Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Πρωτιά για την Ελλάδα: Σταθερά στην 1η θέση στην Ευρώπη στις δαπάνες για συντάξεις!

Τι κι αν έγιναν περικοπές..

16 Απριλίου 2019 12:58
Πρωτιά για την Ελλάδα: Σταθερά στην 1η θέση στην Ευρώπη στις δαπάνες για συντάξεις!

Πρωτιά για την Ελλάδα σταθεροί στην 1η θέση στην Ευρώπη στις δαπάνες για συντάξεις! Τι κι αν έγιναν περικοπές δεν άλλαξαν πολλά..

Μπορεί να έγιναν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια, αλλά το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι το πιο δαπανηρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε, επίσης, την αναλυτική πρόταση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη συγκρότηση ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα παρέχει συντάξεις ανάλογα με την αποταμίευση που θα κάνει κάθε εργαζόμενος στη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

Financial Times: Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι τόσο δυναμική όσο νομίζαμε!

Αν δεν επεκταθεί η φορολογική βάση και η οικονομία δεν επανεκκινηθεί, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από το υψηλό χρέος και την χαμηλή ανάπτυξη, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.

Το... παράδοξο ότι παρόλο που η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς και επιδόσεις, η αντίδραση δεν είναι ανάλογη των «επιτυχιών» καταγράφει ρεπορτάζ των Financial Times, που επισημαίνει πως το ιστορικό χαμηλό των ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αρκούν για την αντιστροφή της φαύλης κατάστασης και της καταστροφικής αναλογίας υψηλού χρέους - χαμηλής ανάπτυξης.

Στο χαμηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που κατέστρεψε την ευρωζώνη κατά την τελευταία δεκαετία, γράφει το ρεπορτάζ. Παραθέτοντας τα στοιχεία, η οικονομική εφημερίδα καταγράφει πως η Ελλάδα «έχει εισέλθει σε μια "περίοδο οικονομικήςανάπτυξης που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στην ευρωζώνη", όπως αναφέρει η έκθεση του Μαρτίου του ΔΝΤ», και πως την ίδια ώρα το γερμανικό ομόλογο ήταν αρνητικό για πρώτη φορά από το 2016. Παράλληλα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να συμφωνήσει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, γράφουν οι FT.

Παρόλα αυτά όμως, η αίσθηση για την ελληνική οικονομία ήταν κάπως συγκρατημένη την Δευτέρα, γράφει το δημοσίευμα, παραθέτοντας την εκτίμηση της Oxford Economics: «Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι τόσο δυναμική όσο ελπίζαμε. Ωστόσο, εκτός εάν η Ελλάδα μπορεί να επανακινήσει την οικονομία και να επεκτείνει σημαντικά τη στενή φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε περιβάλλον υψηλού χρέους - χαμηλής ανάπτυξης. Αυτό σχεδόν εγγυάται στους επίσημους πιστωτές σταθερή εγγράτεια στις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδας».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share