Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σας αφορά: 120 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία!

Μεγάλη προσοχή!

5 Απριλίου 2019 10:50
Σας αφορά: 120 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία!

120 δόσεις ετοιμάζει η Εφορία για τις όποιες οφειλές έχετε! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Πως θα τις ρυθμίσετε; Προσοχή!

Στα σχέδια για θέσπιση νέας ρύθµισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση αναφέρεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιό της για το 2019.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο, ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα κρατικά έσοδα το τρέχον έτος είναι η πιθανότητα υιοθέτησης νέων ρυθµίσεων µε αυξηµένο αριθµό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις), µε σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουµένων για τµηµατική καταβολή των ληξιπρόθεσµων οφειλών τους. Παράλληλα, στο σχέδιο αναφέρονται κυοφορούµενες παρεµβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας και το χαρτόσηµο, καθώς και στο µέτωπο καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, όπως είναι η δηµιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονοµικό επιτελείο προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων µε τους θεσµούς αµέσως µετά την ολοκλήρωση της δεύτερης µεταµνηµονιακής αξιολόγησης το ζήτηµα της θέσπισης νέας ρύθµισης οφειλών για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία και την Εφορία. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθµιση για την Εφορία θα έχει εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειµένου να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή µόνο φορολογούµενοι οι οποίοι έχουν πραγµατική οικονοµική αδυναµία.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σχετική δήλωση έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι «σχεδιάζουµε διάφορες παρεµβάσεις, και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να βοηθήσουµε ανθρώπους που δεν µπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος. Οπως µε τον νέο νόµο Κατσέλη, έχουµε δύο στόχους: να βοηθήσουµε τους ανθρώπους που πραγµατικά έχουν πρόβληµα και να µη βοηθήσουµε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν. Αυτό είναι σηµαντικό».

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος προβλέπει και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας µιας πρότασης για την αναµόρφωση της φορολογίας χαρτοσήµου. Πρόκειται για υποχρέωση στο πλαίσιο της συµφωνίας κυβέρνησης θεσµών για τη µεταµνηµονιακή περίοδο και, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή χαρτοσήµου, καθώς και την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας απόδοσης του τέλος στο ∆ηµόσιο. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει και πολλαπλές παρεµβάσεις για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Ισως η σηµαντικότερη από αυτές είναι η δηµιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Στο σχέδιο σηµειώνεται ότι το έργο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος για την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νοµικών προσώπων, καθώς και των νοµικών οντοτήτων. Οπως τονίζεται, «η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής, µε στόχο τη δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονοµικά ασθενέστερων και τον εντοπισµό της φοροδιαφυγής». Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει εργαλείο καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων, αφού θα εντοπίζονται φορολογούµενοι µε σηµαντική περιουσία που δηλώνουν πενιχρά εισοδήµατα.

Σας αφορά: Πρώτη επιστροφή φόρου τον Απρίλιο!

Στην ολοκλήρωση της πρώτης εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος για το τρέχον έτος προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα από τον επόμενο κιόλας μήνα περισσότεροι από 9.000 φορολογούμενοι να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται τα ποσά επιστροφής φόρου. 2009-2019: Μετά από 10 χρόνια οι φόροι στα ακίνητα εκτοξεύτηκαν!

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η ΑΑΔΕ προχωρά στις επιστροφές και έτσι τον Απρίλιο 9.305 φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό θα δουν στους λογαριασμούς τους κατά μέσο όρο 298 ευρώ έκαστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην επεξεργασία 75.678 φορολογικών δηλώσεων, από την εκκαθάριση των οποίων έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:

* 15.074 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (19,92%), με τον πρόσθετο φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 6,4 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 422 ευρώ.

* 9.305 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά (12,30%), με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ.

* 51.299 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά (67,79%).

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επίσης υποβληθεί 14.722 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων), αλλά και 2.542 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι οι οποίοι θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το συμπληρωματικό φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η Τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Εκτός όμως από την ανωτέρω δυνατότητα εξόφλησης του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, όλα τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τον φόρο ακόμη και σε 12 δόσεις, πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη.Σοκ τα στοιχεία για τα εισοδήματα των Ελλήνων!

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο τους σε περισσότερες δόσεις κάνοντας χρήση είτε της πιστωτικής τους κάρτας είτε της πάγιας ρύθμισης στην οποία πλέον μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ συνολικά έχουν τις εξής επιλογές:

1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί: - στο ταμείο της τράπεζας ή - μέσω e-banking ή - με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) απευθείας μέσω του προσωπικού λογαριασμού του φορολογούμενου στο Taxis (χωρίς διευκόλυνση δόσεων).

2. Σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.

3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share