Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Γιατί κάποιοι ''κλαίνε'' τα λεφτά τους;

Τα νέα στοιχεία!

8 Απριλίου 2019 08:19
Φορολογικές δηλώσεις: Γιατί κάποιοι ''κλαίνε'' τα λεφτά τους;

Όσοι έχουν κάνει ήδη τις φορολογικές δηλώσεις τους, "κλαίνε" ένα ποσό που φτάνει κατά μέσο όρο τα 443 ευρώ.
Περίπου 125.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxisnet, με το μεγαλύτερο αριθμό των εκκαθαριστικών να είναι έως τώρα μηδενικό, δηλαδή να μην προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ή επιστροφής φόρου. Φορολογική δήλωση: Που πρέπει να δώσουν βάση οι έγγαμοι φορολογούμενοι!

Τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις
Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων δείχνουν πως τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα βαρύνουν για ακόμη μια χρονιά τα γνωστά υποζύγια, ήτοι τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα βρεθούν για ακόμη μια χρονιά αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις. Φορολογικές δηλώσεις - επιστροφή φόρου: Τι πρέπει να κάνουν οι σύζυγοι για να πάρουν την επιστροφή;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν υποβληθεί στο Taxisnet 125.000 δηλώσεις Ε1 περίπου και έχουν εκκαθαριστεί οι 122.210.

Από τις 122.210 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 82.776 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 67,73% του συνόλου), οι 25.111 είναι χρεωστικές (το 20,55% του συνόλου) και οι 14.323 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 11,72% του συνόλου). Φορολογικές δηλώσεις: 3 στους 10 "πιάστηκαν" στα δίχτυα των τεκμηρίων!

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 11,1 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 443 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 4,2εκατ. ευρώ ή 298 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Οι παγίδες των τεκμηρίων που πρέπει να προσέξετε!

Αρκετές είναι και φέτος οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουν οι φορολογούμενοι κατά τη δημιουργία των φορολογικών δηλώσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στη δικαιολόγηση των τεκμηρίων αλλά και μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες στην ορθή εμφάνιση των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, προκειμένου και το χτίσιμο του αφορολογήτου να πετύχουν και να μην κινδυνεύσουν με πέναλτι φόρου 22% επί των λιγότερων αποδείξεων.

Πριν από την υποβολή της δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν ορισμένα προσωπικά στοιχεία που αφορούν τους ίδιους ή και τους/τις συζύγους τους, όπως είναι ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση, τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και email), ο αριθμός ταυτότητας. Να σας υπενθυμίσουμε που πρέπει να δώσουν βάση οι έγγαμοι φορολογούμενοι!

Αν ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα από ενοίκια ή είναι επαγγελματίας, θα πρέπει να συμπληρώσει όπως κάθε χρόνο τα έντυπα Ε2 και Ε3, όπου ειδικά για εφέτος προβλέπονται εκτεταμένες διασταυρώσεις μετά τη διαπίστωση ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζουν εισπράξεις από μισθώματα πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναγράφονται στα συμβόλαια ή αν πρόκειται για επαγγελματίες εμφανίζουν πλασματικές δαπάνες προκειμένου να μειώσουν τα καθαρά τους κέρδη και κατ’ επέκταση τον φόρο που τους αναλογεί.

Φορολογικές δηλώσεις - επιστροφή φόρου: Τι πρέπει να κάνουν οι σύζυγοι για να πάρουν την επιστροφή;

Τελευταία προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει οριστεί η 30ή Ιουνίου, ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 3 διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 1.900.000 φορολογούμενοι πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων κατά την υποβολή των περσινών φορολογικών δηλώσεων και ο ίδιος αριθμός αναμένεται να προκύψει και φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούνται επί πλασματικών εισοδημάτων και όχι επί των πραγματικών, καθώς η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν ξεπερνά τα δηλωθέντα εισοδήματα. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εμφανίσουν ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών μπορούν να καλύψουν το ύψος των τεκμηρίων που ξεπερνά το πραγματικό εισόδημα προκειμένου να μην προκύψει επιπλέον φόρος.

Για το κτίσιμο του αφορολογήτου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες να εμφανίσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές το 10% του εισοδήματός τους αν αυτό δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων ανεβαίνει στο 15%, ενώ για υψηλότερα εισοδήματα διαμορφώνεται στο 20%. Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παγίδα το πλαστικό χρήμα! - Τι αλλάζει φέτος!

Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν, αλλά το ίδιο θα πράξουν και όσοι τούς φιλοξενούν, ενώ για πρώτη φορά οι σύζυγοι που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση θα λάβουν χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σας αφορά: Σημαντικές αυξήσεις για 40.000 συντάξεις!

Σημαντικές αυξήσεις για 40.000 συντάξεις χηρείας! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Σχέδιο αναδρομικής αύξησης κατά 40% για τις συντάξεις χηρείας επιζώντων συζύγων, που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου, βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η αύξηση του δικαιούμενου ποσοστού για τους επιζώντες συζύγους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες να εφαρμοστεί αναδρομικά από 13 Μαΐου 2016, ώστε να καταλάβει και όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του νόμου 4387 του 2016. Συντάξεις Μαΐου 2019: Πληρωμές νωρίτερα λόγω του Πάσχα!

Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, πάνω από 40.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει να επανυπολογιστούν με το νέο δικαιούμενο για τη χήρα/ χήρο ποσοστό, κάτι που στην πράξη οδηγεί σε αύξηση του δικαιούμενου ποσού για χήρες/ χήρους κατά 40%. Με τον τρόπο αυτό μαζεύονται αναδρομικά έως και 35 μηνών για δικαιούχους επιζώντες συζύγους.

Με το μέχρι σήμερα καθεστώς η χήρα/ χήρος δικαιούται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης, ενώ με τη ρύθμιση που προωθείται θα δικαιούται το 70%. Στην πράξη δηλ. αν η σύνταξη του θανόντος προκύπτει 1.000 ευρώ, η χήρα/ χήρος θα δικαιούται πλέον τα 700 ευρώ αντί των 500 ευρώ που δικαιούται σήμερα.

Αντίστοιχα, αν η σύνταξη του θανόντος προκύπτει 850 ευρώ, η χήρα θα δικαιούται 595 ευρώ αντί 425 ευρώ σήμερα, αύξηση 170 ευρώ, δηλ. 40%. Εφόσον η αύξηση ισχύσει αναδρομικά από 13 Μαΐου και η εν λόγω σύνταξη αρχίζει από τον Φεβρουάριο του 2017, τότε η εν λόγω χήρα θα πρέπει να εισπράξει αναδρομικά 27 μηνών, δηλ. 4.590 ευρώ.
Το σχέδιο λαμβάνει μέριμνα και για τις χήρες/ χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με "ψαλίδι" στις συντάξεις χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή.

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share