Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Financial Times: Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι τόσο δυναμική όσο νομίζαμε!

Δείτε αναλυτικά...

15 Απριλίου 2019 17:58
Financial Times: Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι τόσο δυναμική όσο νομίζαμε!

Αν δεν επεκταθεί η φορολογική βάση και η οικονομία δεν επανεκκινηθεί, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από το υψηλό χρέος και την χαμηλή ανάπτυξη, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.

Το... παράδοξο ότι παρόλο που η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς και επιδόσεις, η αντίδραση δεν είναι ανάλογη των «επιτυχιών» καταγράφει ρεπορτάζ των Financial Times, που επισημαίνει πως το ιστορικό χαμηλό των ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αρκούν για την αντιστροφή της φαύλης κατάστασης και της καταστροφικής αναλογίας υψηλού χρέους - χαμηλής ανάπτυξης.

Στο χαμηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που κατέστρεψε την ευρωζώνη κατά την τελευταία δεκαετία, γράφει το ρεπορτάζ. Παραθέτοντας τα στοιχεία, η οικονομική εφημερίδα καταγράφει πως η Ελλάδα «έχει εισέλθει σε μια "περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στην ευρωζώνη", όπως αναφέρει η έκθεση του Μαρτίου του ΔΝΤ», και πως την ίδια ώρα το γερμανικό ομόλογο ήταν αρνητικό για πρώτη φορά από το 2016. Παράλληλα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να συμφωνήσει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, γράφουν οι FT.

Παρόλα αυτά όμως, η αίσθηση για την ελληνική οικονομία ήταν κάπως συγκρατημένη την Δευτέρα, γράφει το δημοσίευμα, παραθέτοντας την εκτίμηση της Oxford Economics: «Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι τόσο δυναμική όσο ελπίζαμε. Ωστόσο, εκτός εάν η Ελλάδα μπορεί να επανακινήσει την οικονομία και να επεκτείνει σημαντικά τη στενή φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε περιβάλλον υψηλού χρέους - χαμηλής ανάπτυξης. Αυτό σχεδόν εγγυάται στους επίσημους πιστωτές σταθερή εγγράτεια στις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδας».

Reuters: Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση των ελληνικών ομολόγων!

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παραμένουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχοντας υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και κατά 21 μονάδες βάσης την προηγούμενη.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης συνέχισαν να ευνοούνται από τα μηνύματα της ΕΚΤ για μια χαλαρή πολιτική. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινούνταν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά τους, παρόλο που ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι η μείωση της υψηλής φορολογίας εισοδήματος είναι μια «απαραίτητη ενέργεια δικαιοσύνης» και η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διατηρούνταν κοντά αλλά και πάλι χαμηλότερα του 0%, με τα δημοσιεύματα για περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 να προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για εκτεταμένη οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share