Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρώτη κατοικία: Το νομοσχέδιο που βοηθά να «πρασινίσουν» τα κόκκινα δάνεια!

Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου!

3 Απριλίου 2019 15:25
Πρώτη κατοικία: Το νομοσχέδιο που βοηθά  να «πρασινίσουν» τα κόκκινα δάνεια!

Οι εξελίξεις τρέχουν για την πρώτη κατοικία και στο νομοσχέδιο υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθά να «πρασινίσουν» τα κόκκινα δάνεια!

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Πάτρας.

Όπως πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα νόμο που να είχε "ένα πόδι" στον παλαιό νόμο-πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη και ένα νόμο που να είχε ένα άλλο "πόδι" το οποίο δημιουργούσε τη δυνατότητα στο κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους».

Να σας θυμίσουμε: Πρώτη κατοικία: Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση! - «Νομοτεχνική βελτίωση» που κατεβάζει τον πήχη για τα επαγγελματικά δάνεια!

«Και αυτό το κάναμε», όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «μοιράζοντας το κόστος, δηλαδή η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα που να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους».

Άρα, συνέχισε, «όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι για να μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος, είναι δηλαδή μία πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, όταν στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το επαναλάβουμε, αν υπάρχει υπεραπόδοση».

Πρώτη κατοικία: Αυτές είναι οι 3 προϋποθέσεις για την επιδότηση δόσης!

Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική ότι βγήκαμε στις αγορές και με πενταετές και δεκαετές ομόλογο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα μας έλεγαν ότι απόδειξη πως δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να έχεις μία σταθερή πρόσβαση στις αγορές, πόσο μάλλον αν είναι το ομόλογο δεκαετές, το οποίο είναι ο ορισμός της κανονικότητας».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «αν οι αγορές είναι έτοιμες να δανείσουν για 10 χρόνια, σημαίνει ότι εμπιστεύονται σε βάθος χρόνου». Αυτό συμπλήρωσε, «μας δίνει μία ελάφρυνση, ενώ παράλληλα σημαίνει ότι και τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα και για το κράτος και για τις επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας έτσι μία επιστροφή στην κανονικότητα».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει απόψε στις 7:00 σε εκδήλωση που οργανώνει στην Πάτρα η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, με θέμα «Οικονομία και κοινωνία μετά τα μνημόνια»

Δείτε ακόμα: Κόκκινα δάνεια: "Έχασε" η Κυβέρνηση - Επιβλήθηκαν οι δανειστές τελικά!

Δώστε βάση: Πώς θα γλιτώσετε την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς!

Ψάχνετε τρόπο για να βρείτε πώς θα γλιτώσετε τον πλειστηριασμό της πρώτη σας κατοικίας από την εφορία; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Σε 19 ημέρες λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010).

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έως το τέλος του χρόνου οι δανειολήπτες με οφειλές στο… κόκκινο θα πρέπει να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή τους στο νόμο, ώστε να μη ρισκάρουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Ο νόμος Κατσέλη αναθεωρήθηκε το 2015 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (επί υπουργού Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη). Τέθηκε σε ισχύ από 1ης.1.2016 και ειδικά η διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ημερομηνία λήξεως την 31η.12.2018. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους εκείνο το «λίφτινγκ» μετέτρεψε το ν. 3869/2010 σε εξαιρετικά «στενό» κουστούμι, λόγω της αυστηροποίησης των κριτηρίων ένταξης (εισόδημα και αξία ακινήτου σε χαμηλά επίπεδα). Παρόλα αυτά, ακόμη και αν απευθύνεται σε λιγότερους δικαιούχους, δεν έπαψε έστω κι έτσι να θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δικαιούχοι και προϋποθέσειςΓια όλους όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν στο… παρά πέντε την προστασία της πρώτης τους κατοικίας ο νόμος ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση πρώτης κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν τηρούνται μια σειρά προϋποθέσεων. Ειδικότερα,

Α. Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια ένταξης:
Εφόσον η αξία πρώτης κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικάς: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ κ.ο.κ., πίνακας 1) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή άγαμος: 8.184 ευρώ, ζευγάρι: 13.920 ευρώ κ.λπ.) το Δημόσιο θα καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Υπενθυμίζεται πως η κρατική επιχορήγηση δόσης στεγαστικού δανείου είναι ένα μέτρο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2019 και αφορά, αποκλειστικά, όλους όσοι έχουν λάβει δικαστική απόφαση του νόμου Κατσέλη.

Β. Για τους δανειολήπτες που συμπεριλαμβάνονται στα μεσαία οικονομικά στρώματα ισχύουν τα εξής κριτήρια, αντίστοιχα:

Εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά, 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά κ.ο.κ., πίνακας 2) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (π.χ. οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.908 ευρώ, ζευγάρι: 23.664 ευρώ κ.λπ.), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται δικαστική κάλυψη.

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο του νόμου η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας του. Για την ακρίβεια, προβλέπεται (και για τις 2 κατηγορίες) η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (το χρέος μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου) και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η προοπτική διαγραφής των οφειλών κατά το ποσοστό της μείωσης της εμπορικής αξίας των κατοικιών και η έως 35 χρόνια παράταση της αποπληρωμής του υπολοίπου, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει -ανάλογα με το τι τον συμφέρει – αν ο υπολογισμός της αξίας του ακινήτου του για την ένταξή του στο νόμο θα γίνει με βάση την αντικειμενική (λαμβάνοντας υπόψη τον ΕΝΦΙΑ) ή την εμπορική (βάσει ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτου) αξία.

Σημειώνεται πως με την κατάθεση της αίτησης προστατεύεται, αυτομάτως, τόσο η πρώτη κατοικία όσο και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις του οφειλέτη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» η αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας υποβάλλεται, υποχρεωτικά, από δικηγόρο, διότι απαιτείται έκδοση δικαστικής απόφασης. Για τα χαμηλά εισοδήματα παρέχεται δωρεάν δικηγόρος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας με απλή αίτηση στο Πρωτοδικείο της περιοχής διαμονής.

Όπως σας έχουμε γράψει εδώ στο AthensMagazine.gr αυτά είναι αντικείμενα που δεν μπορεί να κατασχέσει η εφορία!

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share