για διεθνείς κλήσεις και διεθνή SMS που πραγματοποιούνται από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς επίσης προς τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία.

«Η ΕΕΤΤ ελέγχει τη συμμόρφωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στους νέους κανόνες και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των διεθνών κλήσεων εντός ΕΕ, σε συνεργασία με το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη στη χώρα μας η απόφαση αυτή αρχίζει να υλοποιείται. Η Wind ανακοίνωσε ότι για τους πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας και συμβολαίου κινητής για ιδιώτες «η χρέωση για κλήσεις προς διεθνή κινητά και σταθερά χωρών Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώνεται από €0,9073/λεπτό σε €0,2356/λεπτό, με χρέωση ανά λεπτό»

«Η χρέωση», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση, «για αποστολή μηνυμάτων προς διεθνή κινητά χωρών Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώνεται από €0,2108 σε €0,0744 ανά sms». Επίσης, η εταιρεία γνωστοποιεί στους πελάτες σταθερής ότι «για ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου σταθερής, η χρέωση για κλήσεις προς διεθνή κινητά και σταθερά χωρών Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώνεται από €0,6640 - €1,8000/λεπτό σε €0,2474/λεπτό, με χρέωση ανά λεπτό». Οι χρεώσεις περιλαμβάνουν και τους φόρους.

Νέες χρεώσεις στα κινητά: Αλλαγές σε κλήσεις και sms!

Αλλαγές έρχονται στις χρεώσεις κλήσεων και sms στα κινητά! Οι αλλαγές αυτές, βέβαια δεν θα είναι αρνητικές.

Μεγάλη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για κλήσεις εντός της Ε.Ε. από τις 15 Μαΐου 2019.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι πάροχοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν νέες και πολύ χαμηλότερες χρεώσεις για κλήσεις που κάνουν οι οικιακοί καταναλωτές προς άλλες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία).

Βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, κάθε διεθνής κλήση, είτε μέσω κινητού είτε μέσω σταθερού τηλεφώνου προς άλλη χώρα εντός της Ε.Ε., θα έχει πλαφόν χρέωσης 0,19 ευρώ ανά λεπτό της ώρας. Επίσης, κάθε μήνυμα μέσω κινητού (SMS) δεν θα κοστίζει περισσότερο από 0,06 ευρώ.

Στις χρεώσεις αυτές πάντως δεν περιλαμβάνονται φόροι (ΦΠΑ κ.λπ.).

To μέτρο επιβλήθηκε έπειτα από μελέτη που διεξήχθη σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. (η Ελλάδα δεν συμπεριελήφθη) και στην οποία αποδείχθηκε ότι οι διευρωπαϊκές κλήσεις είχαν πολλαπλάσιο κόστος έναντι των εθνικών κλήσεων.

Η απόφαση που λήφθηκε αφορά μόνον στους οικιακούς καταναλωτές και δεν ισχύει για τους εταιρικούς πελάτες. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν ότι οι εταιρικοί πελάτες διαθέτουν σημαντική διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να πετυχαίνουν πιθανώς και καλύτερες χρεώσεις.

Τα στελέχη των εταιρειών κινητής αναφέρουν στην εφημερίδα, πάντως, ότι οι υψηλές χρεώσεις είναι μόνον ονομαστικές και ότι το 95% των πελατών τους αγοράζει πακέτα φωνής και μηνυμάτων που δεν εξαντλούνται σχεδόν ποτέ μέσα στον μήνα.

Μάλιστα, λόγω υψηλού ανταγωνισμού, ο χρόνος ομιλίας και τα μηνύματα είναι πολύ πιο φθηνά από τις πλαφόν χρεώσεις που προσφέρονται από την Ε.Ε. Για παράδειγμα, η φωνή ανά λεπτό μπορεί να κοστίζει και 1 ευρωλεπτό ή 2 ευρωλεπτά, ανάλογα με το πακέτο που επιλέγει ο πελάτης. Επίσης, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, οι υψηλές χρεώσεις εκτός του δωρεάν χρόνου ομιλίας ορίζονται ακριβώς για να στρέφουν τους πελάτες στο μοντέλο της χρέωσης ανά μήνα και όχι της χρέωσης ανάλογα με τη χρήση.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share