Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Μείωση ΦΠΑ: Τι αλλάζει και τι μένει ως έχει;

Δείτε αναλυτικά...

13 Μαΐου 2019 19:09
Μείωση ΦΠΑ:  Τι αλλάζει και τι μένει ως έχει;

Από τις 20 Μαΐου θα ισχύσουν οι νέοι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αντικαθίσταται το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών τον εν λόγω φόρου σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης.

Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.

Περαιτέρω, επιδιώκεται μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την μετάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%, από τον μειωμένο συντελεστή 13%, που ισχύει γι' αυτά σήμερα.

Τέλος, επανέρχεται η εφαρμογή τον μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

φπα καφε

Στα μη αλκοολούχα ποτά πού εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο «με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται τόνωση της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης λόγω της μείωσης των τελικών τιμών στον τομέα αυτό, περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά και περιορισμός των φαινομένων φοροδιαφυγής».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η κυβέρνηση τοποθετούσε στα 260 εκατ. ευρώ τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως σε επτάμηνη βάση αναμένεται απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ για το 2019 και ετήσια απώλεια εσόδων 667 εκατ. ευρώ για το 2020.

Απαλλαγή ΦΠΑ ζητούν οι δικηγόροι!

Απαλλαγή ΦΠΑ ζητούν οι δικηγόροι!

Παράπονα κάνουν οι δικηγόροι αφού ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους ξέχασε και ζητούν απαλλαγή από το ΦΠΑ!

«Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και την μετάπτωση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε κατώτερο συντελεστή. Ξέχασε όμως και πάλι τους Δικηγόρους» τονίζουν οι δικηγόροι.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share