Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Προεκλογικές υποσχέσεις και φορολογία στα ύψη! - Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι!

Ποια είναι η ανακοίνωση της Eurostat;

24 Απριλίου 2019 07:52
Προεκλογικές υποσχέσεις και φορολογία στα ύψη! - Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι!

Ενοχλημένοι είναι οι Ευρωπαίοι αφού οι εκλογές πλησιάζουν και οι προεκλογικές υποσχέσεις καθώς και οι φορολογία είναι στα ύψη! Η επικείμενη 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα έχει πολύ έντονο προεκλογικό άρωμα!

Το περσινό πλεόνασμα ξεπέρασε το μνημονιακό στόχο κατά περίπου 1,5 δις ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και το μέρισμα, πρόκειται για ένα πλεόνασμα που άγγιξε το 5,5%!

Η ανακοίνωση της Eurostat έφερε πλατιά χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο και πολύ περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί πολύ απλά επιτρέπει θεωρητικά μια επιχειρηματολογία περί μόνιμων δημοσιονομικών υπεραποδόσεων, που δίνουν τον «αέρα» ελαφρύνσεων και επιδομάτων.

Φυσικά δεν είναι είδηση ότι αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις οφείλονται στα φορολογικά μέτρα που «τρέχουν», όπως επίσης στην υποεκτέλεση του ΠΔΕ, καθώς και η Κομισιόν στην Έκθεση της κάνει σχετικές αναφορές. Η είδηση είναι ότι «πατώντας» πάνω σε αυτό το θηριώδες πλεόνασμα, η κυβέρνηση ψάχνει όχι απλώς για ελαφρύνσεις, που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά, αλλά εδώ και τώρα.

Όσο κι αν οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, εστιάζουν στη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα ή σε μειώσεις φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν είναι μυστικό ότι ο Προϋπολογισμός που θα ενσωματώσει τα όποια ευνοϊκά μέτρα, θα έρθει μετά από τις εκλογές, άρα το όποιο πολιτικό όφελος δεν είναι άμεσο. Ως εκ τούτου αναζητούνται τα περιθώρια παροχών, ει δυνατόν και πριν από τις Ευρωεκλογές, με φόντο τις συζητήσεις που δεν έπαψαν να σιγοκαίνε για μια μόνιμη «13η σύνταξη». Η υφυπουργός Οικονομικών λειτούργησε, μάλιστα, ως… λαγός.

«Δεν είμαστε πλέον σε Πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου...», σημείωσε η Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Αφήνοντας κανείς στην άκρη το ότι τέτοιες δηλώσεις αγνοούν την πραγματικότητα των αυστηρών κανόνων της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης- όπως αποδείχθηκε ειδικά στο θέμα της α’ κατοικίας- γίνεται σαφές ότι όλο το βάρος των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς από τις 6 Μαίου, θα πέσει στο πόσος δημοσιονομικός χώρος ήτοι υπερπλεόνασμα θα υπάρχει φέτος άρα και τι δυνατότητες παροχών.

Μετά από τα παζάρια για τις συντάξεις και το «πακέτο» της ΔΕΘ, επισήμως ο φετινός Προϋπολογισμός έχει ένα «μαξιλάρι» 199 εκατ. ευρώ, αν και οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι το 3,5% θα επιτευχθεί οριακά. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να «πατήσει» στις περσινές υπεραποδόσεις, για να πείσει ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές. Ωστόσο, υπάρχουν τρία «αλλά»:

1) Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, που επηρεάζουν και τις προβλέψεις των φορολογικών εσόδων

2) Το αν οι περσινές υπεραποδόσεις οφείλονται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή one off, όπως για παράδειγμα οι φετινές εισπράξεις από τη σύμβαση παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

3) Το βαρύ κόστος των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων, που έχουν θορυβήσει τους Ευρωπαίους. Υπενθυμίζεται ότι η μόνη επίσημη πρόβλεψη είναι αυτή του ΔΝΤ, που υπολογίζει σε περίπου 9,5 δις μόνο τα αναδρομικά για τις συντάξεις.

Μεγάλη ανάσα! Σήμερα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα, συντάξεις και επιδόματα!

Τεράστια ανάσα για τους δικαιούχους που θα τους καταβληθεί σήμερα το Δώρο Πάσχα, οι συντάξειςκαι τα επιδόματα! Αρκετοί πολίτες θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το χρώμα του χρήματος!

Συγκεκριμένα, σήμερα Μεγάλη Τετάρτη θα λάβουν την σύνταξη Μαΐου, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ.

Αναλυτικότερα, σήμερα 24 Απριλίου, καταβάλλονται:

- Το επίδομα στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, έως τις 31 Μαρτίου και αυτή έχει εγκριθεί. Η πληρωμή αφορά 177.638 δικαιούχους-νοικοκυριά και συνολικά περισσότερα από 477.000 άτομα. Το ποσό φτάνει στα 82,46 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από αυτήν την ημερομηνία. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού έως και τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

- Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαρτίου. Συνολικά, θα καταβληθούν 54,31 εκατ. ευρώ σε 264.755 δικαιούχους-νοικοκυριά. Η πληρωμή αφορά πάνω από 565.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

- Οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Μαΐου σε δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες. Συνολικά, θα καταβληθούν 11,298 εκατ. ευρώ σε 34.093 δικαιούχους.

- Τα προνοιακά επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έως και το 2018 για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο. Συνολικά, θα καταβληθούν 2,1 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους.

«Στις 24 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, εμβόλιμη πληρωμή ποσών επιδόματος παιδιού που αντιμετωπίζει ορισμένες αστοχίες της πρώτης πληρωμής του 2019 σε περιορισμένο πλήθος δικαιούχων. Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή θα εξοφληθούν και αναδρομικά ποσά από το 2018» διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share