Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: 65% "Κούρεμα" στο συνολικό ποσό οφειλής!

Σας αφορά!

12 Απριλίου 2019 14:13
120 δόσεις: 65%

Νέα ρύθμιση ήρθε για τις 120 δόσεις και 65% "κούρεμα" θα γίνει στο συνολικό ποσό οφειλής!

Το υπόλοιπο του ποσού θα εξοφλείται σε 120 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες).

Όσοι μπουν στη ρύθμιση γλιτώνουν αυτομάτως από κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι θα χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο δόσεις ή τις τρέχουσες εισφορές. Να σας θυμίσουμε: 120 δόσεις: Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου! Ποιοι εντάσσονται;

Έως και 65% του συνολικού χρέους του μπορεί να γλιτώσει ένας επαγγελματίας με τη νέα ρύθμιση οφειλών, στην οποία προβλέπεται «κούρεμα» αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων 85% για όλους, που σημαίνει πως ένας επαγγελματίας μπορεί να γλιτώσει με 65% του συνολικού χρέους του.

Ρύθμιση και για τα χρέη των επιχειρήσεων

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να ενταχθούν και οι ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων, που δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση θα είναι 50% στις προσαυξήσεις, για όσους ρυθμίσουν σε 120 δόσεις, και 100% εάν γίνει εφάπαξ αποπληρωμή.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

120 δόσεις: Ποιο είναι το τελικό σχέδιο και ποιοι μπορούν να ενταχθούν;

Δώστε προσοχή γιατί σας αφορά! Τι γίνεται με τις 120 δόσεις και ποιο είναι το τελικό σχέδιο; Ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση; Τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων!

Με μία και μοναδική προϋπόθεση προωθείται η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να ενταχθούν στις 120 δόσεις οι κόκκινοι οφειλέτες των Ταμείων. Η προϋπόθεση είναι να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές - να μην έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2019. Θυμηθείτε ακόμα: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ταµεία και Εφορία: Χωρίς «κόφτες»! - Από κόσκινο περνά η ρύθμιση των 120 δόσεων!

Αυτό θα ισχύει για επιχειρήσεις - εργοδότες και για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες οι οποίοι θα θελήσουν να τακτοποιήσουν παλιές οφειλές τους προς τον πρώην ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας - Ασφάλισης, στη ρύθμιση μπορούν θεωρητικά να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 34 δισ. ευρώ. Επιτυχία θα είναι εάν ρυθμιστούν χρέη άνω των 8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εισρέουν κάθε χρόνο σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ περίπου 1,2 δισ. ευρώ από πληρωμές δόσεων.

Δείτε ακόμα: Νέο «κούρεμα» για τα χρέη στα Ταμεία!

Θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων, καθώς οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μόνο για τρεις μήνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που θα βάλει αρχικά στο στόχαστρο όσους χρωστούν μεγάλα ποσά. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από το Πάσχα. Αμέσως θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ρύθμιση οφειλών.

Να σας θυμίσουμε: 120 δόσεις: Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου! Ποιοι εντάσσονται;

Ειδικότερα η προωθούμενη ρύθμιση για τις ατοµικές εισφορές προς τον πρώην ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ θα προβλέπει εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002-2016 µε το σύστηµα ΕΦΚΑ: Με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια που προβλέπουν ο νόµος 4387/2016 και το εισόδηµα. Θα χρησιµοποιηθεί ως βάση υπολογισµού ο κατώτατος µισθός του 2018, µε αποτέλεσµα να πέσουν όλοι οι οφειλέτες στην ελάχιστη εισφορά του νόµου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισµός θα γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη καθώς θα συνεπάγεται και µείωση συντάξιµου µισθού. Ο οφειλέτης θα µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση και χωρίς επανυπολογισµό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.

Εξάλλου θα προβλέπονται και τα εξής:

- Αυτόµατο κούρεµα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις µε βάση τη νέα βασική οφειλή, ενώ η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα.

- Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις. Ο αριθµός των δόσεων θα διαµορφώνεται µε βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισµένο.

Επίσης για τους εργοδότες (οφειλές προς πρώην ΙΚΑ) προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωµή σε 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα. Εναλλακτικά θα δίνεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018, µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share