Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόθεν έσχες: Προσοχή! Υποβολές μέχρι τέλος του Πάσχα!

Τσουχτερά πρόστιμα!

26 Απριλίου 2019 10:01
Πόθεν έσχες: Προσοχή! Υποβολές μέχρι τέλος του Πάσχα!

Εως και την Τρίτη μετά το Πάσχα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις Πόθεν Εσχες. Οι ετήσιες Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης 2016, 2017 και 2018 (φορολογικό 2015, 2016 & 2017), καθώς και οι αρχικές για απόκτηση ιδιότητας εντός των ετών 2016, 2017 και 2018, υποβάλλονται ηλεκτρονικά (ή επιβεβαιώνονται από όσους είχαν υποβάλει μέχρι την 30-10-2018), έως την Τρίτη σύμφωνα με την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Όσο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αιτήσεις Πόθεν Εσχες και δεν το κάνουν από 1η Μαΐου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 800 ευρώ για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων. Μάλιστα δεν θα μπορούν να το αποφύγουν το πρόστιμο γιατί καθώς μόνο με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου θα μπορούν να κάνουν Πόθεν Εσχες. Υπενθυμίζεται πως η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μέχρι την 28η Ιουνίου 2019 θα οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μετά την καταχώριση των κωδικών τους TAXIS στην αρχική σελίδα υποβολής δηλώσεων (www.pothen.gr), μπορούν να διακριβώσουν εάν τυχόν εκκρεμεί υποχρέωση υποβολής, ελέγχοντας το σχετικό μήνυμα στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

Υπουργείο περιβάλλοντος: Παράταση για τα αυθαίρετα!

Παράταση ως τις 10 Μαΐου παίρνει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στο πληροφοριακό σύστημα.

Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία ήταν ως τις 8 Απριλίου, ωστόσο με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται αύριο Τρίτη 23 Απριλίου, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής στο σύστημα αυθαιρέτων για τη μείωση του σχετικού προστίμου κατά 10%.

Επίσης, με την ίδια ρύθμιση παρέχεται η μείωση του προστίμου κατά 20% για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές, με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής τις 8.11.2019.

Κτηματολόγιο 2019: Παράταση για 8 περιφερειακές ενότητες!

Ανάσα στους ιδιοκτήτες 8 περιφερειακών ενοτήτων, που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κτηματογράφησης του ακινήτου τους, έδωσε το Κτηματολόγιο.


Η παράταση της προθεσμίας που κανονικά έληγε στις 15 Απριλίου και αφορά στις εξής περιφερειακές ενότητες:

Καστοριά
Φλώρινα
Δράμα
Ξάνθη
Χαλκιδική
Σάμο
Ικαρία
Χίο
Η νέα προθεσμία που δίνει το Κτηματολόγιο στους κατοίκους εσωτερικού, για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες, είναι η 30η Μαΐου 2019.

Να σας θυμίσουμε επίσης για το Κτηματολόγιο 2019: Ποιοι είναι οι βοηθητικοί χώροι που δεν δηλώνονται;

Οδηγίες από το Κτηματολόγιο για όσους διαμένουν Αττική


Το Κτηματολόγιο, στον αναλυτικό οδηγό που έχει εκδώσει, καλεί όλους όσοι «έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr».


Οσοι διατηρούν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές και διαμένουν στην Αττική, μπορούν να απευθύνονται στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).

Οι ώρες λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου είναι καθημερινά 8:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 8:00 με 20:00.

Κτηματολόγιο: Σε ποια περίπτωση ένα ακίνητο "περνά" στο Δημόσιο;

Τρέχουν οι εξελίξεις για το Κτηματολόγιο κάθε μέρα και έτσι θα σας παρουσιάσουμε ποιες είναι οι περιπτώσεις που ένα ακίνητο "περνά" στο Δημόσιο!

Παρά τις εκκλήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για να δοθεί «γενναία» παράταση, με νομοθετική ρύθμιση, έως και 20 έτη για τα προγράμματα κτηματογράφησης, μέχρι σήμερα οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί είναι σαφείς.

Πότε χάνεται ένα ακίνητο;

Η περιπέτεια για τους ιδιοκτήτες ξεκινά όταν ένα ακίνητο χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι σήμερα για το Κτηματολόγιο, μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:

-Για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997 – 1999) ένα ακίνητο καταγράφεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε διάστημα 15 ετών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share