Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Παζάρια για τον λιγνίτη! - Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα!

Στη σκιά της πίεσης για τον νέο διαγωνισμό!

21 Μαρτίου 2019 08:54
ΔΕΗ: Παζάρια για τον λιγνίτη! - Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα!

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για την ΔΕΗ που προϋποθέτει η επαναληπτική διαδικασία του διαγωνισμού! Φουντώνουν οι διεργασίες για την κατάρτιση της σύμβασης αγοραπωλησίας της ΔΕΗ! Παζάρια γίνονται για τον λιγνίτη!

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την επίλυση βασικών εκκρεμοτήτων του διαγωνισμού παραμένει η τροφοδοσία της Μελίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, καθώς στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστήσει ελκυστικότερο το κόστος, ρίχνοντας την τιμή από τα 23 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα στα 18 ευρώ.

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες με αλεξιπτωτιστή να μπλέκεται σε καλώδια της ΔΕΗ!

Η υπόθεση της Αχλάδας ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν εκτός διαγωνισμού στην προηγούμενη φάση τον όμιλο Κοπελούζου και την Κινεζική CHN Energy.

Στο πλαίσιο της επίλυσης του ζητήματος, σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ με την διεύθυνση του ορυχείου και τον κ. Χρίστο Παυλίδη προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της κρίσης.

Χθες σε συνέντευξή του, στο mononews, ο κ. Παυλίδης, υποστήριξε ότι θα προτείνει τη μείωση του κόστους μεσοσταθμικά στα 18 ευρώ για δύο χρόνια, μαζί με το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για ακόμη 4 χρόνια. Διευκρίνισε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι καταβληθούν οφειλές ύψους 8 εκατ. της ΔΕΗ προς το ορυχείο καθώς εκτίμησε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια το κόστος του λιγνίτη θα είναι πάνω από 18 ευρώ /τόνος. «Αν μας αποπληρώσει τα χρέη η ΔΕΗ, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μείωση στα 18 ευρώ αμέσως. Το κοστολόγιο του λιγνίτη για το 2019 είναι 23 ευρώ και για το 2020 στα 21 ευρώ και μετά μειώνεται» δήλωσε.

Ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων είχε ξεκαθαρίσει ότι εφόσον δεν δοθεί λύση με την Αχλάδα, η υπόθεση θα επιλυθεί στα δικαστήρια, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την σύγκρουση με την διοίκηση των ορυχείων. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αν η τροφοδοσία από το ορυχείο πέσει στα 18 ευρώ, τα ετήσιο όφελος για την Μελίτη θα είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την καθιστά κερδοφόρα χωρίς την αξιοποίηση των ΑΔΙ.

Αυξήσεις ΔΕΗ στα τιμολόγια - ''Ψαλιδίζουν'' τις εκπτώσεις!

Το πράσινο φως για μείωση της έκπτωσης από το 15% στο 10% της έκπτωσης που απολαμβάνουν τέσσερα περίπου εκατομμύρια συνεπών πελατών της ΔΕΗ, άναψε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Στην απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΔΕΗ “κουρεύονται” τόσο η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές από το 15% στο 10%, όσο και η έκπτωση για όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση ρεύματος για ένα έτος. Στην τελευταία περίπτωση, μειώνεται η έκπτωση 6% στο 4%, απόφαση επίσης με ισχύ από 1η Απριλίου 2019. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση για αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η οποία φυσικά που θα τεθεί υπόψιν των βιομηχανικών πελατών της επιχείρησης.

Τα παραπάνω αντανακλούν ακριβώς τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και τα οποία μετακυλίει με έμμεσες αυξήσεις στις πλάτες των καταναλωτών, επιχειρώντας να εξοικονομήσει με τον τρόπο αυτό γύρω στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για περικοπή των εκπτώσεων είναι άμεσα εφαρμοστέες, δηλαδή από την 1η Απριλίου, αφενός αναδεικνύει αφενός τις πιέσεις που δέχεται η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ, αφετέρου συνδέεται με την προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργικής της κερδοφορίας.

Εδώ και καιρό ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης έχει συνδέσει την ενίσχυση των οικονομικών της αποτελεσμάτων με την αναβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους, προκειμένου αυτή να μπορέσει να «βγει» στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο και να δανειστεί, ώστε να καλύψει τις προσεχείς χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της ΔΕΗ «πάγωσε» την έκδοση του νέου ομολόγου που είχε προγραμματίσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους και στο οποίο είχε στηρίξει την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τις τράπεζες χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης των εσόδων.

Σαν αποτέλεσμα η προ ημερών προπληρωμή προς τη ΔΕΗ από το Δημόσιο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της τρέχουσας χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ, ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού για την επιχείρηση. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακουφίζοντας τη διοίκηση της εταιρείας, που είχε την αγωνία της αποπληρωμής του ομολόγου λήξης Απριλίου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, μετά την απότομη προσγείωση των σχεδίων για νέα έκδοση στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε περισσότερα θέματα που πρέπει να γνωρίζετε στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share