Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Εφορία: Βάζει στο μάτι τις θυρίδες! Πως θα τις παρακολουθεί;

Σας αφορά!

26 Μαρτίου 2019 11:18
Εφορία: Βάζει στο μάτι τις θυρίδες! Πως θα τις παρακολουθεί;

Υπό παρακολούθηση βάζει τις θυρίδες η Εφορία για 200.000 κατόχους! Περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων ελέγχουν οι Αρχές! Έρχονται καμπάνες!

Συγκεκριμένα με τις θυρίδες που ενοικιάζονται από τις τράπεζες να έχουν αυξηθεί σε περίπου 200.000, το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει ως στόχο να επεκτείνει και σε αυτές τον φορολογικό έλεγχο.

Οι τράπεζες έχουν ήδη την υποχρέωση να γνωστοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ποιοι πελάτες τους έχουν θυρίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, σε δεύτερη φάση οι τράπεζες θα κληθούν να μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, πληροφορίες όπως το κάθε πότε επισκέπτεται ο κάτοχος τη θυρίδα του.

Οι ημερομηνίες και η συχνότητα μετάβασης στις θυρίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη φοροδιαφυγής, εάν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες ή ύποπτες κινήσεις των φορολογουμένων. Θεωρείται, επίσης, πως μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές Αρχές στους δρόμους του μαύρου χρήματος για την αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ή τοκογλυφίας κ.λπ.

Εφορία: Βάζει στο μάτι τις θυρίδες! Πως θα τις παρακολουθεί;

Θα μπορεί ενδεχομένως, όμως, να εκληφθεί και ως έμμεση απόδειξη εάν για παράδειγμα οι ελεγχόμενοι από την εφορία ισχυρίζονται ότι μια νέα κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε τράπεζα προέκυψε από χρήματα που είχαν παλαιότερα σε λογαριασμό και τα μετέφεραν σε θυρίδες, αντί στο στρώμα υπό τον φόβο κουρέματος των καταθέσεων.

Η ΑΑΔΕ ποντάρει στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα ταμεία της με περισσότερα έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού σήμερα μεγάλος αριθμός κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών αποδεικνύεται ατελέσφορος.

Να σημειωθεί πως το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.

Περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων ελέγχουν οι Αρχές! Έρχονται καμπάνες!

Δέκα φακέλους με τα στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα, καταθετικούς λογαριασμούς και χρηματοοικονομικά προϊόντα απέστειλαν ισάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εφορία. Ηδη οι φάκελοι έχουν προωθηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο απόκρυψης φορολογητέας ύλης ή ακόμα και ανακρίβειες σε φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των χωρών που έχουν διαβιβάσει στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Συνολικά από τις 10 χώρες έχουν παραληφθεί στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Oπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, τις επόμενες μέρες (πιθανόν να έχουν καταφθάσει) θα παραληφθούν στοιχεία από δέκα ακόμα χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Συνολικά εντός του 2018 η εφορία θα έχει στα χέρια στοιχεία από 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία. Δηλαδή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ και ο Λίβανος.

Εφορία: Βάζει στο μάτι τις θυρίδες! Πως θα τις παρακολουθεί;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημά τους. Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).

Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν τον πίνακα 2, ακόμα και για ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν, θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης. Για τους υπόλοιπους όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες. Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές, αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.

Βέβαια, το να διατηρεί κάποιος λογαριασμούς στο εξωτερικό ή γενικότερα να διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία δεν είναι παράνομο, καθώς η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη (εκτός από το διάστημα που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί των capital controls). Προφανώς τα στοιχεία των 100.000 Ελλήνων που έφθασαν στην Ελλάδα δεν αποτελούν τεκμήριο φοροδιαφυγής, αλλά διερεύνησης εάν έχει αποκρυβεί φορολογητέα ύλη.

Πάντως, με τη νέα διαδικασία οι ελεγκτές επί της ουσίας έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων και εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και μετά. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό αφορούν:

• Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
• Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
• Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
• Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
• Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share