Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σας αφορά: Νέα εγκύκλιος για τη συνταξιοδότηση των παράλληλα ασφαλισμένων!

Τι προβλέπει;

26 Σεπτεμβρίου 2018 15:01
Σας αφορά: Νέα εγκύκλιος για τη συνταξιοδότηση των παράλληλα ασφαλισμένων!

Δημοσιεύθηκε νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σχετικά με τη συνταξιοδότηση των υποχρεωτικά παράλληλα ασφαλισμένων μέχρι 31.12.2016 σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες φορείς κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο, λόγω άσκησης διαφορετικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην παρ. 2 της ενότητας 6 της ανωτέρω εγκυκλίου, που αναφέρεται στις περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι, μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης είχαν συνεχίσει την απασχόλησή τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις περί απασχόλησης συνταξιούχου.

Για λόγους χρηστής διοίκησης, λοιπόν, δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση ειδικά των αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί στους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τόσο από 13/5/2016 έως 31/12/2016 όσο και από 1/1/2017 έως 12/9/2018 στον ΕΦΚΑ ή στο Δημόσιο, ως ακολούθως:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρεμιέρα για το "Beat Buzzer" και τον Γιώργο Μαυρίδη! Κλαίνε ή γελάνε στον ΑΝΤ1 με την τηλεθέαση;

1.Οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης, ως προς το χρόνο ασφάλισης στο δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (εκτός Δημοσίου). Η συμπληρωματική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31/10/2018.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι συνέχισαν να εργάζονται ή να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα μετά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, γίνεται δεκτό ότι δεν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις των υφισταμένων διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου, ως προς τη μείωση ή την αναστολή της σύνταξης ως προς το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης μέχρι την υποβολή της συμπληρωματικής αίτησης συνταξιοδότησης και πάντως μέχρι και την 31/10/2018.

2. Οι ασφαλισμένοι, κατ΄εξαίρεση, μπορούν να ζητήσουν να ανακληθεί η αρχική αίτηση συνταξιοδότησης,υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31/10/2018, χωρίς να τίθεται πλέον ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιστροφή του Πλούτωνα σε ορθή πορεία στον Αιγόκερω: Η Άση Μπήλιου προειδοποιεί!

Για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων θα δοθούν συμπληρωματικές οδηγίες με νεότερο έγγραφο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο: Πέθανε ξαφνικά γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος!

Β. Χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμένους που είχαν συνταξιοδοτηθεί σε αυτές τις κατηγορίες μέχρι τις 12.5.2016.

Οι περιπτώσεις των μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχων λόγω γήρατος ή αναπηρίας οποιουδήποτε ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) καθώς και του Δημοσίου, οι οποίοι, ασκούν θεμελιωμένο δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη με αίτηση που υποβάλλεται από 13/5/2016 και μετά, αντιμετωπίζονται ως ακολούθως:

• ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.

• ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της δεύτερης σύνταξης, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 7, 8 και 28 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται ότι όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης με μειωμένο ποσό (π.χ., με 4.800 ημέρες ασφάλισης), δεν εφαρμόζεται η σχετική μείωση, επειδή στις διατάξεις που εφαρμόζονται για τον υπολογισμό της σύνταξης (άρθ. 7, 8 και 28 του ν. 4387/2016) υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τις περιπτώσεις στις οποίες μειώνεται το ποσό της εθνικής σύνταξης, ενώ δεν προβλέπεται μείωση του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Πηγή: enikonomia.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share