Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Αναδρομικά - Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται να βγουν έως και 2 χρόνια γρηγορότερα;

Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους!

18 Απριλίου 2019 12:39
Αναδρομικά - Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται να βγουν έως και 2 χρόνια γρηγορότερα;

Ότι αφορά τα αναδρομικά και τις συντάξεις και για το ποιοι δικαιούνται να βγουν έως και δύο χρόνια γρηγορότερα θα διαβάσετε παρακάτω! Χιλιάδες ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση θα βγουν νωρίτερα στην σύνταξη!

Ποιοι είναι εκείνοι που θα πάρουν αναδρομικά. Όσοι έχουν πάρει ήδη σύνταξη με τη νέα εγκύκλιο δικαιούνται και αναδρομικά!
Τουλάχιστον 80.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ μπορούν να βγουν στην σύνταξη έως και δυο χρόνια νωρίτερα σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Η εγκύκλιος αφορά τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν και χρόνο διαδοχικής ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ.

Αναδρομικά συντάξεις

Από το παράθυρο που ανοίγει, ωφελούνται και ασφαλισμένοι 60 – 62 ετών που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Με τη νέα ερμηνεία μπορούν τώρα να επανέλθουν και να κάνουν νέα αίτηση για σύνταξη. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση «ψαλιδίζει» μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας και αφορά δυο κατηγορίες ασφαλισμένων:

1) Γυναίκες μητέρες ανήλικων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή, 18,4 έτη ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.

2) Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012 αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 χρόνια της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και, συνεπώς, δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Επίσης, για όσους έχουν ήδη πάρει σύνταξη από 13/05/2016 και μετά, έχοντας διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση έρχονται και αναδρομικά καθώς αποκτούν δικαίωμα επανυπολογισμού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ παίρνοντας προσαύξηση που φτάνει έως και τα 110 ευρώ το μήνα από την ημερομηνία που βγήκαν στην σύνταξη.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ και Ελεύθερο Τύπο

Μαζικές αγωγές από νέους συνταξιούχος για τα αναδρομικά!

Αναδρομικά συντάξεις

Μαζικές αγωγές έγιναν από νέους συνταξιούχους για τα αναδρομικά που δικαιούνται. Εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι αυτοί ξεπερνούν τους 150.000!

Υψηλότερες συντάξεις από αυτές που πήραν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου διεκδικούν νέοι συνταξιούχοι με τις μαζικές αγωγές που καταθέτουν.

Πρόκειται για νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν από τις 13 Μαΐου 2016 και έως 31 Δεκεμβρίου 2018 και έχουν δικαίωμα προσωπικής διαφοράς. Εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι αυτοί ξεπερνούν τους 150.000 και η σύνταξή τους είναι σημαντικά μειωμένη, ακόμη και πάνω από 20%, σε σχέση με αυτή που θα έπαιρναν εάν υπέβαλλαν την αίτηση συνταξιοδότησης κάποιους μήνες ή ακόμη και κάποιες ημέρες νωρίτερα, πριν δηλαδή από την ψήφιση του επίμαχου νόμου Κατρούγκαλου.

Αναδρομικά Συντάξεις

Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι αυτοί λαμβάνουν ένα τμήμα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο της τριετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέφθηκε τότε. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεψε ότι για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός του 2016, εάν το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης με τον νόμο Κατρούγκαλου υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς, ο συνταξιούχος θα πάρει το μισό, δηλαδή το 50% ως προσωπική διαφορά.

Δηλαδή, για παράδειγμα αν κάποιος ασφαλισμένος ΟΑΕΕ θα λάμβανε με τις παλιές διατάξεις 1.300 ευρώ και με τις διατάξεις του 2016 έλαβε 1.000 ευρώ (διαφορά 23%), τότε θα πρέπει να λάβει τα 150 ευρώ ως προσωπική διαφορά και η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.150 ευρώ. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 και ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς (δηλαδή το 33,3%), ενώ όσοι έφυγαν το 2018 το 1/4, δηλαδή το 25%. Από το 2019 και εφεξής δεν υπάρχει προσωπική διαφορά για τους νέους συνταξιούχους.

Ήδη, σύμφωνα με τα Νέα, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές κατά της συνταξιοδοτικής απόφασης, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν ακόμη και μία μέρα διαφορά. Παράλληλα, βέβαια, διεκδικούν υψηλότερο ποσό σύνταξης, επισημαίνοντας ότι η σύγκριση της νέας σύνταξης του Ν. 4387/2016 έπρεπε να γίνει με αυτήν που θα προέκυπτε χωρίς να συμπεριληφθούν οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, καθώς έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ με την απόφαση του Ιουνίου του 2015.

Δηλαδή το παλαιό ποσό που χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο σύγκρισης θα έπρεπε, σύμφωνα με τους συνταξιούχους αλλά και τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις τους, να είναι αυξημένο, χωρίς να υπολογίζονται τα «ψαλίδια» του 2012. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η προσωπική τους διαφορά και κατά συνέπεια η τελική τους σύνταξη να είναι μεγαλύτερη, ενώ κάποιοι που σήμερα δεν δικαιούνται προσωπική διαφορά θα έπρεπε να λαμβάνουν. Ανακοινώθηκε επίσης και η οριστική απόφαση φωτιά για τα ποσά που θα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share