Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Το χάσμα των μισθών: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ο μισθός φθάνει τα 4.420 ευρώ και σε ποιες τα 190 ευρώ;

Παράλογο;

5 Απριλίου 2019 15:10
Το χάσμα των μισθών: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ο μισθός φθάνει τα 4.420 ευρώ και σε ποιες τα 190 ευρώ;

Χάσμα χιλιάδων ευρώ χωρίζει κατά κανόνα τα πορτοφόλια των Ευρωπαίων αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαφορές στους μέσους μηνιαίους μισθούς μπορεί να φθάσει και ξεπεράσει και τα 4.200 ευρώ. Το παραπάνω ποσό αφορά την σύγκριση ανάμεσα στον υψηλότερο μέσο μηνιαίο μισθό που δίνεται στην Ελβετία (4.421 ευρώ) και τον χαμηλότερο μέσο που «απολαμβάνουν» οι εργαζόμενοι στην Ουκρανία (190 ευρώ). Υπάρχουν 5 χώρες, σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπου οι μέσοι μισθοί είναι πάνω από τις 3 χιλιάδες ευρώ

Σας αφορά: Αυξημένοι θα είναι φέτος οι μισθοί στα ξενοδοχεία!
Δείτε τον χάρτη σε μεγέθυνση

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα βρίσκεται στην 20 θέση του πίνακα των 38 χωρών που έχουν καταγραφεί, με τον μέσο καθαρό μισθό να υπολογίζεται με τα τελευταία στοιχεία στα 917 ευρώ. Η χώρα μας βρίσκεται πίσω από δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Σλοβενία – η οποία έχει και την καλύτερη επίδοση στα Βαλκάνια (1.051 ευρώ) και την Εσθονία (993 ευρώ).

Αμόκ! Βρετανός οικοδόμος διέλυσε με εκσκαφέα πέντε σπίτια, επειδή του χρωστούσαν μισθούς!
Η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης με χαμηλότερο καθαρό μέσο μισθό από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία (846 ευρώ). Αντίθετα η Κύπρος με τα 1.658 ευρώ μέσο καθαρό μισθό βρίσκεται κοντά στον μέσο την Δυτικής Ευρώπης.

Οι χαμηλότεροι μέσοι καθαροί μισθοί παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Ο περίφημος μισθός Βουλγαρίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι στα 423 ευρώ, στην Σεργία στα 407 ευρώ, στην ΠΓΔΜ στα 372 ευρώ, στην Αλβανία στα 347 ευρώ και στην Μολδαβία 216 ευρώ.
Για χώρες που βρίσκονται πιο ανατολικά και δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη να αναφέρουμε ότι στην Τουρκία ο μέσος καθαρός μισθός είναι στα 528 ευρώ και στην Ρωσία στα 474 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ότι στο κατά τα άλλα πλούσιο Αζερμπαϊτζάν ο μισθός διαμορφώνεται στα 232 ευρώ!

Άρτα: Η τραπεζοκόμος που έγινε αγχηγός του ΓΕΕΘΑ!

Σοκ έπαθε μια τραπεζοκόμος από το Γενικό Νοσοκομείο ‘Αρτας όταν πήρε στα χέρια της το αποδεικτικό της μισθοδοσίας της. Είδε να αναγράφεται, ότι η ειδικότητα της δεν είναι τραπεζοκόμος, αλλά … Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ασυναίσθητα γύρισε το βλέμμα στο μισθό της, με την ελπίδα ότι θα είναι κι αυτός ανάλογου ύψους. ‘Ομως, προς μεγάλη της απογοήτευση, αυτός παρέμεινε ίδιος… μόλις 572,62 ευρώ!

Προφανώς πρόκειται για λάθος της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Παρά το αστείο του θέματος, όμως, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι μπορεί στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών να γίνονται τόσο σοβαρά λάθη.

«Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την μπάλα», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Μιχάλης Γιαννάκος, του οποίου ζητήσαμε την άποψη: «Δεν μπορούν να πληρώνουν τραπεζοκόμο και από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών να την δείχνουν…Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Πέρα από το αστείο του θέματος, αυτό που μας προβληματίζει είναι το εάν τελικά γίνονται λάθη και σε πολύ πιο σοβαρά ζητήματα», λέει ο κ. Γιαννάκος!

Η τραπεζοκόμος, πάντως, ζήτησε να διορθωθεί το …λάθος και να επιστρέψει στη επαγγελματική της κανονικότητα!

Δείτε το έγγραφο της μισθοδοσίας της τραπεζοκόμου:

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share