Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΦΚΑ: Καινούργια χαράτσια έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματιές!

Σας αφορά...

10 Απριλίου 2019 07:32
ΕΦΚΑ: Καινούργια χαράτσια έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματιές!

Περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί, χημικοί, αρτοποιοί, βενζινοπώλες κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν τριπλές εισφορές για τους κλάδους επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.
Πέντε ραβασάκια λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που σηκώνουν τα χέρια ψηλά για την πληρωμή των εισφορών αλλά και των αναδρομικών οφειλών. Η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες εισφορές οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους (δικηγόροι, μηχανικοί, χημικοί, αρτοποιοί, βενζινοπώλες κ.λπ.). Η προθεσμία για την καταβολή εισφορών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019 λήγει σήμερα Δευτέρα 8/4/2019. Το ΤΕΕ (μηχανικοί) επισημαίνει ότι ασφάλιση και φορολογία δημεύουν το εισόδημα των μηχανικών. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά: «Η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανικοί, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απελπιστική. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα. Οι μηχανικοί και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό είναι πιο τραγικό για όσους, δηλαδή τους περισσότερους, έχουν μικρό εισόδημα. Με τις νέες εισφορές για επικουρική κάλυψη και τα αναδρομικά παλιότερων ετών, που προστίθενται στις εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία, η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά απλώς το 100% του εισοδήματος. Πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος!».

Από 1ης Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής πέφτει στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Ειδικότερα, περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί, χημικοί, αρτοποιοί, βενζινοπώλες κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν τριπλές εισφορές για τους κλάδους επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Ηδη τα σχετικά ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί από τις 16 Μαρτίου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ, στην επιλογή «Εισφορές μη μισθωτών ΕΤΕΑΕΠ». Αυτά τα ειδοποιητήρια αφορούν οφειλόμενες φετινές εισφορές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, αλλά και την αναδρομική πληρωμή των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ με ημερομηνία έναρξης την 1/1/2017. Η έκδοση των ειδοποιητηρίων για τα αναδρομικά έγινε με καθυστέρηση 27 μηνών και με ευθύνη του ΕΤΕΑΕΠ, επειδή το νέο καθεστώς εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ ξεκαθάρισε μόλις το πρώτο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα όταν εκδόθηκαν οι σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας. Τα αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και θα αποπληρωθούν σε 36 δόσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο η βάση υπολογισμού ήταν ο προηγούμενος κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ.

Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ τον μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ). Από την 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής αναπροσαρμόζεται στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως. Για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα.

Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής των παλαιών τους οφειλών.

Οσοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες, εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Οι ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, όπου είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, εφόσον απαιτούνται, είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

Οσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από τη ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν τη μετά τη διακοπή τους περίοδο.

Οσοι έχουν καταθέσει εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν. Τέλος, εκείνοι που έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, ΤΚ 105 57, Αθήνα. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν την Ηλεκτρονική Εφαρμογή μη Μισθωτών του ΕΤΕΑΕΠ προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά τις εισφορές τους, να αντλήσουν την ταυτότητα οφειλής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο οφειλής.

Τα μπλοκάκια
Εξάλλου τονίζεται ότι οι εισφορές για τους απασχολουμένους με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών) που εντάσσονται στο καθεστώς των οιονεί μισθωτών διαμορφώνονται κατά περίπτωση ως εξής:

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ θα καταβάλουν συνολικά εισφορές 27,10%, εκ των οποίων οι ίδιοι θα πληρώσουν 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγεία, ενώ οι εργοδότες τους 13,33% και 4,55% αντίστοιχα.
- Μηχανικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλουν επίσης συνολικά 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ - ΕΟΠΥΥ, επιμερισμένο αντίστοιχα για τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Θα καταβάλουν όμως επιπλέον 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για τον Ιανουάριο και 71,5 ευρώ από τον Φεβρουάριο και για κάθε επόμενο μήνα του 2019).

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr

Επίδομα Ενοικίου 2019: Πήρε έγκριση η Α' δόση!

Σας ενδιαφέρει: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα των 1.150 ευρώ! Ποιοι το δικαιούνται;

Διαβάστε περισσότερα θέματα Οικονομίας στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share