Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα ενοικίου: Αυτή είναι η τεράστια παγίδα! Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

28 Μαρτίου 2019 07:42
Επίδομα ενοικίου: Αυτή είναι η τεράστια παγίδα! Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα;

Επίδομα ενοικίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Ποια είναι η μεγάλη παγίδα που κρύβεται και πότε θα μπουν τα χρήματα; Τι γίνεται επίσης με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια;

Μπορεί η διαδικασία για το επίδομα ενοικίου να βρίσκεται σε εξέλιξη πλην όμως τα προβλήματα είναι αρκετά κυρίως με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια. Ποια ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι;

Πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επειδή το σύστημα δεν εντοπίζει ηλεκτρονικά μισθωτήρια σε ισχύ κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

Σε άλλες περιπτώσεις, το σύστημα που επεξεργάζεται τις αιτήσεις δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους ενοικιαστές, επειδή τα μισθωτήρια είναι μεν σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αλλά έχουν ημερομηνία λήξεως πριν από την 30η-9-2019.

Προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην υποβολή των αιτήσεων από χιλιάδες δικαιούχους ενοικιαστές θα πρέπει:

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ανανεώσει τα μισθωτήρια που είχαν υποβάλει αρχικά στο σύστημα TAXISnet, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν λήξει πριν από την 1η-2-2019, να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων στο TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής τα οποία ανέρχονται σε 100 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβάλει στο σύστημα TAXISnet ηλεκτρονικά μισθωτήρια τα οποία είναι σε ισχύ αυτές τις μέρες που υποβάλλονται οι αιτήσεις αλλά έχουν ημερομηνίες λήξης πριν την 30η-9-2019 θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στο TAXISnet και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων στις οποίες θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνίες λήξης μετά την 30η-9-2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο σύστημα ανέρχονται σε 266.700, εκ των οποίων οι 117.144 έχουν ήδη εγκριθεί, αντιστοιχούν σε επίδομα συνολικού μηνιαίου κόστους 14,4 εκατ. ευρώ και αφορούν 313.154 άτομα (δικαιούχους και μέλη των οικογενειών).

Σε αναμονή βρίσκονται 98.911 αιτήσεις, άλλες 30.509 που υποβλήθηκαν έχουν ακυρωθεί και ενδεχομένως θα επανυποβληθούν, ενώ 18.592 έχουν απορριφθεί οριστικά.

Η πληρωμή

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί για πρώτη φορά το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εντός του Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου θα λάβουν και αναδρομικά ποσά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσες αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί στις 20-25 Μαΐου όπως και τα αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Στη συνέχεια, για όποιες νέες αιτήσεις εγκρίνονται, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα και το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά θέματα στο Athensmagazine.gr!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share