Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: Ποιο είναι το τελικό σχέδιο και ποιοι μπορούν να ενταχθούν;

Σας αφορά!

12 Απριλίου 2019 11:36
120 δόσεις: Ποιο είναι το τελικό σχέδιο και ποιοι μπορούν να ενταχθούν;

Δώστε προσοχή γιατί σας αφορά! Τι γίνεται με τις 120 δόσεις και ποιο είναι το τελικό σχέδιο; Ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση; Τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων!

Με μία και μοναδική προϋπόθεση προωθείται η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να ενταχθούν στις 120 δόσεις οι κόκκινοι οφειλέτες των Ταμείων. Η προϋπόθεση είναι να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές - να μην έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2019. Θυμηθείτε ακόμα: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ταµεία και Εφορία: Χωρίς «κόφτες»! - Από κόσκινο περνά η ρύθμιση των 120 δόσεων!

Αυτό θα ισχύει για επιχειρήσεις - εργοδότες και για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες οι οποίοι θα θελήσουν να τακτοποιήσουν παλιές οφειλές τους προς τον πρώην ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας - Ασφάλισης, στη ρύθμιση μπορούν θεωρητικά να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 34 δισ. ευρώ. Επιτυχία θα είναι εάν ρυθμιστούν χρέη άνω των 8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εισρέουν κάθε χρόνο σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ περίπου 1,2 δισ. ευρώ από πληρωμές δόσεων.

Δείτε ακόμα: Νέο «κούρεμα» για τα χρέη στα Ταμεία!

Θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων, καθώς οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μόνο για τρεις μήνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που θα βάλει αρχικά στο στόχαστρο όσους χρωστούν μεγάλα ποσά. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από το Πάσχα. Αμέσως θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ρύθμιση οφειλών.

Να σας θυμίσουμε: 120 δόσεις: Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου! Ποιοι εντάσσονται;

Ειδικότερα η προωθούμενη ρύθμιση για τις ατοµικές εισφορές προς τον πρώην ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ θα προβλέπει εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002-2016 µε το σύστηµα ΕΦΚΑ: Με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια που προβλέπουν ο νόµος 4387/2016 και το εισόδηµα. Θα χρησιµοποιηθεί ως βάση υπολογισµού ο κατώτατος µισθός του 2018, µε αποτέλεσµα να πέσουν όλοι οι οφειλέτες στην ελάχιστη εισφορά του νόµου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισµός θα γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη καθώς θα συνεπάγεται και µείωση συντάξιµου µισθού. Ο οφειλέτης θα µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση και χωρίς επανυπολογισµό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.

Εξάλλου θα προβλέπονται και τα εξής:

- Αυτόµατο κούρεµα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις µε βάση τη νέα βασική οφειλή, ενώ η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα.

- Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις. Ο αριθµός των δόσεων θα διαµορφώνεται µε βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισµένο.

Επίσης για τους εργοδότες (οφειλές προς πρώην ΙΚΑ) προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωµή σε 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα. Εναλλακτικά θα δίνεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018, µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Σας αφορά: 120 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία!

120 δόσεις ετοιμάζει η Εφορία για τις όποιες οφειλές έχετε! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Πως θα τις ρυθμίσετε; Προσοχή!

Στα σχέδια για θέσπιση νέας ρύθµισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση αναφέρεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιό της για το 2019.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο, ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα κρατικά έσοδα το τρέχον έτος είναι η πιθανότητα υιοθέτησης νέων ρυθµίσεων µε αυξηµένο αριθµό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις), µε σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουµένων για τµηµατική καταβολή των ληξιπρόθεσµων οφειλών τους. Παράλληλα, στο σχέδιο αναφέρονται κυοφορούµενες παρεµβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας και το χαρτόσηµο, καθώς και στο µέτωπο καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, όπως είναι η δηµιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονοµικό επιτελείο προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων µε τους θεσµούς αµέσως µετά την ολοκλήρωση της δεύτερης µεταµνηµονιακής αξιολόγησης το ζήτηµα της θέσπισης νέας ρύθµισης οφειλών για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία και την Εφορία. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθµιση για την Εφορία θα έχει εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειµένου να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή µόνο φορολογούµενοι οι οποίοι έχουν πραγµατική οικονοµική αδυναµία.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σχετική δήλωση έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι «σχεδιάζουµε διάφορες παρεµβάσεις, και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να βοηθήσουµε ανθρώπους που δεν µπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος. Οπως µε τον νέο νόµο Κατσέλη, έχουµε δύο στόχους: να βοηθήσουµε τους ανθρώπους που πραγµατικά έχουν πρόβληµα και να µη βοηθήσουµε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν. Αυτό είναι σηµαντικό».

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος προβλέπει και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας µιας πρότασης για την αναµόρφωση της φορολογίας χαρτοσήµου. Πρόκειται για υποχρέωση στο πλαίσιο της συµφωνίας κυβέρνησης θεσµών για τη µεταµνηµονιακή περίοδο και, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή χαρτοσήµου, καθώς και την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας απόδοσης του τέλος στο ∆ηµόσιο. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει και πολλαπλές παρεµβάσεις για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Ισως η σηµαντικότερη από αυτές είναι η δηµιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Στο σχέδιο σηµειώνεται ότι το έργο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος για την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νοµικών προσώπων, καθώς και των νοµικών οντοτήτων. Οπως τονίζεται, «η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής, µε στόχο τη δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονοµικά ασθενέστερων και τον εντοπισµό της φοροδιαφυγής». Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει εργαλείο καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων, αφού θα εντοπίζονται φορολογούµενοι µε σηµαντική περιουσία που δηλώνουν πενιχρά εισοδήµατα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share