Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019

Τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων!

Λήγει αύριο (10/5) η προθεσμία!

9 Μαΐου 2019 08:42
Τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων!

Τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων! Λήγει αύριο 10/5 η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να πετύχουν έκπτωση 10% στη διαδικασία τακτοποίησής τους!

Αυτό σημαίνει ότι θα κατεδαφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που θα εντοπίζονται από τους ελεγκτές δόμησης.

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Οσοι από τους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες δηλ. έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%.

Αυθαίρετα

Με βάση τα όσα προβλέπονται από την τροπολογία, παρέχεται μείωση του προστίμου τακτοποίησης κατά 20% για περιπτώσεις αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές επανακαθορίζονται, με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 8η Νοεμβρίου 2019.

Σε ό, τι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς χώρους,προβλέπεται η υποβολή δήλωσης υπαγωγής. Στη συνέχεια έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, γνωμοδοτεί το αρμόδιο όργανο ή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού με την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης για το αν η υπαγωγή αυτή προκαλεί ή όχι άμεση ή έμμεση βλάβη στο πολιτιστικό αγαθό.

Με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την κατάθεση της τροπολογίας, αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη ακινήτου και ελεγκτή δόμησης κατά τη διαδικασία ελέγχου, τότε ο πρώτος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το αρμόδιο γραφείο του ΤΕΕ τον ορισμό διαμεσολαβητή για την εξέταση της υπόθεσης και την επίλυση της διαφωνίας.

Οι 5 άξονες του νόμου

 1. Ρύθμιση με 100 δόσεις. Σε 100 δόσεις μπορεί πλέον να γίνεται η ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης ακινήτων που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Πρόκειται για κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια, μεταξύ άλλων “εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή κανόνων δικαίου που δεν ίσχυαν”.
  2. Άνεργοι και θωρακισμένα έναντι σεισμών κτίρια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%. Επιπλέον αν ολοκληρωθούν οι εργασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση προστίμων κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη). Κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙ (Αττική, Δωδεκάνησα και Αν. Αιγαίο) και κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά Ιονίου).
  3. Ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια. Σε όσα αυθαίρετα κτίρια έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπεται μείωση προστίμων από 30%- 50% ανάλογα με τα τετραγωνικά.
  4. Πρόστιμα ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο θα έχουν μείωση 20%. Οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν το 30% του προστίμου θα έχουν έκπτωση 10%. Στο μεταξύ με βάση τα όσα ισχύουν μειώνονται τα πρόστιμα για τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ. Το ίδιο ισχύει και για τις αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1983- 1993 ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους και αρχαιολογικούς χώρους.
  5. Τα παράβολα. Το ύψος τους διαμορφώνεται ως εξής:
  – έως 10 τμ. 250 ευρώ
  – άνω των 100 έως 500 τ.μ. 500 ευρώ
  – άνω των 500 έως και 2.000 τ.μ. 1.000 ευρώ
  – άνω των 2.000 τ.μ. και έως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ
  Το παράβολο παραμένει ίδιο (10.000 ευρώ) για αυθαίρετα κτίσματα μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

Κτηματολόγιο 2019: Νέα παράταση για τις προθεσμίες! - Ποιες περιοχές αφορά;

Κτηματολόγιο

Νέα παράταση για τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο 2019 δόθηκε! Ποιες είναι όμως οι περιοχές που αφορά;

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ σε σιωπηρή παράταση των προθεσμιών και για τους κατοίκους εσωτερικού αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η διοίκηση στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται στους εννέα από τους έξι μήνες. Το εννιάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού μετρά από την ημερομηνία έναρξης συλλογής των δηλώσεων ανά περιοχή και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, σε αντίθεση με τους κατοίκους εσωτερικού, για τους οποίους δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη καθώς η αρχική τρίμηνη προθεσμία παρατείνεται έως τους έξι μήνες.

Κτηματολόγιο

Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στη διαδικασία, καθώς το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά στην πλειονότητά του αγροτικές περιοχές, στις οποίες λείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, καθιστώντας τη διαδικασία δυσκολότερη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η πλέον συμβατή λύση εξετάζεται από τα δύο μέρη προκειμένου να παρουσιαστεί ως το τέλος της εβδομάδας, δεδομένου ότι την προσεχή Δευτέρα 13 Μαΐου λήγει η 6μηνη προθεσμία στην οποία περιλαμβάνονται και οι δύο επίσημες παρατάσεις για τις περιοχές Περαχώρας- Λουτρακίου της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με την προθεσμία να λήγει στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η λύση που θα ανακοινωθεί δεν θα είναι η τυπική και επίσημη παράταση της συνολικής προθεσμίας. Αυτό που προκρίνεται είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να παίρνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης παρουσίας ώστε στη συνέχεια να μπορούν έστω και εκπρόθεσμα να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρώσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Τα έγγραφα θα μπορούν να υποβάλλονται σταδιακά, χωρίς να δεσμεύονται οι πολίτες από τα υποθηκοφυλακεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χρονική διάρκεια αυτής της «σιωπηρής παράτασης» δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό κτηματογράφηση σε αυτήν τη φάση, αλλά θα ακολουθήσει την κλασική οδό της κατά τόπους επιμήκυνσης της προθεσμίας ανάλογα με την ημερομηνία λήξης της. Πιθανότατα όμως θα συμπεριλάβει τη θερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν οι ιδιοκτήτες στην περιφέρεια και να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Λήγουν άμεσα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ οι προθεσμίες που λήγουν πιο σύντομα αφορούν στις περιοχές:

Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου- Περαχώρας στις 13 Μαΐου.
Κω, Ρόδου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Λέρου, Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης στις 20 Μαΐου.
ΠΕ Λακωνίας και Αγρινίου στις 24 Μαΐου
ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης στις 27 Μαΐου στους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών- Αστερουσιών και Βιάννου).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share