Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Ακολουθεί την πεπατημένη του "Δεν πληρώνω'"..για τους ασφαλισμένους!

Σας αφορά!

21 Μαρτίου 2019 09:11
ΕΟΠΥΥ: Ακολουθεί την πεπατημένη του

Ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας ακολουθούν την πεπατημένη του "Δεν πληρώνω" αφήνοντας στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους για παροχές που ενώ προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), στην πράξη δεν αποζημιώνονται.

Τουλάχιστον 350.000 ασφαλισμένοι περιμένουν να αποζημιωθούν για γυαλιά και οπτικά είδη, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι οικογένειες που αναμένουν τα χρήματα για τις θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κα) στις οποίες υποβάλλονται τα παιδιά τους. Δείτε τι γίνεται με τα βιβλιάρια υγείας και το αλαλούμ που επικρατεί!

Η εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ τον περασμένο Νοέμβριο και οι δραστικές αλλαγές δια χειρός Πολάκη για παροχές όπως τα οπτικά είδη και οι θεραπείες ειδικής αγωγής, ουσιαστικά έδωσαν το σήμα για μια άνευ προηγουμένου οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες παροχών νομοθετήθηκε η σύναψη συμβάσεων με τους επαγγελματίες οπτικούς και τους θεραπευτές ειδικής αγωγής αντιστοίχως και η πληρωμή τους με βεβαιώσεις (voucher). Το θέμα των συγκεκριμένων παρόχων και τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους τους είχε αναλάβει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος και έκλεισε το θέμα νομοθετικά άρον άρον το περασμένο καλοκαίρι υπό την πίεση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

ΕΟΠΥΥ

Οι προσφυγές στο ΣτΕ από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών οπτικών καταστημάτων και από τους επιστήμονες ειδικής αγωγής ήταν η πρώτη, αντανακλαστική αντίδραση των κλάδων. Σταθερή και σθεναρή είναι η άρνησή τους να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ όπως και να παραλάβουν voucher από τους ασφαλισμένους.

Η τήρηση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος. Βεβαίως ατύπως ο Οργανισμός μέσω του αντιπροέδρου του, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου έκλεινε πονηρά το μάτι στους ασφαλισμένους υποδεικνύοντας τους να...μην λαμβάνουν υπόψη τους τον νόμο, να καταθέτουν τις αποδείξεις για τις σχετικές δαπάνες, όπως γυαλιά, λογοθεραπείες κα., στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) και να υποβάλλουν αίτημα για να λάβουν τα χρήματά τους. Σε κάποιες ΠΕΔΙ οι αρμόδιοι αρνούνταν να παραλαμβάνουν τέτοια αιτήματα αποζημίωσης εφόσον ο ΕΚΠΥ ορίζει άλλη διαδικασία αποζημίωσης, σε άλλες όμως αυτό γινόταν κανονικά -οι υπάλληλοι παραλάμβαναν και πρωτοκολλούσαν τα αιτήματα, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, αφού ο νόμος ορίζει πως τα γυαλιά δεν αποζημιώνονται αφού υπάρχει το voucher.

Πλέον, στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή τη διγλωσσία για τον τρόπο πληρωμών: από τη μία γνωρίζουν ότι ο όγκος των αιτημάτων και των αντίστοιχων απαιτήσεων είναι τεράστιος, από την άλλη ξέρουν πως με τον υπάρχοντα Κανονισμό οι πληρωμές στους ασφαλισμένους δεν μπορούν να γίνουν. Τον περασμένο μήνα, και με αφορμή το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα κατέθετε το υπουργείο Υγείας ( τώρα είναι νόμος του κράτους) από το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν πως με σχετική διάταξη θα αναστελλόταν για κάποιο διάστημα ο ΕΚΠΥ ώστε να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές και να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες είναι να αυξάνεται συνεχως το φορτίο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που χρειάζονται θεραπείες ή υλικά όπως τα οπτικά, καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι χρειάζονται, και να παγιώνεται μια στρεβλή κατάσταση στην υγειονομική τους κάλυψη από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας.

Σας αφορά: Στα τυφλά 300.000 ασφαλισμένοι!

Δέσµιοι του «εµφράγµατος» που έχει δηµιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ είναι χιλιάδες ασφαλισµένοι οι οποίοι περιµένουν να πληρωθούν για γυαλιά οράσεως τα οποία έχουν αγοράσει αλλά και για θεραπείες ειδικής αγωγής που έχουν κάνει. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», απλήρωτοι είναι περίπου 300.000 ασφαλισµένοι για οπτικά είδη και για ειδικές θεραπείες, αφού περίπου τόσα είναι τα αιτήµατα που στοιβάζονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου, το σύστηµα αποζηµίωσης του Οργανισµού, ο οποίος εξυπηρετεί περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένους, έχει µπλοκάρει, µε τους ασθενείς να είναι σε αναµονή για να εισπράξουν τα χρήµατά τους. Αιτία είναι το νέο σύστηµα µε τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρµοστεί για τις πληρωµές των παρόχων µέσω του νέου Κανονισµού Παροχών (ΕΚΠΥ), το οποίο όµως στην πράξη «πάγωσε». Ούτως ή άλλως, οι οπτικοί αλλά και οι επιστήµονες ειδικής αγωγής αρνούνται εδώ και καιρό να πληρώνονται µε voucher, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν γνωρίζουν πότε θα εξοφληθούν. Ετσι δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να πληρωθούν και οι ασφαλισµένοι.

ΕΟΠΥΥ

Οµως ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει ότι από την 1η Νοεµβρίου 2018 έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρµογή το νέο σύστηµα και ο νέος τρόπος πληρωµών, καθώς και να έχουν γίνει οι απαραίτητες συµβάσεις που προβλέπουν εξόφληση µέσω voucher. Η συνέπεια είναι σήµερα -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους»- περίπου 300.000 ασφαλισµένοι οι οποίοι έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως µε τον παλαιό τρόπο (πληρώνοντας από την τσέπη τους όλο το ποσό) να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό της αποζηµίωσης, χωρίς όµως να µπορούν να το εισπράξουν. Οι ουρές και οι διαµαρτυρίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ είναι συνεχείς, χωρίς οι εργαζόµενοι να µπορούν να δώσουν λύση.

Αιτία είναι το νέο σύστηµα µε τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρµοστεί, όµως στην πράξη «πάγωσε»

Χιλιάδες γονείς στην αναµονή
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και µε τις θεραπείες ειδικής αγωγής, καθώς χιλιάδες γονείς που έκαναν θεραπείες για τα παιδιά τους (σε εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.λπ.) βρίσκονται στην αναµονή για πληρωµές εδώ και µήνες. Λύση φαίνεται ότι µπορεί να δοθεί µόνο µε υπουργική απόφαση, αφού η όποια παράκαµψη του Κανονισµού Παροχών του ΕΟΠΥΥ είναι παράνοµη. Στο µεταξύ, όµως, ακόµη και ο νέος νόµος του υπουργείου Υγείας που δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπει παράταση για το νέο σύστηµα πληρωµών του Οργανισµού ώστε να µπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι πάροχοι, δεν περιλαµβάνει ωστόσο παράταση για τους ασφαλισµένους.

Ετσι µπορεί οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν κανονικά, όχι όµως και οι ασθενείς που έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως ή έχουν κάνει θεραπεία ειδικής αγωγής. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήµερη για το πρόβληµα το οποίο έχει προκύψει και τώρα... τρέχει προκειµένου να εκδώσει υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει παράταση στο νέο σύστηµα πληρωµών ώστε να µπορέσουν να εξοφληθούν οι ασφαλισµένοι. Να σηµειωθεί ότι οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται για γυαλιά οράσεως το ποσό των 100 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα θέματα που πρέπει να γνωρίζετε στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share