Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πότε θα γίνει η καταβολή αναπηρικών και διατροφικών επιδομάτων;

Τι πρέπει να ξέρουμε

1 Απριλίου 2019 16:35
Πότε θα γίνει η καταβολή αναπηρικών και διατροφικών επιδομάτων;

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, τα ποσά των επιδομάτων θα είναι διαθέσιμα σταδιακά από το απόγευμα της Πέμπτης με βάση τις διαδικασίες του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ και των πιστωτικών ιδρυμάτων
Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου, θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και αυτή έχει εγκριθεί (είτε για νέα παροχή είτε για παράταση παλαιότερης).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, τα ποσά των επιδομάτων θα είναι διαθέσιμα σταδιακά από το απόγευμα της Πέμπτης με βάση τις διαδικασίες του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το πρωί.

«Η μικρή μετακίνηση της ημερομηνίας πληρωμής οφείλεται στην ανάγκη να ενταχθούν σε αυτήν περίπου 9.000 δικαιούχοι, για τους οποίους ανανεώθηκε πρόσφατα η κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)» διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους τον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα και θα αφορά τους μήνες έως και τον Απρίλιο. «Εκπληρώνεται, έτσι, ο στόχος για ομαλοποίηση των πληρωμών, καθώς από την καταβολή του Απριλίου και, στη συνέχεια, του Μαΐου, τα προνοιακά αναπηρικά–διατροφικά επιδόματα και λοιπά προνοιακά θα καταβάλλονται κάθε μήνα σε κοινή για όλους ημερομηνία» σημειώνει ο ΟΠΕΚΑ.

Συντάξεις Μαΐου, ΚΕΑ, επιδόματα: Όλα νωρίτερα λόγω Πάσχα!


Ειδικότερα λόγω Πάσχα έχει προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα όλες οι πληρωμές. Στις πληρωμές αυτές εντάσσονται και η καταβολή του Κοινωνικού Εισόδηματος Αλληλεγγύης, της πρώτης δόσης του Επιδόματος ενοικίου και των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αιτήσεων για να καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος ενοικίου γύρω στις 19 του μήνα μαζί με τα αναδρομικά Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η πληρωμή γίνεται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή. Η επόμενη πληρωμή – η τρίτη κατά σειρά για τα αναπηρικά επιδόματα εντός του 2019 – θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο πριν από το Πάσχα και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Από την καταβολή του Απριλίου και μετά, τα προνοιακά, αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα και λοιπά προνοιακά θα καταβάλλονται κάθε μήνα σε κοινή για όλους ημερομηνία.

Επιστροφή φόρου πριν το Πάσχα: Αυτοί θα την πάρετε!
Επιστροφή φόρου: Πέντε µεγάλες κατηγορίες φορολογουµένων έχουν σοβαρό λόγο να υποβάλουν αµέσως τη φορολογική τους δήλωση. Πρόκειται για φορολογούµενους οι οποίοι δικαιούνται µετά την εκκαθάριση επιστροφή φόρου εισοδήµατος, την οποία και θα εισπράξουν ακόµη και πριν από το Πάσχα. Αυθαίρετα: Τελευταία ευκαιρία για να τα δηλώσετε αλλιώς έρχονται τσουχτερά πρόστιμα!

Ο αριθµός των φορολογουµένων που δικαιούνται επιστροφή φόρου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει φέτος το ένα εκατοµµύριο και στον αριθµό αυτόν περιλαµβάνονται και πολλές γυναίκες φορολογούµενοι-σύζυγοι, που φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν το δικό τους, ξεχωριστό, εκκαθαριστικό. Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια η εφαρµογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος, ενώ πέρυσι είχε ανοίξει τον Απρίλιο και τα προηγούµενα χρόνια άνοιγε αργότερα, δηλαδή τον Μάιο.

Συµφέρον να υποβάλουν αµέσως τη φορολογική δήλωση έχουν οι φορολογούµενοι που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Οι φορολογούµενοι που έχουν εισόδηµα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αµείφθηκαν το 2018 µε τον λεγόµενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης). Με δεδοµένο ότι στην αµοιβή από τίτλο κτήσης γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήµατος ύψους 20% και η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνεται µε βάση την κλίµακα µισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή µε αφορολόγητο όριο, προκύπτει επιστροφή σχεδόν του συνόλου του ποσού φόρου εισοδήµατος που παρακρατήθηκε από τον φορολογούµενο. Εφόσον ο φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες από άλλες πηγές, τότε το ποσό που θα του επιστραφεί από τον φόρο του τίτλου κτήσης εξαρτάται από το ύψος του συνολικού του εισοδήµατος. Για παράδειγµα, ένας άνεργος παρείχε εκτάκτως υπηρεσίες το 2018 σε µια επιχείρηση και έλαβε συνολική αµοιβή ύψους 3.000 ευρώ. Πληρώθηκε µε τίτλο κτήσης και του παρακρατήθηκε φόρος εισοδήµατος 20%, δηλαδή 600 ευρώ. Με δεδοµένο ότι δικαιούται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ως φορολογούµενος µε εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες, το σύνολο των 600 ευρώ που του παρακρατήθηκε θα του επιστραφεί λίγες εβδοµάδες µετά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Οι µισθωτοί που αµείβονται µε δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόµενο και µπλοκάκι. Πρόκειται για «ελεύθερους επαγγελµατίες» µε έως και τρεις πελάτες ή που τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν πελάτη µε τον οποίο διαθέτουν και έγγραφη σύµβαση και δεν έχουν άλλο εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες. Επίσης προϋπόθεση για να φορολογηθεί ως µισθωτός ο παραπάνω φορολογούµενος, είναι να έχει ως επαγγελµατική έδρα την κατοικία του. Στους φορολογούµενους που εργάζονται ως µισθωτοί µε µπλοκάκι γίνεται από τους εργοδότες τους παρακράτηση φόρου 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήµατος. Επειδή όµως φορολογούνται ως µισθωτοί, δηλαδή δικαιούνται την έκπτωση φόρου των µισθωτών που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης τους επιστρέφεται µέρος ή και το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Συγκεκριµένα για ετήσιο καθαρό εισόδηµα (µε αφαιρεµένες τις ασφαλιστικές εισφορές) έως περίπου 8.500 ευρώ, τους επιστρέφεται το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Το ποσό που τους επιστρέφεται περιορίζεται όσο αυξάνεται το εισόδηµα από το µπλοκάκι και µηδενίζεται περίπου στα 31.000 ευρώ εισόδηµα.

Οι φορολογούµενοι που εµφανίζουν αναπηρία άνω του 67%. Οι φορολογούµενοι της συγκεκριµένης κατηγορίας δικαιούνται έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Ετσι εφόσον τους έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήµατος µισθωτών υπηρεσιών ή είναι συνταξιούχοι που τους παρακρατήθηκε φόρος, τότε λαµβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 200 ευρώ.

Οι γυναίκες σύζυγοι που είναι µισθωτές και στις οποίες µε την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει συνήθως επιστρεφόµενο ποσό µερικών δεκάδων ευρώ λόγω τεχνικής διαφοράς µεταξύ του ποσού του φόρου εισοδήµατος που τους παρακρατήθηκε και του φόρου εισοδήµατος που τους αναλογεί. Με δεδοµένο ότι από φέτος κάθε σύζυγος θα λάβει το δικό του εκκαθαριστικό, το επιστρεφόµενο ποσό θα φανεί στον τραπεζικό λογαριασµό που θα δηλώσει κάθε σύζυγος στη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, συµφέρει αυτή την κατηγορία φορολογουµένων η υποβολή της φορολογικής νωρίς, καθώς ακόµη και στην περίπτωση που για τον σύζυγο προκύπτει οφειλή φόρου, αυτή ούτως ή άλλως θα εξοφληθεί σε τρεις διµηνιαίες δόσεις, τους µήνες Ιούλιο, Σεπτέµβριο και Νοέµβριο.

Οσοι φορολογούµενοι έχουν πραγµατοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, όπως είναι οι δωρεές και χορηγίες προς το ∆ηµόσιο. Προσφέρει έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης.

Για περισσότερα οικονομικά θέματα του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share