Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

Αλλαγές και αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας!

Καταργείται το όριο των 55 ετών!

12 Απριλίου 2019 14:02
Αλλαγές και αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας!

Mια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις απο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας, με τις οποίες καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, ενώ αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 50% σε 70%, με αναδρομικές μάλιστα αυξήσεις από το 2016.

Αλλαγές και αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας!

Nα σας θυμίσουμε τις Συντάξεις χηρείας: Έρχονται αυξήσεις με αναδρομική αρχή από το 2016!

Ο επανυπολογισμός θα αφορά περίπου 40.000 συντάξεις, που έχουν ήδη εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ η αναδρομική ισχύς του νέου νόμου από 13 Μαΐου 2016, σημαίνει πως οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά περίπου τριών ετών.

Οι αλλάγές στις συντάξεις χηρείας:

Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι ηλικιακοί περιορισμοί καταργούνται.

Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας».

Συντάξεις χηρείας: Ποιες θα είναι οι νέες τροποποιήσεις;

Η διάταξη που θεραπεύει εκ των υστέρων το σκληρό καθεστώς που επέβαλε ο νόμος Καντρούγκαλου θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο με αιχμή τη διάταξη για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πριν το Πάσχα θα έχουν πληρωθεί όλα! Δώρο Πάσχα,επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ, ΚΕΑ και συντάξεις Μαΐου
Αναστέλλεται η ενεργοποίηση κόφτη του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες θα αυξηθούν αναδρομικά κατά 40%. Η διάταξη που θεραπεύει εκ των υστέρων το σκληρό καθεστώς που επέβαλε ο νόμος Καντρούγκαλου θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο με αιχμή τη διάταξη για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Με το ισχύον καθεστώς η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα. Η χήρα / ο χήρος δικαιούται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης ενώ με την ρύθμιση που προωθείται θα δικαιούται το 70%. Δηλαδή αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1000 ευρώ η χείρα δικαιούνται 700 ευρώ αντί 500. Η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί αναδρομικά από το 2016 και θα αφορά περίπου 40.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου Σας αφορά: Σημαντικές αυξήσεις για 40.000 συντάξεις!

Η ηλικία των 55 ετών ως κόφτης για την καταβολή σύνταξης χηρείας στην πράξη θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά το Μάιο του 2019, δηλαδή αφού είχαν παρέλθει τρία χρόνια από το θάνατο ο οποίος επήλθε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου . Με την προωθούμενη διάταξη ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί όταν το ποσοστό ανεργίας υποχωρήσει κάτω από το 10%.
undefined
Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτουχορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.
 Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται. Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55. Συντάξεις Μαΐου, ΚΕΑ, επιδόματα: Όλα νωρίτερα λόγω Πάσχα!

Το σχέδιο λαμβάνει μέριμνα και για τις χήρες / τους χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο ,σύμφωνα με πληροφορίες , θα διασφαλίζει πως μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% σε όσους δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη αλλά χωρίς να πέφτει κανείς κάτω από το κατώτατο όριο των360 – 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share