Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Επίδομα ενοικίου:Aναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση της επιδότησης!

Πότε μπαίνουν τα χρήματα;

21 Μαρτίου 2019 09:37
Επίδομα ενοικίου:Aναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση της επιδότησης!

Επίδομα ενοικίου 2019: Την πρώτη εβδομάδα Απριλίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση για την επιδότηση ενοικίου.
Ειδικότερα αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ότι οι αιτήσεις που θα γίνουν μέχρι τέλος του μήνα θα πληρωθούν αρχές Απριλίου. Να σημειωθεί ότι τότε θα καταβληθουν και τα αναδρομικά πόσα από 1.1.2019. Επίσης κάτι που σας αφορά για τα πρότιμα ενοικίου που έρχονται.

Δεν χάνεται η αναδρομικότητα όσοι δεν πληρωθούν στην πρώτη δόση
Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση είναι ότι λόγω θεμάτων που έχουν προκύψει με την διάρκεια του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και τις άδειες παραμονής των Ευρωπαίων πολιτών που δεν έχουν ημερομηνία λήξης η αναδρομικοτητα δεν εξαντλείται στην πρώτη δόση.

Τουλάχιστον αυτό εξετάζεται αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων που βρίσκεσαι σε εκκρεμότητα.

Χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 240.317 έφτασαν οι αιτήσεις με εγκεκριμένες τις 101.252 ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι 94.940 αιτήσεις.

Οποιος λοιπόν δικαιούται αναδρομικά την επιδότηση ενοικίου θα την πάρει άσχετα αν πληρωθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Η δόση για το επίδομα του ενοικίου

Το Επίδομα Στέγασης, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού.

Επίδομα ενοικίου 2019: Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια; Χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα!


Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και μάλιστα πρόκειται για τις μισές αιτήσεις από το σύνολο των υποβληθέντων.
Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, πρόκειται για αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου 2019 η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε αναμονή συναίνεσης, που θα εγκριθούν ενώ υπάρχουν και αυτές που είναι μεν σε εκκρεμότητα αλλά δεν θα εγκριθούν λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ωστόσο το πρόβλημα επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια καθώς δεν έχουν υποβληθεί.

Τα μισθωτήρια συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Όλοι όσοι εκμισθώνουν ακίνητα αλλά και όλοι όσοι είναι μισθωτές υποχρεούνται να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες: οι μεν πρώτοι να καταχωρίσουν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου), οι δε δεύτεροι να τα αποδεχτούν.

Με την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ στο Taxisnet, δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πηγαίνουν στην εφορία ώστε να θεωρήσουν και να υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο. Ακόμη και η επέκταση του μισθωτήριου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Μέσω της υπηρεσίας Μισθωτήρια Ακινήτων ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

Από την ηλεκτρονική εφαρμογή μπορείτε να υποβάλετε/να δείτε/να αποδεχτείτε δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Με την ολοκλήρωση της υποβολής θα εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»

Προσοχή! Εάν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), αυτό πρέπει να συμπληρώνεται στα σχετικά πεδία των ηλεκτρονικών δηλώσεων μίσθωσης.

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της.

Η πορεία των αιτήσεων

Μέχρι τις 8.30 το πρωί είχαν υποβληθεί 123.066 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκεκριμένες: 41.899 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε Μηνιαίο Κόστος 5.001.624,09€ (σύνολο δικαιούχων 105.770). Επίσης, απορριφθείσες: 8.131. Ακυρωμένες: 12.056

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος η αίτηση ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share