Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρώτη κατοικία: Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους!

Ποιοι είναι όμως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο;

27 Απριλίου 2019 19:38
Πρώτη κατοικία: Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους!

Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους! Ποιοι είναι όμως εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο για την πρώτη κατοικία τους μετά το τέλος του μήνα;

Η διαδικασία έξωσης προβλέπεται στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν με την θέσπιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, όταν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι δανειστές απαίτησαν να υιοθετηθεί η πρόβλεψη ότι όσοι δανειολήπτες δεν προσκομίσουν αναλυτική βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθούν εκτός του νόμου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές θα θέσουν ως όρο να χρησιμοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας (31.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά). Επιπλέον, θα ζητήσουν να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όχι μόνο για τους οφειλέτες αλλά και για τους στενούς συγγενείς τους.

Πρώτη κατοικία: Αλλαγές στους πλειστηριασμούς!

Αλλαγές έρχονται για την Πρώτη Κατοικία και τους πλειστηριασμούς! Τι γνωστοποίησε ηΑνεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην εγκύκλιο της;

Η πρώτη κατοικία όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και έχουν λάβει προέγκριση για την υπαγωγή τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που αντικατέστησε το νόμο Κατσέλη δεν κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εμπίπτουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και οφειλές από στεγαστικό δάνειο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τις οποίες υφίσταται εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη ή του τρίτου αιτούντος. Επομένως, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις νέες διατάξεις δεν ρυθμίζονται οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση. Επίσης, δεν ρυθμίζονται ούτε οφειλές φυσικών προσώπων για τις οποίες υφίσταται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η προστασία της κύριας κατοικίας του αιτούντος, κατ' εφαρμογή των νέων διατάξεων, ισχύει και έναντι του Δημοσίου, ως πιστωτή.

Σε περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 78 περί προσωρινής προστασίας, το Δημόσιο υποχρεούται αποκλειστικά στη μη έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, ή εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, στη μη πραγματοποίηση του. Παρά ταύτα, η προσωρινή προστασία του άρθρου 78 δεν εμποδίζει την επιβολή λοιπών πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του αιτούντος, ούτε τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη.

Η συνεισφορά του Δημοσίου για τη μηνιαία επιδότηση όσων έχουν υπαχθεί στο νέο καθεστώς προστασίας της Α κατοικίας καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπροσθέτως, για την έγκριση και καταβολή της συνεισφοράς δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, σχετικά με την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ότι η προσωρινή προστασία του άρθρου 78 δεν εμποδίζει την επιβολή λοιπών πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του αιτούντος, ούτε τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη».

Πώς μεταφράζεται αυτή η οδηγία προς τις εφορίες; Από την υποβολή της αίτησης προστασίας ως την οριστικοποίηση της ρύθμισης, ισχύει η προσωρινή προστασία αλλά μόνο από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, άρα οι εφορίες μπορούν να εγγράφουν υποθήκες και να κάνουν κατασχέσεις, ενώ συν τοις άλλοις μπορούν ή μάλλον πρέπει να ενεργοποιήσουν όλο το διαθέσιμο «οπλοστάσιο»- άρα και πλειστηριασμούς- για τα υπόλοιπα ακίνητα του οφειλέτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share