Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Επενδύει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας!

Δείτε λεπτομέρειες...

9 Μαΐου 2019 18:33
ΗΠΑ: Επενδύει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας!

ΟΙ ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θέλουν να επενδύσουν ισχυρά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.Έτσι τουλάχιστον δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, ενώ επικρότησε την Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Παρότι η Ελλάδα έχει εξέλθει με επιτυχία από τα προγράμματα του μνημονίου και έχει ξαναγυρίσει στο δρόμο της οικονομικής ευημερίας, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Στις ΗΠΑ θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώνει τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα ώστε να βγει οριστικά από την κρίση. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία με ευκαιρίες και απαραίτητες δράσεις», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Πάιατ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αμερική επενδύει ισχυρά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και η υπογράμμισε: «Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Β. Ελλάδα, έχει τεράστιο δυναμικό ως πύλη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και υπό αυτή την έννοια επικροτώ την Ελλάδα που ενίσχυσε και καθορίζει το μέλλον της περιοχής μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών προωθώντας έτσι όλους τους γείτονες της προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τέλος, ο κ. Πάιατ αφού αναφέρθηκε στους τομείς που μπορούν να γίνουν επενδύσεις, την καινοτομία, τις μεταφορές, τον τουρισμό την ενέργεια και την αγροτική παραγωγή, κατέληξε λέγοντας ότι η επιτυχία και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα εξαρτάται από τις πολιτικές τις αποφάσεις που η κυβέρνηση λαμβάνει και θα λάβει τις επόμενες εβδομάδες. «Αναμφίβολα υπάρχει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας που είναι πολύ θετικό, όμως μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις δυνατότητές της» είπε και υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές παρακολουθούν την πορεία της χώρας και αρκετοί μιλούν για επενδύσεις μετά τις εκλογές. «Διαφωνώ, πιστεύω ότι η αναμονή είναι λάθος και μπορεί να επιβραδύνει όλη αυτήν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τη ΔΕΘ και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους Έλληνες, την κυβέρνηση και τους επενδυτές το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε.

Επενδύσεις χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια» επιθυμεί ο Μητσοτάκης!

Επενδύσεις χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια» επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Στην Κύπρο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στέλνει το μήνυμα του για τις επενδύσεις..

Κάπως έτσι, θα κλείσει κατά κάποια έννοια ένας κύκλος, δεδομένου πως θα είναι – εκτός απροόπτου – το τελευταίο «εκτός τειχών» ταξίδι του κ. Μητσοτάκη πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου!

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντήσει συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συμμετάσχει επίσης ως ομιλητής σε οικονομικό φόρουμ, θα συναντήσει Έλληνες φοιτητές και μέλη της ΝΔ που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και θ’ απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του προγράμματος του ΔΗΣΥ με τίτλο «Όραμα Κύπρος 2030». Στο επίκεντρο των συναντήσεων, εξάλλου, εκτός ασφαλώς από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα βρεθούν τα ενεργειακά και η οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε σαφή μηνύματα για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του ως κυβέρνηση. Αφορμή ήταν η επίσκεψή του στον ΟΛΠ, όπου είχε συνάντηση με τους επιτελείς της κινεζικής Cosco που έχει επενδύσει στον Πειραιά κι «απειλείται» τώρα από τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που φέρεται να επιθυμεί να βάλει προσκόμματα στην επέκταση της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στις δηλώσεις του, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για επενδύσεις ανάλογες με αυτή της Cosco πρέπει ν’ αρθούν και να μη χρησιμοποιείται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων. Έτσι, μίλησε για «ικανοποιητική ισορροπία» που πρέπει να εξευρεθεί ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας του πολιτισμού της χώρας και της αναπτυξιακής δυναμικής της και τόνισε πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει ν’ αλλάξουν εκ των υστέρων», φωτογραφίζοντας ευκρινώς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει ακόμη και με «νυχτερινές» τροπολογίες τη νομοθεσία στα μέτρα της.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share