Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

25η Μαρτίου: Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση; Αναλυτική πρόγνωση!

Όσα πρέπει να ξέρετε για το τριήμερο!

19 Μαρτίου 2019 10:10
25η Μαρτίου: Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση; Αναλυτική πρόγνωση!

Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο της 25ης Μαρτίου; Εμείς στο Athensmagazine.gr, σας έχουμε αναλυτική πρόγνωση για την ημέρα της παρέλασης!

Τα δόντια του προβλέπει να δείξει ο Μάρτιος, από την Τετάρτη (20/03).

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 αναμένονται αραιές νεφώσεις στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη έως το μεσημέρι και στην Κρήτη προς το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, τόσο έως το πρωί, όσο και προς το βράδυ. Το ίδιο μοτίβο του καιρού θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως την Τετάρτη, αλλά το βράδυ χρειάζεται προσοχή καθώς σε αρκετές περιοχές το κρύο θα είναι αισθητό.

Πώς θα κυμανθεί ο καιρός έως την 25η Μαρτίου

Από την Τετάρτη, θα έχουμε μεταβολή του καιρού, με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιόνια σε αρκετά ορεινά, μεταβολή που θα διατηρηθεί έως το Σάββατο.Στη συνέχεια, ο καιρός βελτιώνεται με παροδικές νεφώσεις και όσοι αναρωτιούνται για το τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου, σε γενικές γραμμές προβλέπεται καλός.

Όμως…τα προγνωστικά στοιχεία στη συνέχεια προβλέπουν νέα ισχυρή ψυχρή μεταβολή που θα μας θυμίσει χειμώνα με βροχές, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια. Η μεταβολή θα γίνει αισθητή από τις 27 Μαρτίου.

Γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας; - Κι όμως υπάρχει λόγος!

Εσείς το γνωρίζατε γιατί σταματάμε την νηστεία της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου, ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Εορτής και τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Το έθιμο μάλιστα καλεί στο οικογενειακό τραπέζι την 25η Μαρτίου να προσφέρεται μπακαλιάρος συνοδεία σκορδαλιάς. Σε ποιες , όμως, άλλες περιπτώσεις καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Στην έναρξη της καθιέρωσης της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλεπόταν μάλιστα κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί.

Κατάλυση του λαδιού γίνεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό. Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία τελείται μόλις 10 φορές το χρόνο.

Το έθιμο του μπακαλιάρου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Παράλληλη, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο τι ακριβώς γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share