Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τεράστια ανάσα: 600 ευρώ σήμερα στους λογαριασμούς σας!

Σας αφορά όλους!

26 Απριλίου 2019 12:51
Τεράστια ανάσα: 600 ευρώ σήμερα στους λογαριασμούς σας!

Τεράστια ανάσα! Στην άμεση καταβολή αναδρομικών έως 8.301 ευρώ στον καθένα από τους 33 συνταξιούχους του τέως ΝΑΤ (έχει υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα) που είχαν προσφύγει κατά της κατάργησης των δώρων και των περικοπών στις κύριες συντάξεις με τους νόμους του ’12 διατάσσεται ο ΕΦΚΑ με νεότερη απόφαση του Εφετείου, την οποία παρουσιάζει η “Δημοκρατία”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ταυτόχρονα με τις δικαστικές αποφάσεις μοιάζει να ακυρώνεται εκ των προτέρων το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή αναδρομικών μόλις 10 μηνών. Οι εκπρόσωποι της Θέμιδας αποφαίνονται ότι τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αφορούν και την περίοδο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή και μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. η οποία εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2019, το δικαστήριο συντάχθηκε απόλυτα, όπως θεωρείτο δεδομένο, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015, βάσει των οποίων ο νομοθέτης μετά τις αρχικές μειώσεις στις συντάξεις με τους νόμους του πρώτου μνημονίου, “δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών, αλλά όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη (κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ) προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις”. Με βάση τα δεδομένα αυτά το Εφετείο αποδέχθηκε την απόφαση του Πρωτοδικείου, βάσει της οποίας είχαν αρχικά δικαιωθεί οι 33 συνταξιούχοι του τ. ΝΑΤ και αποφάνθηκε ότι για την περίοδο από τις 16 Δεκεμβρίου του 2015, από τον ΕΦΚΑ πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά από 3.000,02 έως και 8.301,99 ευρώ στον καθένα. Τα ποσά που πρέπει να λάβουν διαφέρουν, δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες λάμβαναν διαφορετικού ύψους συντάξεις.

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ενόψει της έναρξης του εορταστικού ωραρίου δήλωσε τα εξής:

«Η έναρξη του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, ευελπιστούμε να αποτελέσει την ευκαιρία να αντιστραφεί το κλίμα του πρώτου καταστροφικού τριμήνου για την αγορά και να επιτρέψει στους καταναλωτές να απολαύσουν τις αγορές τους. Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν το κοινό, το οποίο καλούμε να επισκεφτεί τα καταστήματα και να επωφεληθεί από την πλούσια ποικιλία των προϊόντων».

Προτεινόμενο εορταστικό ωράριο Πάσχα 2019

Αναλυτικά το προτεινόμενο ωράριο του ΕΣΑ είναι το εξής:

Μ. Παρασκευή 26/04
13:00-19:00
Μ. Σάββατο 27/04
09:00-15:00
Δευτέρα του Πασχα 29/04 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά

Πασχαλινό ωράριο και στη Θεσσαλονίκη

Σε ισχύ είναι το πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Θεσσαλονίκης και ήδη τα ποσοστά μειωμένων τιμών, που φιγουράρουν στις βιτρίνες των καταστημάτων, φτάνουν στο 50%, «αφού η τακτική των προσφορών αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τους καταναλωτές», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης.

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «κρατάμε μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τον τζίρο που θα δούμε στην περίοδο των εορτών, αλλά ελπίζουμε ότι θα μας δώσει μια ανάσα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κίνηση στην αγορά καταγράφεται, μέχρι στιγμής, υποτονική, και οι καταναλωτές πραγματοποιούν διερευνητικές βόλτες, χωρίς «να μπαίνουν ακόμη μέσα στα καταστήματα. Εκτιμώ ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι αγορές».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και φέτος οι καταναλωτές θα προχωρήσουν σε αγορές δώρων προς τα αγαπημένα και συγγενικά πρόσωπα, ενώ την τιμητική τους θα έχουν τα παιδιά.

Το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

Το προτεινόμενο ωράριο κατά την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, αφορά σε λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις ημερομηνίες:

Τη Μεγάλη εβδομάδα, από τη Μ. Δευτέρα (22 Απριλίου) έως και τη Μ. Πέμπτη (25 Απριλίου), τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν από τις 10:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ.

Tη Μεγάλη Παρασκευή θα ανοίξουν στις 13:00 το μεσημέρι και θα κατεβάσουν ρολά στις 19:00 το βράδυ

Tο Μεγάλο Σάββατο (27 Απριλίου), τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν από τις 10:00 το πρωί έως και τις 16:00 το απόγευμα.

Tην Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά από τις 29 Απριλίου.
ΣΕΛΠΕ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) έχει προτείνει το εξής ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων -μελών του για την περίοδο των εορτών Πάσχα 2019 σε όλη την επικράτεια:

Μ. Παρασκευή 26/04
13:00-21:00
Μ. Σάββατο 27/04
09:00-20:00

Δευτέρα του Πασχα 29/04 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share