Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: Τι χρειάζεται για να ενταχθείτε στη ρύθμιση;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

25 Απριλίου 2019 15:15
120 δόσεις: Τι χρειάζεται για να ενταχθείτε στη ρύθμιση;

Τι χρειάζεται για να ενταχθείτε στη ρύθμιση των 120 δόσεων; Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για να συμπληρώσετε ότι χρειάζεται; Τα βήματα είναι απλά και εύκολα! Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε!

Εκτός από τους εργοδότες και τους αγρότες για τους οποίους δεν προβλέπεται διαδικασία επανυπολογισμού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αιτούνται εφόσον το επιθυμούν, τον επανυπολογισμό της οφειλής τους για τα έτη 2002- 2016 και θα πρέπει να συναινούν σε αυτόν πριν επιλέξουν το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα ρυθμίσουν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την επόμενη μέρα της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, σύμφωνα με το Έθνος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα βασικά βήματα αναμένεται να είναι τα εξής:

1. Είσοδος του οφειλέτη στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του Taxisnet και ταυτοποίησή του με βάση τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, ενδεχομένως και με τον αριθμό μητρώου του ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχεται. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν συνδυάζονται ή δεν ταυτοποιούνται δεν αποκλείεται ο ασφαλισμένος να πρέπει να περάσει από το Ταμείο για ταυτοποίηση. Ακολούθως εξετάζεται σειρά ερωτήσεων, όπως αν ο οφειλέτης είναι υποψήφιος συνταξιούχος, αν είναι ενταγμένος στον εξωδικαστικό κλπ.

2. Αφού ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου, θα πρέπει να εμφανίζονται οι οφειλές που έχει στα πρώην Ταμεία. Δηλ. με βάση τα ασφαλιστικά μητρώα στα οποία βρέθηκε απογεγραμμένος εμφανίζονται οι οφειλές ως έχουν σήμερα. Το σύστημα θα ρωτά τον οφειλέτη αν επιθυμεί τον επανυπολογισμό των οφειλών του και εφόσον αυτός συναινεί, θα προχωρά η διαδικασία της ρύθμισης με επανυπολογισμό. Για κάποιες οφειλές ο επανυπολογισμός δεν αποκλείεται να γίνεται και αυτόματα, ενώ για άλλες ίσως να απαιτείται κάποιο σύντομο διάστημα- αν και αυτό δεν έχει ακόμα πλήρως “κλειδώσει”.

3. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή του “φτάνει” και βεβαιώνεται στο ΚΕΑΟ σε περίπου δυο- τρεις ημέρες. Ακολούθως, ο ασφαλισμένος μπαίνει στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και προχωρά στη ρύθμιση της νέας οφειλής. Πιθανότατα θα του χορηγείται σχετικό link στη φάση του επανυπολογισμού, όπου θα μπορεί να δει τη νέα ταυτότητα οφειλής.

Αν δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΚΕΑΟ πρέπει να πιστοποιηθεί ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αρμόδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του το πλήθος των δόσεων (έως 120) με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες). Το ετήσιο επιτόκιο είναι 5%. Εφόσον επιλέξει τις δόσεις και τη ρύθμιση, το σύστημα θα τον ενημερώνει πως πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, Αφού πληρώσει την πρώτη δόση, θα λάβει ενημερότητα, με την προϋπόθεση να καταβάλει τις τρέχουσες βεβαιωμένες εισφορές του 2019.

120 Δόσεις: Διαφωνίες με την Τρόικα ενόψει εκλογών!

Οι εκλογές που έρχονται έχουν προκαλέσει αναστάτωση και καθυστέρηση για τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και Ταμεία! Ότι αφορά τις 120 δόσεις και τις ρυθμίσεις θα υπάρξουν προβλήματα λόγω της διαφωνίας με την Τρόικα!

Μυστήριο η αιφνίδια παράταση του χρόνου κατάθεσης των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις.Η αιφνίδια αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των νομοθετικών παρεμβάσεων για την ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία σε 120 δόσεις για μετά το Πάσχα, χωρίς επισήμως να δοθεί καμία απολύτως αιτιολογία, έχει φουντώσει τα σενάρια για νέο γύρο διαφωνιών και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Φορολογικές δηλώσεις: Εκκαθαριστικά «φωτιά»!

Οι διαφωνίες των δανειστών για τις εν λόγω ρυθμίσεις, είναι γνωστές εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ένα σοβαρόερώτημα, είναι εάν η κυβέρνηση τις έλαβε σοβαρά υπόψη της ή έκανε για μία ακόμη φορά λάθος υπολογισμούς ή συμβαίνει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε.

Πάντως είναι αλήθεια ότι το περιεχόμενο των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, όπως αυτές έχουν διαρρεύσει είναι κατά πολύ πιο ευνοϊκές από τις αρχικές προθέσεις. Βλέπουμε ένα έργο ανάλογο με αυτό της προστασίας πρώτη κατοικίας. Δηλαδή αρχικά εμφανίστηκε γαλαντόμος σχεδόν για όλους και στο τέλος κατέληξε να αφορά πολύ λιγότερους και σε καμία περίπτωση δεν επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να δούμε το ίδιο έργο ξανά.

Από το υπουργείο Εργασίας έχουν διαρρεύσει δύο φορές το κείμενο του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, έχουν εξαγγείλει μέσω επίσημων δηλώσεων και την τελευταία λεπτομέρεια αλλά το νομοσχέδιο δεν λέει να κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο αν έχει δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές για να προχωρήσει η ρύθμιση με την «γενναιόδωρη» μορφή που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση (επανυπολογισμός οφειλών που επιφέρει μείωση έως και 65% στο «κεφάλαιο» του χρέους, διαγραφή προσαυξήσεων, ένταξη στη ρύθμιση χωρίςεισοδηματικά κριτήρια κλπ).

Στη ρύθμιση της εφορίας, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη «θολούρα» στον ορίζοντα. Την υπόθεση έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε εντολές να προχωρήσει μια εξαιρετικά «ανοικτή» ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακάκριτήρια. Πρακτικά, στην προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση που θέλει να στείλει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, το εισόδημα παίζει ρόλο μόνο για τον καθορισμό του αριθμούτων δόσεων. Άρα και πάλι, δυσκολεύεται η ζωή μόνο των λιγοστών που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Από την άλλη, για τους πολλούς προωθείται μια εξαιρετικά ανοικτή διαδικασία χωρίς περιορισμούς με πολύ χαμηλή μηνιαία δόση (έως και 20 ευρώ) και κανένα περιουσιακό κριτήριο. Αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει κάνει λόγο για ένα σύστημα που θα δεν θα βοηθάει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε ότι οι αντιρρήσεις της τρόικας δεν είναι σοβαρέςκαι ότι αποτελεί πολιτική επιλογή το πακέτο παροχών – διευκολύνσεων να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό σοκ που θα αποφέρει εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαντήσεις θα δοθούν όταν τα τελικά νομοσχέδια φτάσουν στην Βουλή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share