Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα!

Μεγάλες υποσχέσεις..

24 Απριλίου 2019 09:16
Υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα!

Μετά το Πάσχα η κυβέρνηση υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τους πολίτες, λίγο πριν τις ευρωεκλογές! Λιγότερους φόρους λοιπόν υπόσχεται η κυβέρνηση!

Αναφερόμενη στις φοροελαφρύνσεις προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Όπως είπε «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί. Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν.

Μία δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στην ΕΡΤ ήρθε να αναδείξει το νέο κυβερνητικό αφήγημα παροχών μετά την εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 στο 4,3% του ΑΕΠ. Η υφυπουργός είπε, ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου…».

Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, τη μετάταξη προϊόντων όπως είδη διατροφής από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον χαμηλό (13%), τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως είπε η υφυπουργός, και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα Ταμεία. Για τη ρύθμιση της εφορίας είπε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ για τα υψηλότερα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου και το ύψος της οφειλής. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα ξεκινάει από 18 και θα φθάνει τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλό εισόδημα.

Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση η υφυπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη θεσμοθέτηση των ελαφρύνσεων πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

Προεκλογικές υποσχέσεις και φορολογία στα ύψη! - Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι!

Ενοχλημένοι είναι οι Ευρωπαίοι αφού οι εκλογές πλησιάζουν και οι προεκλογικές υποσχέσεις καθώς και οι φορολογία είναι στα ύψη! Η επικείμενη 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα έχει πολύ έντονο προεκλογικό άρωμα!

Το περσινό πλεόνασμα ξεπέρασε το μνημονιακό στόχο κατά περίπου 1,5 δις ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και το μέρισμα, πρόκειται για ένα πλεόνασμα που άγγιξε το 5,5%!

Η ανακοίνωση της Eurostat έφερε πλατιά χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο και πολύ περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί πολύ απλά επιτρέπει θεωρητικά μια επιχειρηματολογία περί μόνιμων δημοσιονομικών υπεραποδόσεων, που δίνουν τον «αέρα» ελαφρύνσεων και επιδομάτων.

Φυσικά δεν είναι είδηση ότι αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις οφείλονται στα φορολογικά μέτρα που «τρέχουν», όπως επίσης στην υποεκτέλεση του ΠΔΕ, καθώς και η Κομισιόν στην Έκθεση της κάνει σχετικές αναφορές. Η είδηση είναι ότι «πατώντας» πάνω σε αυτό το θηριώδες πλεόνασμα, η κυβέρνηση ψάχνει όχι απλώς για ελαφρύνσεις, που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά, αλλά εδώ και τώρα.

Όσο κι αν οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, εστιάζουν στη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα ή σε μειώσεις φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν είναι μυστικό ότι ο Προϋπολογισμός που θα ενσωματώσει τα όποια ευνοϊκά μέτρα, θα έρθει μετά από τις εκλογές, άρα το όποιο πολιτικό όφελος δεν είναι άμεσο. Ως εκ τούτου αναζητούνται τα περιθώρια παροχών, ει δυνατόν και πριν από τις Ευρωεκλογές, με φόντο τις συζητήσεις που δεν έπαψαν να σιγοκαίνε για μια μόνιμη «13η σύνταξη». Η υφυπουργός Οικονομικών λειτούργησε, μάλιστα, ως… λαγός.

«Δεν είμαστε πλέον σε Πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου...», σημείωσε η Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Αφήνοντας κανείς στην άκρη το ότι τέτοιες δηλώσεις αγνοούν την πραγματικότητα των αυστηρών κανόνων της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης- όπως αποδείχθηκε ειδικά στο θέμα της α’ κατοικίας- γίνεται σαφές ότι όλο το βάρος των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς από τις 6 Μαίου, θα πέσει στο πόσος δημοσιονομικός χώρος ήτοι υπερπλεόνασμα θα υπάρχει φέτος άρα και τι δυνατότητες παροχών.

Μετά από τα παζάρια για τις συντάξεις και το «πακέτο» της ΔΕΘ, επισήμως ο φετινός Προϋπολογισμός έχει ένα «μαξιλάρι» 199 εκατ. ευρώ, αν και οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι το 3,5% θα επιτευχθεί οριακά. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να «πατήσει» στις περσινές υπεραποδόσεις, για να πείσει ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές. Ωστόσο, υπάρχουν τρία «αλλά»:

1) Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, που επηρεάζουν και τις προβλέψεις των φορολογικών εσόδων

2) Το αν οι περσινές υπεραποδόσεις οφείλονται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή one off, όπως για παράδειγμα οι φετινές εισπράξεις από τη σύμβαση παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

3) Το βαρύ κόστος των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων, που έχουν θορυβήσει τους Ευρωπαίους. Υπενθυμίζεται ότι η μόνη επίσημη πρόβλεψη είναι αυτή του ΔΝΤ, που υπολογίζει σε περίπου 9,5 δις μόνο τα αναδρομικά για τις συντάξεις.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share