Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ποιοι θα είναι οι ''νικητές'' και ποιο οι ''χαμένοι'' για τη ρύθμιση των δόσεων!

Από τι εξαρτάται ο τελικός αριθμός των δόσεων;

15 Απριλίου 2019 10:28
Ποιοι θα είναι οι ''νικητές'' και ποιο οι ''χαμένοι'' για τη ρύθμιση των δόσεων!

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε 18 έως και 120 δόσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι με τη νέα ρύθμιση που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία σχεδιάζεται να είναι έτοιμη και σε πλήρη λειτουργία πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από το εισόδημα του οφειλέτη ενώ δεν θα προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια. Το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης θα είναι πολύ χαμηλό –εξετάζεται ακόμη και το όριο των 20 ευρώ- ενώ η ρύθμιση θα είναι έντοκη με επιτόκιο 5%.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018 ενώ αναμένεται ότι θα υπάρχει προϋπόθεση αποπληρωμής εντός των προθεσμιών όλων των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων
Σας αφορά: 120 δόσεις- Ποιοι εντάσσονται και ποιοι εξαιρούνται;
Για όσους θελήσουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους θα προσφέρεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ για όσους επιλέξουν να εκμεταλλευτούν τις δόσεις, θα προσφέρεται μερική διαγραφή των προσαυξήσεων με το ποσοστό να εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων. Όσο περισσότερες οι δόσεις, τόσο μικρότερο θα είναι και το ποσοστό των προσαυξήσεων που θα διαγράφεται.

Η ρύθμιση θα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής κάτι που σημαίνει ότι οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο (πιθανότατα τρεις μήνες).

Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Ενώ η ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, η ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία αναμένεται γίνει νόμος του κράτους στις αρχές Μαίου. Η κυβέρνηση ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη ρύθμιση και γι’ αυτό το σχέδιο που καταστρώνεται έχει στηριχτεί στο να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.

Έτσι, σε ότι αφορά τις οφειλές των φυσικών προσώπων, δεν αναμένεται να υπάρχουν «αποκλεισμοί». Για να τηρηθεί αυτό που κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι δεν πρέπει να πριμοδοτηθούν οι κακοπληρωτές, θα θεσπιστεί η κλίμακα των δόσεων η οποία είναι αντίστροφα προοδευτική. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρονται στους οφειλέτες. Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση οφειλών θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις!

Εξετάζεται λοιπόν ο ελάχιστος αριθμός να είναι οι 18 αν και έχει συζητηθεί ο αριθμός 12 που ούτως ή άλλως προσφέρεται στους οφειλέτες μέσω της πάγιας ρύθμισης. Το πιθανότερο είναι όμως η κυβέρνηση να καταλήξει στο «18» ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο για όλους.

Ανοικτό είναι το θέμα των περιουσιακών κριτηρίων. Εξετάζεται να μην θεσπιστούν τέτοια κριτήρια προκειμένου να μην αποκλειστούν οφειλέτες από τη ρύθμιση. Βέβαια, το τι θα γίνει τελικώς, θα εξαρτηθεί και από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι θα πάρουν στα χέρια τους το τελικό σχέδιο πριν αυτό σταλεί στη Βουλή για ψήφιση.

Για την ολοκλήρωση της ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να είναι έτοιμη και η τεχνική υποδομή για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.

120 δόσεις: 65% "Κούρεμα" στο συνολικό ποσό οφειλής!

Νέα ρύθμιση ήρθε για τις 120 δόσεις και 65% "κούρεμα" θα γίνει στο συνολικό ποσό οφειλής!

Το υπόλοιπο του ποσού θα εξοφλείται σε 120 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες).

Όσοι μπουν στη ρύθμιση γλιτώνουν αυτομάτως από κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι θα χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο δόσεις ή τις τρέχουσες εισφορές.

Έως και 65% του συνολικού χρέους του μπορεί να γλιτώσει ένας επαγγελματίας με τη νέα ρύθμιση οφειλών, στην οποία προβλέπεται «κούρεμα» αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων 85% για όλους, που σημαίνει πως ένας επαγγελματίας μπορεί να γλιτώσει με 65% του συνολικού χρέους του.

Ρύθμιση και για τα χρέη των επιχειρήσεων

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να ενταχθούν και οι ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων, που δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση θα είναι 50% στις προσαυξήσεις, για όσους ρυθμίσουν σε 120 δόσεις, και 100% εάν γίνει εφάπαξ αποπληρωμή.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αλλαγές και αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας!

Πατάει "γκάζι" η τιμή της βενζίνης: Πόσο θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι!

Δείτε όλα τα νέα για την οικονομία στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share