Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

120 Δόσεις: Διαφωνίες με την Τρόικα ενόψει εκλογών!

Καθυστέρηση για τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και Ταμεία!

18 Απριλίου 2019 09:20
120 Δόσεις: Διαφωνίες με την Τρόικα ενόψει εκλογών!

Οι εκλογές που έρχονται έχουν προκαλέσει αναστάτωση και καθυστέρηση για τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και Ταμεία! Ότι αφορά τις 120 δόσεις και τις ρυθμίσεις θα υπάρξουν προβλήματα λόγω της διαφωνίας με την Τρόικα!

Μυστήριο η αιφνίδια παράταση του χρόνου κατάθεσης των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις.Η αιφνίδια αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των νομοθετικών παρεμβάσεων για την ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία σε 120 δόσεις για μετά το Πάσχα, χωρίς επισήμως να δοθεί καμία απολύτως αιτιολογία, έχει φουντώσει τα σενάρια για νέο γύρο διαφωνιών και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Φορολογικές δηλώσεις: Εκκαθαριστικά «φωτιά»!

Ένας στους 5 Έλληνες πληρώνει επιπλέον φόρο 519€!

Οι διαφωνίες των δανειστών για τις εν λόγω ρυθμίσεις, είναι γνωστές εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ένα σοβαρόερώτημα, είναι εάν η κυβέρνηση τις έλαβε σοβαρά υπόψη της ή έκανε για μία ακόμη φορά λάθος υπολογισμούς ή συμβαίνει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε.

Πάντως είναι αλήθεια ότι το περιεχόμενο των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, όπως αυτές έχουν διαρρεύσει είναι κατά πολύ πιο ευνοϊκές από τις αρχικές προθέσεις. Βλέπουμε ένα έργο ανάλογο με αυτό της προστασίας πρώτη κατοικίας. Δηλαδή αρχικά εμφανίστηκε γαλαντόμος σχεδόν για όλους και στο τέλος κατέληξε να αφορά πολύ λιγότερους και σε καμία περίπτωση δεν επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να δούμε το ίδιο έργο ξανά.

Από το υπουργείο Εργασίας έχουν διαρρεύσει δύο φορές το κείμενο του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, έχουν εξαγγείλει μέσω επίσημων δηλώσεων και την τελευταία λεπτομέρεια αλλά το νομοσχέδιο δεν λέει να κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο αν έχει δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές για να προχωρήσει η ρύθμιση με την «γενναιόδωρη» μορφή που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση (επανυπολογισμός οφειλών που επιφέρει μείωση έως και 65% στο «κεφάλαιο» του χρέους, διαγραφή προσαυξήσεων, ένταξη στη ρύθμιση χωρίςεισοδηματικά κριτήρια κλπ).

Στη ρύθμιση της εφορίας, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη «θολούρα» στον ορίζοντα. Την υπόθεση έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε εντολές να προχωρήσει μια εξαιρετικά «ανοικτή» ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακάκριτήρια. Πρακτικά, στην προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση που θέλει να στείλει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, το εισόδημα παίζει ρόλο μόνο για τον καθορισμό του αριθμούτων δόσεων. Άρα και πάλι, δυσκολεύεται η ζωή μόνο των λιγοστών που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Από την άλλη, για τους πολλούς προωθείται μια εξαιρετικά ανοικτή διαδικασία χωρίς περιορισμούς με πολύ χαμηλή μηνιαία δόση (έως και 20 ευρώ) και κανένα περιουσιακό κριτήριο. Αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει κάνει λόγο για ένα σύστημα που θα δεν θα βοηθάει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε ότι οι αντιρρήσεις της τρόικας δεν είναι σοβαρέςκαι ότι αποτελεί πολιτική επιλογή το πακέτο παροχών – διευκολύνσεων να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό σοκ που θα αποφέρει εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαντήσεις θα δοθούν όταν τα τελικά νομοσχέδια φτάσουν στην Βουλή.

120 δόσεις: Η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία θα γίνει μετά το Πάσχα!

Η ρύθμιση των οφειλών για τις 120 δόσεις στα Ταμεία θα γίνει μετά το Πάσχα!

Η προωθούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και η προσφάτως ψηφισθείσα ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας, ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Ο κ. Κουρμούσης εξήγησε ότι η ρύθμιση αφορά σε οφειλές έως 31/12/2018,δεν προβλέπονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις.

Ο ειδικός γραμματέας εξήγησε ότι μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής θα μπορεί – εάν δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής – να ρυθμίσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 με βάση την πάγια ρύθμιση. Πρόσθεσε πως το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου ρυθμίζονται συνολικά τα χρέη είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ενώ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία, σημείωσε ότι η συζήτηση με τους θεσμούς συνεχίζεται.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την α’ κατοικία, ο κ. Κουρμούσης παρέθεσε τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας για τα επιλέξιμα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 30.000.

Συγκεκριμένα:

Το υπόλοιπο του δανείου, με υποθήκη στην α’ κατοικία, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ανά τράπεζα.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις σε προσωπικό λογαριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της διοίκησης, έθεσαν υπόψη του ειδικού γραμματέα μία σειρά από ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξιμων αποδοχών μετά τον επανυπολογισμό των εισφορών, οι όροι υπό τους οποίους θα γίνεται η μετάπτωση από τις τρέχουσες ρυθμίσεις στη νέα ρύθμιση, η πρόβλεψη για απώλεια της ρύθμισης αν δεν πληρωθούν δύο δόσεις ή δεν έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες οφειλές, η ανάγκη συνολικής ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και επέκτασης των δόσεων που προβλέπουν οι πάγιες ρυθμίσεις, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για το ύψος των οφειλών και των οφειλών ανά επαγγελματική κατηγορία. Χωρίς «κόφτες»! - Από κόσκινο περνά η ρύθμιση των 120 δόσεων!

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τα μέλη της διοικητικής επιτροπής, Νίκος Κογιουμτσής (Β’ αντιπρόεδρος), Δημήτρης Γαβαλάκης (γενικός γραμματέας), Παναγιώτης Παντελής (οικονομικός επόπτης), Γιώργος Καββαθάς (υπεύθυνος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με Κοινωνικούς Φορείς, και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) και Γιώργος Ζηκόπουλος (υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων), τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Βαρδακώστας (και πρόεδρος της αστικής εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΕΕΑ), Κλήμης Δημαρχιάδης και Θεόδωρος Μάλλιος, και ο Σύρος Κοσκοβόλης, υπεύθυνος Μονάδας Σχεδιασμού και Υλοποίησης Προγραμμάτων ΕΕΑ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share